Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Απρ-2018 07:56

  Σήμερα ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σήμερα ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Σήμερα εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήµατος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας µε οπτική αναγνώριση στους αυτοκινητοδρόμους. Το έργο, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των τριών μεγάλων τεχνικών ομίλων Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ, της γαλλικής Vinci και ενδεχομένως σχημάτων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

  Χθες, με απόφασή του, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής της οποίας αντικείμενο θα είναι η αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής των διαγωνιζομένων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη φάση του διαγωνισμού, με τη δεύτερη να προβλέπει τη δημοσιοποίηση πρόσκλησης υποβολής προσφορών.

  Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υποδομών προβλέπει την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος, σε πρώτη φάση, στην Εγνατία Οδό μέχρι το τέλος της χρονιάς, στόχος που κρίνουν ως ανέφικτο όσοι γνωρίζουν.

  Οι προδιαγραφές

  Ο διαγωνισμός προβλέπει την υλοποίηση συστήματος Ηλεκτρονικών Διοδίων αδιάλειπτης ροής (free – flow), με το οποίο θα γίνεται ηλεκτρονικά και αναλογικά η χρέωση της διανυθείσας απόστασης. Και μόνο με εξαιρέσεις την Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου Αντιρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου, στις οποίες όμως επίσης θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του διόδιου τέλους.

  Επίσης, τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια "Εποχούμενη Συσκευή" (On Board Unit – OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS),

  Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading – ANPR).

  Η σύμβαση περιλαμβάνει δύο μέρη. Το πρώτο αφορά την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του πλήρους συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων, καθώς και των προσθέτων υπηρεσιών και της οπτικής ίνας διασύνδεσης με την πιστοποίηση τους. Επίσης περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την κατασκευή και διαχείριση δικτύου για την είσπραξη των τελών των χρηστών που ανήκουν στην κατηγορία των ιδιωτικών οχημάτων.

  Το δεύτερο μέρος αφορά την παροχή προς τον διαχειριστή του συστήματος υπηρεσιών συντήρησης του συστήματος για πέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσης της Βεβαίωσης Περαίωσης του πρώτου μέρους. Επίσης η σύμβαση περιλαμβάνει υπηρεσίες εκπαίδευσης για τους κεντρικούς διαχειριστές, υπηρεσίες εγγύησης του εξοπλισμού και υπηρεσίες έναρξης λειτουργίας και on-site knowledge transfer κατά την έναρξη λειτουργίας του κέντρου, καθώς και την δημιουργία παρόχου περιστασιακών χρηστών και με ένα ελάχιστο αριθμό συσκευών τις 30.000 τεμάχια, με δέσμευση επιπλέον κάλυψης των αναγκών της πενταετίας.

  Τα θολά σημεία

  Η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος συνοδεύεται με θολά σημεία, με κυρίαρχο το ποιος θα εισπράττει τα διόδια τέλη. Σήμερα, οι κοινοπραξίες παραχώρησης εισπράττουν τα διόδια και πιθανή τροποποίηση (που θα οδηγούσε στην είσπραξη των εσόδων από το Δημόσιο) του υπάρχοντος καθεστώτος θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση των πιστωτριών τραπεζών.

  Παράλληλα, θα πρέπει να διαμορφωθεί το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο -συμβατό με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Τηλεδιοδίων (EETS)- για την χρέωση διοδίων ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων