Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 08-Απρ-2018 12:00

  Οι αστοχίες που επιβαρύνουν το "Μνημόνιο" της επόμενης ημέρας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι αστοχίες που επιβαρύνουν το "Μνημόνιο" της επόμενης ημέρας

  Της Δήμητρας Καδδά

  Τον μεγάλο κίνδυνο να προκαλέσει η κυβέρνηση ένα "αυτογκόλ" που θα διακυβεύσει τον στόχο τής σχετικά "καθαρής" εξόδου καλούνται να αποφύγουν τις επόμενες ημέρες τα υπουργεία και οι αρμόδιοι φορείς. Ο λόγος για το –ορατό αυτή τη στιγμή– ενδεχόμενο να γίνει ακόμα πιο αυστηρή η μεταμνημονιακή εποπτεία (δηλαδή αυτή που θα ισχύσει μετά τις 20 Αυγούστου του 2018), λόγω αστοχιών στα 88 προαπαιτούμενα.

  "Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο ή έστω τον Ιούλιο και οι μετά Μνημονίου υποχρεώσεις της Αθήνας είναι συγκοινωνούντα δοχεία" εξηγούν διαπραγματευτικές πηγές από τις Βρυξέλλες. Επισημαίνουν ότι αν αρχίζει να "αδειάζει" το "δοχείο" της 4ης αξιολόγησης, τότε θα ενισχύεται σε αυστηρότητα η νέα "γενιά" προαπαιτούμενων της μετά μνημονίου εποχής. Και τούτο όχι επειδή το "απαιτούν" οι δανειστές (κυρίως ο γερμανικός άξονας) αλλά γιατί η ίδια η κυβέρνηση το προκάλεσε....

  Μόνο 12 έτοιμα

  Τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγηση είναι απογοητευτικά, αφού εδώ και βδομάδες ο αριθμός επίτευξής τους παραμένει "κολλημένος" στον αριθμό "12". Ο λόγος για τις δράσεις που είναι... σχεδόν έτοιμες, αφού και σε κάποιες από αυτές υπάρχουν ελλείψεις.

  Το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο έντονο σε όλα τα υπουργεία και σε όλους τους φορείς, εξηγούν αρμόδιες διαπραγματευτικές πηγές. Αλλά από το "παρελθόν" των προηγούμενων αξιολογήσεων είναι γνωστό ότι πολλοί υπουργοί και φορείς περιμένουν να φτάσει το και... πέντε για να εφαρμόσουν.

  Ο μεγάλος αυτός κίνδυνος εξηγεί και τους ασυνήθιστα υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο καλώντας όποιον υπουργό διαφωνεί με το κάλεσμα για επιτάχυνση του έργου να τοποθετηθεί εκείνη τη στιγμή.

  Αυτή τη φορά μία επανάληψη του ίδιου σκηνικού "θα αποβεί εξαιρετικά επιζήμια" όπως εξηγούν διαπραγματευτικές πηγές. Υπενθυμίζουν ότι ακόμη και στην "ομαλή" 3η αξιολόγηση η τεχνική συμφωνία έγινε τον Δεκέμβριο και η πρώτη υποδόση ήρθε πριν από λίγες ημέρες. "Ανάλογο περιθώριο αυτή την φορά δεν υπάρχει" αναφέρουν, αφού το πιο "ακραίο" σενάριο παράτασης είναι μία πολιτική συμφωνία τη 12η Ιουλίου που συνέρχεται το Eurogroup (άρα τεχνική συμφωνία τον Ιούνιο).

  Επισήμως παραμένει ως βασικός στόχος η τεχνική συμφωνία πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου (σ.σ. για να υπάρξει η πολιτική συμφωνία στις 21 Ιουνίου). Οι "θεσμοί" προγραμματίζουν –προς το παρόν– την κάθοδό τους στην Αθήνα για την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης διά ζώσης στις 8 Μαΐου ή στις 15 Μαΐου, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται και κάθοδος σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και από τις 23 Απριλίου. Και όλα αυτά με τελικό στόχο όχι μόνο το πακέτο δόσεων αλλά και τα 27 δισ. ευρώ του αδιάθετου υπολοίπου του δανείου του ESM να εκταμιευθούν πριν από τις 20 Αυγούστου που λήγει το Μνημόνιο και η διαθεσιμότητά τους...

  Επόμενος σταθμός

   Ο πρώτος επίσημος απολογισμός θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο EWG της 12ης Απριλίου. Γι' αυτό και το διαπραγματευτικό επιτελείο με συντονιστές τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Δημήτρη Παπαγιαννάκο έχουν λάβει "εντολή" να επιταχύνουν συντονίζοντας τους αρμόδιους υπουργούς αμέσως μετά το Πάσχα.

  Η ανάγκη να υπάρξει "καλό πρόσωπο" στην σύνοδο της 12ης Απριλίου (την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γ. Χουλιαράκης) συνδέεται με το ότι εκεί θα ξεδιπλωθούν και τα υπόλοιπα μέτωπα: το εθνικό σχέδιο, το χρέος, το γαλλικό κλειδί, οι προθέσεις του ΔΝΤ αλλά και η στάση των υπουργών (κυρίως της Γερμανίας) για την επόμενη ημέρα.

  Όσο για το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο και στόχος του είναι να παρουσιαστεί επισήμως στο Eurogroup της 27ης Απριλίου. Όπως έγραφε το "Κ" της προηγούμενης εβδομάδας στόχος είναι να αποτελέσει το σχέδιο της επόμενης ημέρας που θα είναι "εθνικής" ιδιοκτησίας και θα περιλαμβάνει 3 άξονες: την δημοσιονομική προσαρμογή, τις μεταρρυθμίσεις και το κοινωνικό πακέτο. Αλλά η τελική του μορφή θα εξαρτηθεί και από τη "μάχη" που αναμένεται να γίνει εντός της κυβέρνησης για τις "παροχές" και για την επιτάχυνση των προαπαιτούμενων, αλλά και στο "εξωτερικό" για τη στάση του ΔΝΤ αναφορικά με το αφορολόγητο και τα αντίμετρα που προς το παρόν επιμένει να ζητά για το 2019...

  Τα απολύτως αναγκαία, αυτά που θα πάνε για "μετά" και ο κίνδυνος

  Υπάρχουν προαπαιτούμενα όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη και υπόλοιπες παρεμβάσεις τράπεζες, το εργασιακό, αλλά και το δημοσιονομικό πακέτο (με το αφορολόγητο και τον ΕΝΦΙΑ, τις αλλαγές στο ΕΚΑΣ, στον ΦΠΑ, στη φαρμακευτική δαπάνη και στα διάφορα επιδόματα όπως είναι τα αναπηρικά και τα στεγαστικά) οι οποίες πρέπει να γίνουν την εντός Μνημονίου εποχή. Δηλαδή απαιτείται συμφωνία έως τον Ιούνιο/Ιούλιο.

  Αντιθέτως, το Κτηματολόγιο η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και αποφάσεις για το νέο Καζίνο, η ολοκλήρωση της στελέχωσης του Δημοσίου και άλλες παρεμβάσεις είναι αποδεκτό από τους θεσμούς ότι θα μετακινηθούν (σε ένα μέρος τους) για τη μετά Μνημονίου εποχή συνιστώντας τις "αιρεσιμότητες" που θα ακολουθούν την Ελλάδα. Συνολικά αυτά τα "εκκρεμή" μέτωπα υπολογίζονται σε περίπου 10 το αριθμό από τις 88 δράσεις της 4ης αξιολόγησης.

  Ωστόσο, πλέον το ζήτημα είναι ότι μπορεί να αυξηθούν. Αλλά αν αυτό χρειαστεί να συμβεί, πέρα από το "βαρίδι" στη μεταμνημονική εποπτεία θα υπάρχουν και άλλες "παρενέργειες": θα πρέπει να το δεχθούν οι "θεσμοί", (πιθανόν με ανταλλάγματα που θα ζητηθούν), αλλά και θα επιδεινωθεί η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος αναφορικά με τους μεγάλους πολιτικούς στόχους για το χρέος και για τον ρόλο του ΔΝΤ. Θα είναι και ένα πλήγμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για την "ιδιοκτησία" του προγράμματος, τόσο τους "θεσμούς" όσο και τις αγορές...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων