Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Μαρ-2018 20:22

  Η Νουί "μαλακώνει" τις απαιτήσεις του SSM για τα "κόκκινα" δάνεια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Νουί "μαλακώνει" τις απαιτήσεις του SSM για τα "κόκκινα" δάνεια

  Του Γ. Αγγέλη

  Λίγο πριν η κα Νουί αποχωρήσει (τελειώνει η θητεία της) από τον SSM, προχώρησε σε μία αναπροσαρμογή των απαιτήσεων για τα ευρωπαϊκά NPLs που όπως φαίνεται ικανοποιεί εν μέρει τις προσδοκίες των τραπεζών. 

  Η απόφαση επιμένει στην κάλυψη με προβλέψεις των μη εγγυημένων δανείων (κατά 100%) μέσα σε δύο χρόνια και των εγγυημένων σε επτά χρόνια. Εισάγει όμως τη διευκόλυνση ότι για τα εγγυημένα δάνεια θα πρέπει η κάλυψη να ξεκινήσει στον τρίτο χρόνο της καθυστέρησης και θα αφορά μόνο το 40% της αρχικής πίστωσης. Επίσης οι όροι αυτοί θα πρέπει να εφαρμοσθούν για δάνεια τα οποία μπαίνουν στην κατηγορία των NPLs από τον Απρίλιο και όχι αναδρομικά. 

  Όλα τα "παλιά" -αν και δεν διευκρινίζεται με σαφή τρόπο- καλύπτονται από το παλιό  κανονιστικό πλαίσιο.

  Από πλευράς SSM διευκρινίζεται ότι θα εξετάζεται και θα ελέγχεται σε ετήσια βάση το κατά πόσο οι τράπεζες εφαρμόζουν το νέο κανονιστικό πλαίσιο και δεν αποκλίνουν από αυτό στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. 

  Η προσαρμογή δεν ανατρέπει τις βασικές γραμμές της αρχικής πρότασης του SSM, αλλά "μαλακώνει” όπως αναφέρεται τις αρχικές απαιτήσεις καθώς κρίθηκε ότι οι ευρωτράπεζες έχουν ήδη μπει σε μία διαδικασία ισχυρών περιορισμών με οδηγίες που αφορούν αυξάνουν δραστικά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. 

  Μόλις χθες άλλωστε η Κομισιόν ανακοίνωσε δια στόματος του αντιπροέδρου Βλάντις Ντομπρόφσκις τις δικές της προτάσεις με τις οποίες επιχειρεί να δρομολογήσει ένα ενιαίο πλαίσιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την διαχείριση των NPLs τα οποία αγγίζουν συνολικά το ύψος των 4,4 δισ. ευρώ από τα οποία το ένα περίπου δισ. ευρώ αφορά στις τράπεζες της Ευρωζώνης με την Ιταλία την Ελλάδα και την Πορτογαλία να σηκώνουν το μεγαλύτερο από το βάρος αυτού του ποσού. Η Κομισιόν στο πλαίσιο αυτό δίνει το πράσινο φως στις χώρες μέλη για τη δημιουργία ανεξάρτητων αρχών διαχείρισης των NPLs (τις αποκαλούμενες Bad Bank) διευκολύνοντας την διαχείριση των "κόκκινων δανείων” τόσο στην πρωτογενή όσο και στην δευτερογενή αγορά. 

  Η πίεση των νέων μέτρων από την πλευρά της ΕΚΤ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζιτών δεν θα προσθέσει σημαντικό κεφαλαιακό βάρος, παρά το γεγονός ότι το οικονομικό αυτό αποτέλεσμα θα έρθει να προστεθεί στις κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress test που θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2018.     
   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων