Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Μαρ-2018 07:46

  Εργασιακό: "Διάλογος" με κλειστά χαρτιά για τη Διαιτησία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Εργασιακό: "Διάλογος" με κλειστά χαρτιά για τη Διαιτησία

  του Δημήτρη Κατσαγάνη 

  Με "κλειστά χαρτιά" από πλευράς Υπουργείου Εργασίας ξεκίνησε χθες ο "κοινωνικός διάλογος" με τους κοινωνικούς εταίρους –αρχής γενομένης με τη ΓΣΕΕ- για τις επερχόμενες αλλαγές στο Εργασιακό, βάσει όσων προβλέπει το μνημόνιο για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

  Και αυτό γιατί η Υπ. Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου δεν παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις της στους εκπροσώπους των εργαζομένων, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από συνδικαλιστικούς κύκλους.

  Έτσι και από πλευράς ΓΣΕΕ, αποφεύχθηκε οποιαδήποτε αναλυτική τοποθέτηση. Στην ατζέντα, πάντως, της συνάντησης Αχτσιόγλου –ΓΣΕΕ βρέθηκαν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, αλλά και τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασίας.

  Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επομένης θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος, τουλάχιστον, κύκλος των επαφών μεταξύ Υπ. Εργασίας – κοινωνικών εταίρων με συναντήσεις και με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ).

  Πηγές του Capital.gr από κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν πως οι αλλαγές που εξετάζονται στα τρία παραπάνω πεδία του εργασιακού (συμβάσεις, διαιτησία, αδήλωτη εργασία), βάσει και των μνημονιακών δεσμεύσεων, έχουν ως εξής :

  1) Κλαδικές συμβάσεις :
  Η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων προβλέπεται ήδη (βάσει όσων ψήφισε η κυβέρνηση το Μάιο του 2017) να επανέλθει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής.

  Ωστόσο το Μνημόνιο προβλέπει πρώτα τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου διοικητικού συστήματος ελέγχου της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

  Βάσει όσων εξετάζει για την ώρα το Υπ. Εργασίας, οι κλαδικές συμβάσεις θα θεωρούνται αντιπροσωπευτικές εφόσον απασχολείται στις επιχειρήσεις που είναι μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων απασχολείται τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων του εν λόγω κλάδου.

  Η διασταύρωση του ποσοστού αυτού θα γίνεται μέσω των στοιχείων που έχει στη διάθεση του το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη".

  2) Διαιτησία:
  Το Μνημόνιο προβλέπει αλλαγές στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, με βάση και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  Υπενθυμίζεται πως με μνημονιακή διάταξη του 2012 καταργήθηκε η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων ή των εργοδοτών (μίας επιχείρησης ή ενός κλάδου κλπ.) στον ΟΜΕΔ.

  Ωστόσο το 2014, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τη συγκεκριμένη διάταξη αντισυνταγματική.

  Έκτοτε, επιτράπηκε στην πράξη, η μονομερής προσφυγή στον ΟΜΕΔ, αν και τυπικά ακόμα ισχύει η διάταξη αυτή. Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει, όμως, πλέον να αποσαφηνισθεί.

  3) Αδήλωτη εργασία:
  Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε 10.549 ευρώ.

  Στα σχέδια του Υπ. Εργασίας ήταν μέχρι πρότινος η μείωση του ακόμα και στο 50% με τον όρο ότι η επιχείρηση η οποία απασχολεί παράνομα τον εργαζόμενο αυτό, θα τον προσλάβει.

  Ωστόσο, η τελική πρόταση του Υπ. Εργασίας δεν έχει οριστικοποιηθεί.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Σεισμός στις κλαδικές ενώσεις από τον έλεγχο της αντιπροσωπευτικότητας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων