Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Απρ-2018 17:09

  Προτάσεις Χαρίτση για την Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Προτάσεις Χαρίτση για την Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε.

  Την ανάγκη να ενισχυθεί η Πολιτική Συνοχής, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που διεξήχθη σήμερα στο Λουξεμβούργο. Στο Συμβούλιο συζητήθηκε το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής (στην Ελλάδα υλοποιείται μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ) της ΕΕ μετά το 2020.

  Στην παρέμβασή του, ο κ. Χαρίτσης ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε τα εξής: 

  Η Πολιτική Συνοχής είναι το σημαντικότερο εργαλείο που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση της σύγκλισης μεταξύ των κρατών-μελών. Ο ρόλος της καθίσταται ακόμη πιο καίριος σήμερα που η Ένωση δοκιμάζεται σοβαρά εξαιτίας της ανόδου εθνικιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη.

  Τυχόν αποδυνάμωσή της, όπως διεκδικούν κάποιες φωνές με αφορμή το Brexit, θα της στερούσε τα μέσα με τα οποία διασφαλίζει τη συνοχή της και θα καθιστούσε το μέλλον της αβέβαιο. Η ενίσχυσή της είναι μονόδρομος για να μπορέσει η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης

  Προτάσεις

  Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις για τη βελτίωση της Πολιτικής Συνοχής και την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων της:

  "Κοινωνικοί δείκτες, όπως το επίπεδο της φτώχειας, της ανεργίας, ή των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων θα πρέπει να είναι βασικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων μετά το 2020. Μόνο έτσι μπορεί να αποτυπωθεί ακριβέστερα η πραγματική κατάσταση των περιφερειών και να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι ανάγκες.

  Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τις γεωγραφικά απομονωμένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές, όπως τα νησιά και οι ορεινές περιοχές. Τέλος, απαραίτητη είναι η απλοποίηση των διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των προγραμμάτων και να μεγιστοποιηθούν τα αναπτυξιακά τους αποτελέσματα".

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων