Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Απρ-2018 08:22

  Νέα στήριξη Ντράγκι σε Στουρνάρα για την ανεξαρτησία της ΤτΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέα στήριξη Ντράγκι σε Στουρνάρα για την ανεξαρτησία της ΤτΕ

  της Νένας Μαλλιάρα

  Νέα ισχυρή δήλωση στήριξης στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και στον Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα προσωπικά, παρείχε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

  "Γνωρίζω τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αν και όχι όλες τις λεπτομέρειες", είπε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, αποδίδοντας τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στις Κεντρικές Τράπεζες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού, σε φαινόμενο απόρροια της κρίσης.

  Η νέα δήλωση στήριξης έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο επικεφαλής της ΕΚΤ με εκπροσώπους ευρωπαϊκών συνδικάτων από 21 χώρες, υπό την αιγίδα της ΕΣΟΚΤΕ, της UNI Europa και της EPSU, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Διαλόγου, και στην οποία την Ελλάδα αντιπροσώπευαν ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΤτΕ (ΣΥΤΕ) Π. Θεοτοκάτος και το μέλος του ΔΣ Κ. Βουτσινάς. 

  Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΤΕ, κατά τη διάρκεια του προβλεπόμενου διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών σωματείων με τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΥΤΕ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΚΤ και τα παρευρισκόμενα στελέχη της σχετικά με τις παρεμβάσεις κυβερνητικής προέλευσης πριν και κατά τη διάρκεια της φετινής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων για το θέμα της ελεύθερης έκφρασης της θέσης του κ. Διοικητή για την πιστοληπτική γραμμή μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης της χώρας, αλλά και για τον πρόσφατο φορολογικό έλεγχο που ζήτησε η ΑΑΔΕ, κατά παράβαση της διαδικασίας που ορίζεται ρητώς στο άρθρο 48 του καταστατικού της Τράπεζας.

  Ο κ. Ντράγκι δήλωσε προς τους εκπροσώπους του ΣΥΤΕ ότι γνωρίζει τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αν και όχι όλες τις λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι την προηγούμενη μέρα είχε εκτενείς σχετικές συζητήσεις με τον Διοικητή κ. Στουρνάρα και ότι είναι ουσιαστική τους υποχρέωση να φροντίσουν για τη συμμόρφωση και να εκτελέσουν εκείνη την εντολή που βρίσκεται στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, να προστατεύσουν την Ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών, είτε των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών είτε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με όλους τους δυνατούς τρόπους. "Και όπως φυσικά γνωρίζει και ο κ. Διοικητής, θα υποστηρίξουμε την Τράπεζα της Ελλάδος προστατεύοντας την ανεξαρτησία της", τόνισε.

  "Τα παραπάνω φαινόμενα είναι, τρόπος του λέγειν, θλιβερά κληροδοτήματα της κρίσης σε αντίθεση με την εποχή λίγο πριν την κρίση, όχι πολλά χρόνια πριν, όταν οι Κεντρικές Τράπεζες ήταν θεσμοί που γενικά δεν εξετάζονταν, δεν αμφισβητούνταν, έχαιραν σεβασμού και εκτίμησης. Μερικές φορές υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους αλλά επισημαίνονταν, κατά μία έννοια, στους πολίτες ως κάτι που έπρεπε να διαφυλαχθεί, ως κάτι χρήσιμο στην κοινωνία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.

  Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, η κρίση, σε κάποιο βαθμό, κατέστρεψε αυτήν τη θεσμική παράδοση και θεσμική αντίληψη, είτε εξαιτίας είτε, κατά μία έννοια, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πολλοί πολίτες προσέβλεπαν στις Κεντρικές Τράπεζες ως σημείο αναφοράς, ως κάτι που θα μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα, να επιλύσει όλες τις κρίσεις, είτε πρόκειται για μακροοικονομικές κρίσεις, είτε πρόκειται για εποπτεία, είτε πρόκειται για τραπεζικές κρίσεις κ.ο.κ.

  "Οι Κεντρικές Τράπεζες έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό και έτσι πολλές κυβερνήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε αρκετές άλλες χώρες, το έχουν χρησιμοποιήσει αυτό ως επιχείρημα για να ικανοποιήσουν τα εκλογικά τους σώματα. Δεν θέλω να ασκήσω κριτική σε αυτά τα εκλογικά σώματα, ούτε να τα κατηγορήσω, αλλά βασικά αυτή ήταν μία, σε κάποιο βαθμό, αναπόφευκτη πολιτική τάση και ίσως ακόμα και κατανοητή", ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.

  Όπως τόνισε, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια πολιτική εξέλιξη, αλλά εκεί που θα πρέπει να σταθούν ακλόνητοι είναι στο να προστατεύσουν την ανεξαρτησία της Τράπεζας και εκεί που πρέπει να σταθούν αμετακίνητοι είναι στο να διασφαλίζουν ότι η Συνθήκη τηρείται, ότι υπάρχει συμμόρφωση με αυτήν, ότι ακολουθείται. "Δεν υπάρχει απολύτως καμία αβεβαιότητα για το ποια είναι η θέση μας σχετικά με τα παραπάνω", δήλωσε ο Μ. Ντράγκι, μιλώντας εκ μέρους όλου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων