Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Μαρ-2018 15:30

  Ντράγκι: Αλλάξαμε τη ρητορική μας, αλλά δεν μπορούμε να κηρύξουμε τη νίκη ακόμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ντράγκι: Αλλάξαμε τη ρητορική μας, αλλά δεν μπορούμε να κηρύξουμε τη νίκη ακόμα

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:35

  Την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση της ανάπτυξης οδήγησε την κεντρική τράπεζα να αφαιρέσει από την τελευταία της ανακοίνωση τη δέσμευση για αύξηση των αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εάν οι προοπτικές επιδεινωθούν.

  "Η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. "Να σας υπενθυμίσω ότι η πρόταση αυτή μπήκε στην ανακοίνωση μας το 2016 όταν μειώσαμε τις μηνιαίες αγορές από 80 δισ. ευρώ σε 60 δισ. ευρώ και οι συνθήκες στην ευρωπαϊκή οικονομία ήταν πολύ διαφορετικές", σημείωσε.

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη πλέον στις προοπτικές της οικονομίας για να αφαιρέσει την επίμαχη φράση.

  Επισήμανε πάντως ότι η ΕΚΤ έχει κρατήσει στην ανακοίνωση της την εκτίμηση της πως μπορεί να συνεχίσει και μετά το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 τις αγορές "εφόσον χρειαστεί".

  "Δεν μπορούμε να πούμε ότι νικήσαμε στο θέμα του πληθωρισμού ακόμα", τόνισε προσθέτοντας ότι το Δ.Σ. σημείωσε την ανάγκη για επιμονή και υπομονή στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η διαρκής επάνοδος των ρυθμών πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2%.

  Παράλληλα, επισήμανε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο και πολύ πέρα από τον ορίζοντα των αγορών.

  Ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το 2018

  Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε λόγο για ισχυρή και ευρεία αναπτυξιακή ορμή στην οικονομία της Ευρωζώνης "η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με κάπως ταχύτερο ρυθμό απ ό,τι  είχε εκτιμηθεί αρχικά".

  Η αξιολόγηση αυτή αντανακλάται και στις τελευταίες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ οι οποίες είναι ανοδικά αναθεωρημένες για το 2018 και αμετάβλητες για το 2019 και το 2020. Ειδικότερα, οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 2,4% το 2018, 1,9% το 2019 και 1,7% το 2020.

  Για τον πληθωρισμό οι εμπειρογνώμονες αναθεώρησαν καθοδικά τις εκτιμήσεις τους για το 2019 και κράτησαν αμετάβλητες τις προβλέψεις για το 2018 και 2020. Ειδικότερα, οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ο ετήσιος πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 1,4% το 2018, 1,4% το 2019 και 1,7% το 2020.

  Εμπορικός πόλεμος

  Ερωτηθείς για τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι "οι εμπορικές διαμάχες θα πρέπει να επιλύονται σε πολυμερές επίπεδο".

  "Τέτοιες πρακτικές δημιουργούν ανησυχίες για την κατάσταση των διεθνών σχέσεων. Εάν μπουν δασμοί στους φίλους, τότε αναρωτιέται κανείς ποιοι είναι οι εχθροί", ανέφερε.

  Σημείωσε παράλληλα ότι μία τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει σειρά ερωτημάτων: Θα υπάρχουν αντίποινα; Πώς θα αντιδράσουν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη; Φυσικά εάν ο αντίκτυπος είναι αρνητικός στην εμπιστοσύνη θα επηρεαστεί αρνητικά η οικονομική δραστηριότητα και ο πληθωρισμός", σημείωσε. 

  Δημήτρης Στόλης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων