Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Μαρ-2018 12:38

  ΤΧΣ: Αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή των ΔΣ των τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΤΧΣ: Αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή των ΔΣ των τραπεζών

  Τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή και το διορισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των ελληνικών συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς), δημοσίευσε σήμερα το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

  Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με τον καταστατικό του ρόλο, το Ταμείο έχει ως σκοπό να συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Επιπλέον, ο ρόλος του Ταμείου συνίσταται στο να αξιολογεί τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών και τις Επιτροπές τους, καθώς και το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων με τα οποία το Ταμείο έχει υπογράψει Συμφωνίες Πλαισίου Συνεργασίας.

  Είναι σαφές ότι μια τυπική, δομημένη και διαφανής διαδικασία επιλογής και διορισμού των μελών του Δ.Σ. είναι απαραίτητη προκειμένου οι ελληνικές συστημικές τράπεζες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη όλων των ενδιαφερομένων μερών και των μετόχων. Επιπλέον, η βελτίωση της κατανόησης και της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας στην πράξη, είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Δ.Σ., σημειώνει το ΤΧΣ.

  Στο πλαίσιο αυτό, το Τ.Χ.Σ. ανακοίνωσε στις συστημικές τράπεζες τον Φεβρουάριο του 2016, σχετικές κατευθυντήριες γραμμές που αντικατοπτρίζουν τις βασικές παραμέτρους που θα πρέπει θεμελιωδώς να ενσωματώνονται στην εν λόγω διαδικασία. Πράγματι, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βελτίωσαν τη διαδικασία επιλογής και διορισμού των νέων μελών του Δ.Σ., επιτυγχάνοντας την προσέλκυση νέων εξειδικευμένων και έμπειρων μελών του Δ.Σ.

  Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Δ.Σ. και της εταιρικής διακυβέρνησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών κατά το 2017 και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τράπεζες βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, το Τ.Χ.Σ.  σημειώνει στην ανακοίνωσή του πως θεωρεί σημαντικό να δημοσιεύσει επικαιροποιημένο έγγραφο κατευθυντήριων γραμμών.

  Η εν λόγω πρωτοβουλία, εντάσσεται στους στρατηγικούς στόχους του Τ.Χ.Σ., και στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειάς του, για την παροχή και προώθηση βέλτιστων προτύπων και πρακτικών, με σκοπό τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και των επιδόσεων των Δ.Σ. των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων