Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Απρ-2018 15:19

  Eurobank: Πρόκληση για τον τουρισμό η ενίσχυση της δαπάνης ανά ταξίδι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Eurobank: Πρόκληση για τον τουρισμό η ενίσχυση της δαπάνης ανά ταξίδι

  Στις θετικές επιδόσεις που έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια η εγχώρια τουριστική βιομηχανία,  αλλά και στη μακροχρόνια πρόκληση που αντιμετωπίζει αναφέρεται η εβδομαδιαία οικονομική ανάλυση της Eurobank, "7 Ημέρες Οικονομία". 

  Όπως σημειώνεται, κατά την περίοδο 2010-2017, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ διπλασιάστηκαν. Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση και τη δαπάνη ανά ταξίδι, οι συντάκτες της ανάλυσης καταλήγουν μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα ότι η μακροπρόθεσμη πρόκληση για ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη διαρκή ανάπτυξη της δαπάνης ανά επισκέπτη. 

  Ειδικότερα οι αναλυτές της Eurobank αναφέρουν: 

  "Βάσει των προαναφερθέντων στοιχείων εξάγονται τα παρακάτω συμπεράσματα:

  1ον τα τελευταία 7 χρόνια η σχετική βαρύτητα της τουριστικής βιομηχανίας στην εγχώρια οικονομία ενισχύθηκε σημαντικά. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις όπως αυτές καταγράφονται από την ΤτΕ αυξήθηκαν από 4,3% ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ το 2010 στο 8,2% το 2017. Η εν λόγω μεταβολή προήλθε σε μεγαλύτερο βαθμό από την άνοδο των ταξιδιωτικών εισπράξεων και σε μικρότερο από τη μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ.

  2ον η άνοδος των ταξιδιωτικών εσόδων ήταν προϊόν αποτελέσματος κλίμακας, δηλαδή αύξησης των επισκεπτών (+15,0 εκατ. άτομα). Η δαπάνη ανά ταξίδι κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση παρουσιάζοντας σωρευτική πτώση -24,3% (-€155,4).

  3ον η μείωση της δαπάνης ανά ταξίδι ήταν αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της μέσης διάρκειας ανά ταξίδι. Η ημερήσια δαπάνη παρέμεινε οριακά στάσιμη.

  4ον κάνοντας την υπόθεση ότι υπάρχει ένας φυσικός περιορισμός ως προς τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών και διανυκτερεύσεων (χρόνος διαμονής) που μπορεί η ελληνική οικονομία να προσεγγίσει (χώρος: η γεωγραφική έκταση της Ελλάδος καλύπτει μια περιοχή 131.957 τετραγωνικών χιλιομέτρων, 13.600 χιλιομέτρων ακτογραμμής και 6,0 χιλιάδων νησιών και νησίδων εκ των οποίων τα 227 είναι κατοικήσιμα, χρόνος: ένα έτος έχει 365 μέρες), εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η διαρκής αύξηση των ταξιδιωτικών εσόδων τουλάχιστον σε ότι αφορά τη μακροχρόνια περίοδο μπορεί να προέλθει μόνο από τις συνιστώσες της δαπάνης ανά ταξίδι και της δαπάνης ανά διανυκτέρευση. Δηλαδή σε πρώτη φάση θα πρέπει να ενισχυθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης των ομολογουμένως υψηλών δυνατοτήτων επέκτασης της τουριστικής βιομηχανίας σε όρους χώρου, π.χ. περισσότερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κ.α., και χρόνου π.χ. επέκταση της τουριστικής περιόδου κ.α., ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για διαρκή αύξηση της δαπάνης ανά επισκέπτη στη μακροχρόνια περίοδο. Το τελευταίο στοιχείο αποτελεί μακροπρόθεσμη πρόκληση για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Σημειώνουμε ότι όσο τα κατά κεφαλήν εισοδήματα παγκοσμίως ακολουθούν τη μακροχρόνια τάση τους (ανοδική), η συνιστώσα της δαπάνης ανά επισκέπτη δεν υπόκειται σε κάποιον φυσικό περιορισμό".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων