Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Απρ-2018 08:48

  Μοσκοβισί: Τι περιλαμβάνει ο δρόμος έως την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μοσκοβισί: Τι περιλαμβάνει ο δρόμος έως την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

  Η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διευθέτηση με τους εταίρους και πιστωτές της στην ευρωζώνη, αφού τερματιστεί το πρόγραμμα στήριξης την 20ή Αυγούστου, για να εξασφαλιστεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα τηρηθεί, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

  "Θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε σε μια διευθέτηση μετά το πρόγραμμα, η οποία θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής, τα επόμενα χρόνια, των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί, καθώς και τη συνέχιση της ορθής δημοσιονομικής πολιτικής -- η οποία όμως δεν θα είναι ένα μεταμφιεσμένο νέο πρόγραμμα" ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Peterson Institute of International Affairs στην Ουάσινγκτον.

  Όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο, θα ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο όσον αφορά τη δημοσιονομική της πολιτική και θα υπόκειται σε λιγότερο λεπτομερή αξιολόγηση σε ετήσια βάση, τη λεγόμενη επιτήρηση μετά το πρόγραμμα.

  Θα χρειαστεί επίσης μια συμφωνία για ένα σύνολο ισχυρών δεσμεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους -αυτό θα είναι και στην ατζέντα κατά την επόμενη συνάντησή μας στη Σόφια.

  Όλοι οι εταίροι πρέπει να εργαστούν για την ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, είπε ο Moscovici εκφράζοντας την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) τον επόμενο μήνα. Στη συνέχεια η Ελλάδα θα χρειαστεί μια αξιόπιστη αναπτυξιακή στρατηγική που θα είναι ιδιόκτητη και προσαρμοσμένη στα μέτρα της.

  Ο Moscovici εξέφρασε την ελπίδα οι τέσσερις αυτές "κλωστές" -ομαλή ολοκλήρωση 4ης αξιολόγησης, μεταμνημονιακή διευθέτηση που θα διασφαλίζει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αναπτυξιακή στρατηγική και μέτρα ελάφρυνσης χρέους- να ενωθούν στις 21 Ιουνίου και να μην αποδειχθούν όνειρο θερινής νυκτός. Μια συνολική συμφωνία θα στρώσει το δρόμο για μια πραγματική επιτυχημένη έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων