Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Απρ-2018 15:30

  "Σφήνα" στη συζήτηση για το χρέος το θέμα των τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Σφήνα" στη συζήτηση για το χρέος το θέμα των τραπεζών

  Του Γ. Αγγέλη

  Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί μέχρι στιγμής, θα επιμείνει στη μελλοντική διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος, καθώς εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις για τον ρόλο των κεφαλαίων των τραπεζών που προέρχονται από τον αναβαλλόμενο φόρο, παράλληλα με τις πιέσεις από τα μεγάλα ποσοστά των Npls.

  H διέξοδος που έχει πέσει στο τραπέζι των "ιδεών" γύρω από τις οποίες γίνονται οι σχετικές ζυμώσεις, αντιμετωπίζει ως αναγκαία τη χρήση μέρους των κεφαλαίων από το υπόλοιπο αδιάθετο του δανείου των 86 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αγγίζει τα 27 δισ. ευρώ και ένα μέρος του θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο, είτε για την άμεση κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών, είτε με την για την χρηματοδότηση μιας Bad Bank η οποία θα απάλλασσε τις τράπεζες από σημερινά "βάρη".

  Το πρώτο ενδεχόμενο δεν φαίνεται να είναι αποδεκτό γενικά επειδή θα οδηγούσε σε ένα ακόμα μεγαλύτερο dilution μεταξύ των μετόχων, ενώ το δεύτερο ενδεχόμενο αντιμετωπίζεται ως μία προσαρμογή που θα διευκόλυνε ευρύτερα τη στόχευση της σταθεροποίησης του συστήματος μεσοπρόθεσμα. Και επιπλέον όπως διαφαίνεται δεν συναντά αντιρρήσεις από την πλευρά της ΕΚΤ.

  Οι "αντιρρήσεις" στην περίπτωση αυτή προέρχονται από την πλευρά που δουλεύει για τη μεγαλύτερη δυνατή μεσομακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του χρέους (ESM, Κομισιόν, κ.λ.π.).

  Στην περίπτωση αυτή η αναδιάρθρωση του χρέους θα είχε στη διάθεσή της λιγότερα κεφάλαια διαθέσιμα για τις προτεινόμενες κινήσεις στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμης διάρκειας πακέτου μέτρων, αφού μέρος του ποσού θα είχε απορροφηθεί για αύξηση των "εγγυήσεων" για τις τράπεζες. Θα υπήρχαν δηλαδή λιγότερα κεφάλαια διαθέσιμα από τα 27 δισ. ευρώ, αφ’ ενός για την εξαγορά των ακριβών δανείων από το ΔΝΤ, των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες και αφ’ ετέρου για τις υποχρεώσεις του διακρατικού δανείου (GLF) από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης.

  Οι συζητήσεις που θα γίνουν την εβδομάδα αυτή στο πλαίσιο του Washington Group στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ αναμένεται να δώσουν κάποιες ενδείξεις για το πού θα γύρει η πλάστιγγα. Δηλαδή αν θα στραφεί προς την ελάφρυνση του χρέους ή των Npls των τραπεζών. Ή έστω πού θα κριθεί ότι βρίσκεται η "χρυσή τομή" όσον αφορά στη συνολική ελάφρυνση για την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

  Θα βαρύνουν όμως στην περίπτωση αυτή τόσο οι απαιτήσεις του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ η οποία κρατά χαμηλό προφίλ μέχρι σήμερα και η οποία κρατά επίσης σε εκκρεμότητα περισσότερο από δύο χρόνια την υποχρέωσή της για την έκδοση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους…     

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων