Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Απρ-2018 15:30

  ΔΝΤ: Η οικονομική ανάκαμψη δεν αρκεί για τη μείωση των NPLs

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας θα βοηθήσει σίγουρα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του θα πρέπει να εφαρμοστεί μία πλήρης στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει αυστηρή εποπτεία, φιλόδοξους στόχους μείωσης των NPLs,  εκσυγχρονισμό των πλαισίων αφερεγγυότητας και κατασχέσεων, καθώς και περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς μη εξυπηρετούμενου χρέους (distressed debt).

  Τα παραπάνω επισημαίνει το ΔΝΤ στην Έκθεσή του για τη Διεθνή Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που δημοσιεύει σήμερα. Όπως αναφέρεται στο report, γενικά, ο συνδυασμός οικονομικής ανάπτυξης και δράσεων που αναλήφθηκαν για τη μείωση των NPLs, καθώς και τα μέτρα πολιτικής που έλαβαν οι ευρωπαϊκές αρχές για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνέβαλαν στη μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων κατά τα τελευταία τρίμηνα. Ωστόσο, αυτά παραμένουν υψηλά σε ορισμένες τράπεζες (κυρίως στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στις οποίες δεν γίνεται μεν αναφορά, "φωτογραφίζονται" όμως σε σχετικό γράφημα που παρατίθεται στην Έκθεση).

  Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι αγορές δίνουν μικτά σήματα για την υγεία του τραπεζικού τομέα. Όπως αναφέρει, οι δείκτες τιμής προς λογιστική αξία (price-to-book) διαφέρουν μεταξύ τραπεζών, αντανακλώντας, πιθανότατα, τις ανησυχίες των επενδυτών για την ανθεκτικότητα του μοντέλου λειτουργίας κάποιων τραπεζών. Ωστόσο, οι ισολογισμοί των τραπεζών δείχνουν ότι η χρηματοοικονομική θέση τους έχει ενισχυθεί κατά την τελευταία δεκαετία.

  Το 2007, σχεδόν το 40% του δείγματος (των τραπεζών) από πλευράς ενεργητικού, είχε αδύναμα buffers και υψηλούς δείκτες δανείων προς καταθέσεις, αλλά τώρα η αναλογία αυτή είναι μικρότερη από 10%. Η βελτίωση αυτή επετεύχθη μέσω της ενίσχυσης κεφαλαίων και ρευστότητας, της αύξησης των προβλέψεων και της βελτίωσης του προφίλ χρηματοδότησης ώστε να ανταποκρίνεται στις ενισχυμένες απαιτήσεις πρόληψης, στην αυστηρότερη εποπτεία, στις καλύτερες πρακτικές των τραπεζών για τη διαχείριση των κινδύνων, αλλά και στις πιέσεις από πλευράς επενδυτών.

  Παρότι τα buffers ("μαξιλάρια" ρευστότητας) των τραπεζών είναι ενισχυμένα συνολικά, υπάρχει μια σειρά πιο αδύναμων τραπεζών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του δείγματος ενεργητικού και οι οποίες έχουν χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαίων και προβλέψεων έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτές οι τράπεζες, λέει το ΔΝΤ, βρίσκονται συγκεντρωμένες κυρίως στην Ευρώπη (εντός και εκτός ζώνης ευρώ) και θα ήταν πιο ευαίσθητες σε μια απότομη αναταραχή στις αγορές ή απροσδόκητη οικονομική ύφεση. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων