Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Απρ-2018 14:30

  ΕΚΤ: Σοβαρές ανησυχίες από την αύξηση του προστατευτισμού στο εμπόριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Μαρτίου ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει ισχυρή και εκτεταμένη, βρίσκοντας στήριξη στις ιδιαίτερα ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες, ωστόσο εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις τελευταίες εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

  Οι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η οικονομική επέκταση αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, με κάπως ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, ωστόσο σημείωσαν την άνοδο της γεωπολιτικής αβεβαιότητας καθώς και τον κίνδυνο από την αύξηση του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

  Ειδικότερα, επισήμαναν τις τελευταίες ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και αντάλλαξαν απόψεις για τους κινδύνους που προκύπτουν από τον εμπορικό προστατευτισμό.

  "Υπήρξε ευρεία ανησυχία ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος εμπορικών συγκρούσεων που αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για όλες τις χώρες που θα εμπλακούν".

  Παράλληλα, τα μέλη της ΕΚΤ εκτίμησαν ότι "ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη θα εξαρτηθεί τελικά από την κλίμακα των δασμών που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ καθώς και από το εύρος των πιθανών αντιποίνων".

  Σημείωσαν τέλος "την πιθανότητα να επηρεαστεί αρνητικά η εμπιστοσύνη", ενώ για τον πληθωρισμό τα μέλη της ΕΚΤ συμφώνησαν ότι ο αντίκτυπος είναι ακόμα δύσκολο να αξιολογηθεί.

  Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους επίσης για την αυξημένη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ. Σημειώθηκε επίσης ότι η πρόσφατη άνοδος του ευρώ φαίνεται να συνδέονταν περισσότερο με την πολιτική και επικοινωνία της κεντρικής τράπεζας και λιγότερο με κάποια βελτίωση στις μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης.

  Τα πρακτικά έρχονται καθώς έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάπτυξης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα τερματίσει φέτος τις αγορές ομολόγων που έχουν περιοριστεί πλέον στα 30 δισ. ευρώ το μήνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων