Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Απρ-2018 14:40

  Θ. Φέσσας: Ούτε συζήτησε, ούτε μας άκουσε η κυβέρνηση για το αναπτυξιακό σχέδιο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Θ. Φέσσας: Ούτε συζήτησε, ούτε μας άκουσε η κυβέρνηση για το αναπτυξιακό σχέδιο

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:45

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Κριτική για την πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και επαίνους για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης περιλάμβανε η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα. Ο κ. Φέσσας παρουσίασε το επενδυτικό  συνέδριο του Συνδέσμου στο οποίο θα παρουσιαστούν οι προτάσεις που καταθέτει ο επιχειρηματικός κόσμος με στόχο την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και τον υπερδιπλασιασμό των επενδύσεων.

  Η θέση και άποψη του Συνδέσμου είναι ότι καθώς από τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα είναι μόνη της θα πρέπει όλοι να προσανατολιστεί στην προσπάθεια να γίνει η χώρα φιλοεπενδυτική και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό και παράλληλα με τις συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, ο ΣΕΒ εισηγήθηκε σήμερα δια του προέδρου του τη δημιουργία ενός συμβουλίου επενδύσεων υπό τον πρωθυπουργό που θα έχει την εποπτεία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

  Θα πρέπει η κεφαλή, δηλαδή ο πρωθυπουργός να αναλάβει αποφασιστικό ρόλο για την προσέλκυση επενδύσεων και από εκεί και πέρα τα νούμερα θα έρθουν, τόνισε ο κ. Φέσσας.

  "Δε χρειάζεται να μάθουμε κάτι καινούριο, όλο το μενού των μεταρρυθμίσεων είναι εδώ, όλες οι συνταγές υπάρχουν, δεν υπάρχει κάτι να ανακαλύψουμε, εκείνο που πρέπει να βρούμε είναι το ποιος", πρόσθεσε. "Το τι πρέπει να γίνει το δείχνει η μελέτη της Delloitte, το ποιος πρέπει να το κάνει σε μια χώρα που έχει τόσο μεγάλη εξουσία ο πρωθυπουργός, προφανώς το δείχνουμε", κατέληξε.

  Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ωστόσο άφησε αιχμές σε σχέση με το αναπτυξιακό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στους δανειστές και θα κατατεθεί επισήμως στο Eurogroup στις 27 Απριλίου. Ο κ. Φέσσας τόνισε ότι για το πρόγραμμα δεν έχει γίνει συζήτηση με το ΣΕΒ, ούτε οι προτάσεις του συνδέσμου έχουν εισακουστεί.

  Ο ίδιος πάντως απένειμε τα εύσημα στον πρωθυπουργό, που όπως είπε, κάνει καλά τη δουλειά του και ιδιωτικοποιεί, απλά σήμερα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γυρίσουμε στην παλιά νοοτροπία.

  Σύμφωνα με το ΣΕΒ για να έρθει το επιθυμητό αναπτυξιακό αποτέλεσμα θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους  45 δισ. ετησίως από 22 δισ. που είναι σήμερα, κάτι που είναι εφικτό να συμβεί μέσα στην επόμενη 5ετία με 6ετία.

  Σύμφωνα με τη μελέτη της Deloitte  η Ελλάδα στο πεδίο των επενδύσεων έχει δημιουργήσει λόγω αναποτελεσματικότητας των θεσμών και του αρνητικού περιβάλλοντος επενδυτικό κενό 50 έως 100 δισ. ευρώ, ενώ με βάση όλους τους δείκτες ανταγωνιστικότητας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

  Πιο αναλυτικά σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον κ. Φέσσα η ελληνική οικονομία έχει υποστεί σημαντική αποεπένδυση στα χρόνια της κρίσης κατά 62,8% (100 δις σωρρευτικά τα έτη 2009 – 2017) που υπονομεύει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

  Το ισοζύγιο των επενδύσεων (καθαρές προς ακαθάριστες) παρέμεινε αρνητικό το 2017 κατά -3,9% του ΑΕΠ, με συνέπεια να μην ανανεώνεται ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός της οικονομίας, να πλήττεται η παραγωγικότητά της και άρα η θέση της στον διεθνή επενδυτικό ανταγωνισμό, και να μην δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης στο βαθμό που απαιτείται για να μειωθεί δραστικά η ανεργία.  Την ίδια στιγμή η υπόλοιπη Ευρώπη (ΕΕ-28) "τρέχει" με ετήσιους ρυθμούς αύξησης των καθαρών επενδύσεων ύψους +3,3% του ΑΕΠ διευρύνοντας περαιτέρω το επενδυτικό κενό με την Ελλάδα.

  Το μερίδιο επενδύσεων μεσοσταθμικά ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ-28 είναι στο 20%, ενώ στην Ελλάδα το 2017 ήταν στο 13%. Ο ΣΕΒ υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου και επιθετικού πακέτου οριζόντιων φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων για το σύνολο της οικονομίας, αλλά και ειδικότερων πολιτικών σε 9 κλάδους (μέταλλα και εξόρυξη, τρόφιμα, φάρμακα, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, εφοδιαστική αλυσίδα, εκπαίδευση, ψηφιακή οικονομία και κυκλική οικονομία)  ώστε η Ελλάδα να υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες από 7 έως 10 χρόνια, βελτιώνοντας αισθητά το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ της χώρας από 13% σήμερα σε 20% έως το 2025.

  Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΕΒ θεωρεί απαραίτητο ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών επιτάχυνσης επενδύσεων, το οποίο επιταχύνει τη σύγκλιση με τις πρακτικές της Ε.Ε και βελτιώνει τη συνολική επενδυτική απόδοση παράλληλα με τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων, με τους ακόλουθους επιμέρους στόχους:   
  1. Μείωση 25% του βάρους που επιφέρουν τα εμπόδια και η γραφειοκρατία ως το 2020, η επίτευξη του οποίου αναβάλλεται από το 2013.
  2. Μείωση 35% του χρόνου επίλυσης δικαστικών (διοικητικών) διαφορών ως το 2020.
  3. Μείωση 30% του χρόνου αδειοδότησης μέχρι το 2020.
  4. Μείωση 30% του εταιρικού φόρου (άμεσα ή έμμεσα) στις νέες επενδύσεις και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.
  5. Διπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία ως το 2023.
  6. Αύξηση του μεριδίου της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ κατά 4% και δημιουργία κατ’ ελάχιστον 50.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2021.  
  7. Δημιουργία 8.000 περισσότερων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων έως το 2025 με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και καινοτομίας.

  Ειδικότερα για τη διακυβέρνηση αυτού του προγράμματος εισηγείται τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων υπό τον Πρωθυπουργό για την εποπτεία εφαρμογής του προγράμματος με συμμετοχή του ΣΕΒ και δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ανεξαρτήτως πολιτικών κύκλων και κυβερνητικών αλλαγών.

  Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι αν επικρατήσει το σενάριο της αδράνειας, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν αναιμικοί, με συνέπεια την περαιτέρω αποεπένδυση της οικονομίας και την απομάκρυνση του σεναρίου βιώσιμης αποκατάστασης της οικονομικής δραστηριότητας, των εισοδημάτων και της απασχόλησης σε βάθος 15 και πλέον χρόνων.

  Το συνέδριο "Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις" που διοργανώνει ο ΣΕΒ στις 23 και 24 Απριλίου φέρνει στο δημόσιο διάλογο τα συστατικά ενός προγράμματος επενδυτικών μεταρρυθμίσεων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ταχύτερη κάλυψη του επενδυτικού κενού. Το συνέδριο αναδεικνύει τα 35 κρισιμότερα αντικίνητρα και δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις και δημόσια διοίκηση να συζητήσουν λύσεις. Βάση της επενδυτικής μεταρρύθμισης αποτελεί η εργαλειοθήκη που έχει ετοιμάσει η Deloitte για το ΣΕΒ, με 130 καλές πρακτικές από 35 χώρες για 9 κατηγορίες παραγωγικών επενδύσεων.  Αντλώντας από τα συμπεράσματα της μελέτης Deloitte,  αναδεικνύεται ο έντονος επενδυτικός ανταγωνισμός που επικρατεί ήδη στην ΕΕ, χώρες-μέλη της οποίας υλοποιούν στρατηγικές συνεχούς βελτίωσης της επενδυτικής ανταγωνιστικότητας τους. Στο δείκτη Doing Business, η Ελλάδα παραμένει 30 θέσεις πίσω από την ΕΕ-28 και 44 θέσεις από τις χώρες με τις πέντε καλύτερες επενδυτικές επιδόσεις (Τσεχία, Σουηδία, Εσθονία, Ιρλανδία, Βέλγιο). Στο δείκτη ανταγωνιστικότητας WEF, η Ελλάδα έχασε 16 θέσεις ενώ η ΕΕ-28 βελτιώθηκε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων