Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Μαρ-2018 20:33

  Π. Αποστολίδης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει "clinical hub" της ΕΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την εκτίμηση ότι ο κλάδος του φαρμάκου στην Ελλάδα μπορεί "να αναμετρηθεί με τις δύο ιερές αγελάδες της ελληνικής οικονομίας, τη ναυτιλία και τον τουρισμό" και η Ελλάδα να γίνει "clinical hub" της ΕΕ για κλινικές μελέτες, προσελκύοντας έσοδα κι ερευνητικές δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, διατύπωσε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Πασκάλ Αποστολίδης, γενικός διευθυντής της AbbVie Farmaceuticals SA.

  Κατά τον κ.Αποστολίδη, το φάρμακο μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα για τους ακόλουθους λόγους: έχει συνεισφορά 3,5% στο ΑΕΠ της Ελλάδας, είναι το τρίτο κατά σειρά εξαγωγικό προϊόν της χώρας, προσφέρει 26.000 άμεσες θέσεις εργασίας σε εργαζόμενους υψηλού επιστημονικού επιπέδου και 86.000 έμμεσες, ενώ υπάρχουν 28 εργοστάσια παραγωγής.

  "Η Ελλάδα μπορεί να γίνει clinical hub της ΕΕ για κλινικές μελέτες (...)Το Βέλγιο, για παράδειγμα, από τα 35 δισ. ευρώ, που επενδύει η φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη, αντλεί 2 δισ. Μπορούμε κι εμείς σε βάθος δεκαετίας να αντλήσουμε 2 δισ. ευρώ σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης για κλινικές μελέτες, δεδομένου ότι έχουμε τόσο υψηλού επιπέδου ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό" τόνισε.

  Ανάγκη μεταρρυθμίσεων

  Ο ίδιος αναφέρθηκε στις αδυναμίες του χώρου της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει ηλεκτρονική συνταγογράφηση από το 2012, ένα από τα καλύτερα συστήματα παγκοσμίως, που όμως δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη. "Αντίστοιχα, τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια επίσης έχουν ολοκληρωθεί και είναι εργαλείο για την κατάθεση προϋπολογισμών στα νοσοκομεία, αλλά και για να μην περνάνε οι δαπάνες στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ωστόσο, ισχύουν στα χαρτιά μόνο και όχι στην ουσία. Παράλληλα, ο περιορισμός στη ζήτηση των φαρμάκων δεν έχει ελεχθεί, κι έχουμε τη μοναδική πρωτοτυπία, χωρίς να υπάρχει επιδημιολογική κρίση, να έχουν αυξηθεί οι συνταγές από 4,5 εκατ. τον μήνα σε 6,5 εκατ" υποστήριξε o πρόεδρος του ΣΦΕΕ, ενώ έκανε λόγο και για τεκμηριωμένη ανάγκη αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 300 εκατ.

  Παράπλευρη απώλεια

  Όσον αφορά την εξυγίανση του χώρου του φαρμάκου, ο ίδιος υποστήριξε ότι ο υγιής επιχειρηματικός κόσμος του κλάδου "αποτελεί παράπλευρη απώλεια στην πολιτική διαμάχη των κομμάτων", παρότι ήταν αυτός που "πρώτος ζήτησε θεσμικές μεταρρυθμίσεις και θεσμική θωράκιση ενός κανονιστικού πλαισίου, το οποίο να εφαρμόζεται".

  Αναφερόμενος γενικά στην ελληνική οικονομία, επισήμανε ότι "μετά από δέκα χρόνια ύφεσης και οκτώ χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής", ευτυχώς η πρόβλεψη είναι ότι τα πράγματα βελτιώνονται, και στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται ένας κύκλος για την Ελλάδα. "Είναι περισσότερο επιτακτικό από ποτέ, η Πολιτεία να καθίσει σε ένα τραπέζι με βασικούς κλάδους της οικονομίας και να συνδιαμορφώσουν την ατζέντα επόμενης μέρας. Ένας από τους κλάδους αυτούς είναι και το φάρμακο" κατέληξε.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων