Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Μαρ-2018 13:17

  BofA: Προσοχή στις ελληνικές τράπεζες, βρίσκονται ακόμα υπό... κατασκευή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  BofA: Προσοχή στις ελληνικές τράπεζες, βρίσκονται ακόμα υπό... κατασκευή

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η BofA Merrill Lynch επαναβεβαιώνει την αρνητική της άποψη για τις ελληνικές τράπεζες μετά από διάφορα γεγονότα, μεταξύ των οποίων τα αποτελέσματα της Alpha Bank και της Eurobank, οι ανακοινώσεις για τον αντίκτυπο του IFRS9 στα κεφάλαιά τους, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των NPLs και τις συναντήσεις που είχε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

  Η BofA εκτιμά ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει χαμηλή, καθώς αντιμετωπίζουν εμπόδια στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα και αυξημένο κόστος κινδύνου στα επόμενα χρόνια. Η τράπεζα θεωρεί ότι το μέγεθος του κεφαλαιακού προβλήματος στις ελληνικές τράπεζες θα είναι καθοριστικό στο μακροπρόθεσμο διάστημα και βλέπει σημαντικό κίνδυνο ανάγκης άντλησης νέων κεφαλαίων.  Ωστόσο, ο χρονικός ορίζοντας αυτού είναι ασαφής.

  Σε ό,τι αφορά το βραχυπρόθεσμο διάστημα, τα αποτελέσματα των stress tests είναι αβέβαια και το πακέτο μέτρων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αν και μπορεί να μην είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο μπορεί να καθυστερήσει τον κίνδυνο μιας άμεσης ανακεφαλαιοποίησης, υποστηρίζει η BofA.

  Γι' αυτό το λόγο συνεχίζει να αξιολογεί τις ελληνικές τράπεζες με underperform, με τιμή στόχο για τη μετοχή της Αlpha Bank στα 1,36 ευρώ, της Eurobank στα 0,65 ευρώ, της Εθνικής στα 0,25 ευρώ και της Πειραιώς στα 3,26 ευρώ.

  Το "πακέτο" της Κομισιόν μπορεί να βοηθήσει, αλλά η επίδραση θα είναι μικρή

  Το πακέτο μέτρων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιλάμβανε ένα σχέδιο για τον τρόπο δημιουργίας των εθνικών bad banks, καθώς και το πεδίο εφαρμογής για την εισαγωγή άλλων μηχανισμών όπου οι κρατικές εγγυήσεις επιτρέπουν την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρόμοιων με τα GACS της Ιταλίας. Η BofA σημείωσε σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα ότι μία bad bank είναι πιθανώς δύσκολο εγχείρημα για την Ελλάδα, δεδομένου του μεγάλου όγκου των NPLs που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Ένα σχήμα όπως το GACS, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι πιο ευέλικτο για αυτά τα χαρτοφυλάκια.  Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να λυθεί το πρόβλημα των επισφαλών δανείων στις ελληνικές τράπεζες, αλλά μπορεί να καθυστερήσει τον κίνδυνο μιας ανακεφαλαιοποίησης.

  Αβεβαιότητα για τα stress test

  Τα αποτελέσματα των stress test θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου και η BofA θεωρεί ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στα κεφάλαια των τραπεζών, ωστόσο οι φετινές δοκιμές είναι λιγότερο επιθετικές στις ελληνικές τράπεζες. Η BofA πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια πολιτική βούληση ώστε οι ελληνικές τράπεζες να είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες κατά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα οποιαδήποτε πιθανά εμπόδια στις προσπάθειες μείωσης των προβληματικών δανείων, εάν προκύψουν στο μέλλον.​

  Χαμηλή ποιότητα κεφαλαίων

  Η BofA πιστεύει ότι η ποιότητα κεφαλαίων είναι χαμηλή στις ελληνικές τράπεζες, με την Alpha Bank να διαθέτει την ισχυρότερη μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών. Αυτό αποτελεί ανησυχία για την αγορά. Ωστόσο, σε μερικές από τις συζητήσεις που είχε με τις ελληνικές τράπεζες δεν φαίνεται να αποτελεί άμεση ανησυχία.​

  Οι προσπάθειες μείωσης των NPEs είναι δαπανηρές

  Οι μειώσεις NPEs στο δ' τρίμηνο του 2017 ήταν σημαντικές στις περιπτώσει της Alpha Bank και της Eurobank, αλλά ήταν επίσης και δαπανηρές. Πριν την προσαρμογή για το IFRS9, η κάλυψη της Alpha Bank μειώθηκε από 48% το τρίτο τρίμηνο σε 45% το τέταρτο τρίμηνο και της Eurobank από 52% στο 50% την ίδια περίοδο.

  Η BofA χαιρετίζει τη βελτίωση της κάλυψης μετά το IFRS9, αλλά δεν βλέπει τα επίπεδα ως πολύ υψηλά (Alpha 50%, Eurobank 56%). Οι εισροές NPEs είναι μεγάλες, αν και υποχώρησαν στο τέταρτο τρίμηνο, με την διοίκηση της Alpha να εκτιμά ότι ότι τα πρώτα τρίμηνα κάθε χρονιά η διαχείριση των NPEs τείνει να έχει μεγαλύτερες προκλήσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων