Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Απρ-2018 17:19

  Η τριπλή προειδοποίηση των επιχειρηματιών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η τριπλή προειδοποίηση των επιχειρηματιών

  Της Δήμητρας Καδδά 

  Μία τριπλή προειδοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου αποκαλύπτεται πίσω από τις δύο χθεσινές ανακοινώσεις για τους λεγόμενους "πρόδρομους" δείκτες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς. Η προειδοποίηση συνδέεται με την φορο-εξάντληση, με την ασάφεια για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας αλλά και  με τα γεωπολιτικά μέτωπα που εντείνονται, επηρεάζοντας και την οικονομία.

  Ο λόγος για την απότομη πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης του ΙΟΒΕ (που θεωρείται ορόσημο για την πορεία του ΑΕΠ), αλλά και για τη μικρή "διόρθωση" του PMI από τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου. Οικονομολόγοι εξηγούν ότι καθρεφτίζουν την αύξηση της ανασφάλειας για την πορεία των επόμενων μηνών και εξηγούν πόσο κρίσιμος είναι ο Απρίλιος για να φανεί αν υπάρχουν πιθανότητες πολιτικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα έως τις 21 Ιουνίου ή αν μία καθυστέρηση για τον Ιούλιο έρχεται πιο κοντά...

  Ο ΙΟΒΕ

  Ο ΙΟΒΕ κατέγραψε ισχυρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος που ανέκοψε ένα 4μηνο ανοδικό "ράλι" (στις 99,8  από 104,3) μονάδες. Το Ίδρυμα αποδίδει τη μείωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες (ειδικά στις κατασκευές και στη βιομηχανία), στην αβεβαιότητα που αναπτύσσεται καθώς και σε ευρύτερα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

  Εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη επιβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η εντεινόμενη έλλειψη σαφήνειας και συναίνεσης για τους όρους χρηματοδότησης της χώρας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, προκαλεί προβληματισμό και λειτουργεί ανασχετικά στη δυναμική επιτάχυνσης της ανάπτυξης.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Κομισιόν με βάση την έρευνα του ΙΟΒΕ, στο πεδίο των βιομηχανικών δεικτών οι προσδοκίες επέστρεψαν σε επίπεδα Νοεμβρίου 2017. Ανάμεσα στους επί μέρους δείκτες οι προσδοκίες για την πορεία της παραγωγής επιδεινώθηκαν επιστρέφοντας στα επίπεδα του προηγούμενου Μαΐου, πριν δηλαδή από τη συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση.

  Αλλά και στις κατασκευές ο δείκτης εμπιστοσύνης επέστρεψε στα επίπεδα του προηγούμενου Ιουνίου. Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται στις παραγγελίες για νέες κατασκευές, αλλά και στις προσδοκίες για αύξηση απασχόληση στον κλάδο.

  Ο PMI

  Μετά το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίου ο δείκτης PMI για τον Μάρτιο εμφανίζει διαφορετική τάση: οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και των εισροών μετριάζονται. Βεβαίως επιταχύνεται η δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέο βαθμό-ρεκόρ, ενώ και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη καταγράφει επίσης υψηλό ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας.

  Στα σχόλια αναφέρεται πάντως ότι "έχοντας καταγράψει τον Φεβρουάριο την υψηλότερη τιμή μετά την παγκόσμια κρίση, ο ρυθμός ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας υποχώρησε ελαφρώς στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Οι ρυθμοί αύξησης των νέων παραγγελιών, της αγοραστικής δραστηριότητας και της παραγωγής υποχώρησαν από τις υψηλές τιμές που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο".

  Χθες πηγές του ΥΠΟΙΚ έδωσαν έμφαση στις θετικές ανακοινώσεις του PMI συνδέοντάς τες με  "την πολυμέτωπη πρόοδο που  καταγράφεται στην ελληνική οικονομία", και παραθέτοντας τα στοιχεία της έρευνας. Αλλά δεν αναφέρθηκαν στην υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας, η οποία δείχνει ότι οι πιέσεις παραμένουν και ζητούν "καθαρό ορίζοντα" όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων