Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Μαρ-2018 17:05

  Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί κούρεμα, αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί κούρεμα, αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

  Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί κούρεμα χρέους, εάν συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας που θα εκφωνήσει αργότερα στο Βερολίνο. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, η Ελλάδα θα μπορέσει να χρηματοδοτείται μόνη της τακτικά από τις χρηματιστηριακές αγορές.

  "Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το 5ο success story εάν παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, κάτι που δεν αναγνωρίζεται πάντα στη Γερμανία", αναφέρει στην ίδια ομιλία ο κ. Ρέγλινγκ.

  Ο ESM μπορεί να παίξει ρόλο σε μελλοντικές διασώσεις

  Ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών, αναφέρει ο Ρέγκλινγκ διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως ο ίδιος είναι επιφυλακτικός όσον αφορά την αυτόματη επιμήκυνση των ωριμάνσεων του χρέους.

  "Ο ρόλος αυτός θα έχει στόχο τη δημιουργία ενός αξιόπιστου πλαισίου για τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές", εξηγεί ο Ρέγκλινγκ. Όπως αναφέρει, ο ESM, που έχει εμπειρία στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και είναι πολύ δραστήριος στην αγορά, θα μπορούσε να διαδραματίσει τον ρόλο ενός "ουδέτερου μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις", προσθέτει ο Ρέγκλινγκ.

  Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, ο Ρέγκλινγκ υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στη λέξη διαπραγματεύσεις "διότι είμαι επιφυλακτικός για την πρόταση των αυτόματων επιμηκύνσεων της ωρίμανσης".

  Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι εάν μια χώρα ζητήσει στο μέλλον διάσωση, επειδή έχασε την πρόσβασή της στην αγορά, το χρέος της θα πρέπει αυτομάτως να αναδιαρθρώνεται, σημειώνει το Reuters. Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η υπερχρεωμένη Ιταλία, αντιτίθενται στην ιδέα αυτή, λέγοντας ότι η θέσπιση ενός τέτοιου κανόνα θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στην αγορά και σοβαρά προβλήματα για αυτές τώρα.

  Ο Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι φοβάται πως η προοπτική μιας αυτόματης επιμήκυνσης ωριμάνσεων θα μπορούσε να επιταχύνει μια κρίση, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί σε διαφορετική περίπτωση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων