Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Φεβ-2018 08:26

  Σήμερα το τετ-α-τετ αυταπασχολούμενων- διοίκησης του ΕΦΚΑ για τις εισφορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σήμερα το τετ-α-τετ αυταπασχολούμενων- διοίκησης του ΕΦΚΑ για τις εισφορές

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τετ-α-τετ, ενώ λήγουν προθεσμίες καταβολής εισφορών, θα έχουν σήμερα εκπρόσωποι των αυταπασχολουμένων μηχανικών, δικηγόρων και οικονομολόγων με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ.

  Πιο συγκεκριμένα, οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας  (σ.σ. κκ Στασινός, Κόλλιας, Βερβεσός) θα συναντηθούν με τη διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) υπό τον Θανάση Μπακαλέξη.

  Βασικά θέματα στην ατζέντα τους θα είναι οι νέες τρέχουσες εισφορές με βάση το εισόδημα του 2016, οι συμψηφισμοί των εισφορών και οι όροι λήψης της ασφαλιστικής ενημερότητας.

  Η συνάντηση αυτή μεταξύ των εκπροσώπων μεγάλης μερίδας των αυταπασχολουμένων και της διοίκησης του ΕΦΚΑ γίνεται ενώ λήγουν σήμερα δύο σημαντικές προθεσμίες για την καταβολή εισφορών:
  * Η πρώτη προθεσμία που λήγει αφορά την καταβολή των εισφορών του Ιανουαρίου 2018 με βάση το εισόδημα του 2016.

  * Η δεύτερη προθεσμία που λήγει σήμερα αφορά τις εισφορές του 2016, όπως αυτές είχαν υπολογισθεί με βάση το σύστημα των ασφαλιστικών κατηγοριών. Συγκεκριμένα αφορά τις εισφορές:

  - του έτους 2016 των δικηγόρων (δηλαδή των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ-TAN ) 

  -του Β΄ εξαμήνου 2016 για τους γιατρούς (σ.σ. τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ).

  - του β’ εξαμήνου 2016 για τους μηχανικούς (σ.σ.  ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ )

  Στο μεταξύ χθες, δεκάδες μηχανικοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη με αίτημα την ακύρωση των αναδρομικών εισφορών για το 2011- 2012.

  Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, οι αναδρομικές αυτές εισφορές, μαζί με εκείνες του 2016 (με βάση τις ασφαλιστικές κατηγορίες που ίσχυαν προ της 1/1/2017), τις νέες εισφορές κύριας ασφάλισης –υγείας με βάση το εισόδημα του 2016, αλλά και τις διπλές εισφορές (αναδρομικές για το 2017 και τρέχουσες για το 2018) για επικουρικό –εφάπαξ οδηγούν σε επιβάρυνση που φτάνει το 113% του μηνιαίου εισοδήματος των μηχανικών.

  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι διπλές εισφορές για επικουρικό και εφάπαξ θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον επόμενο μήνα, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές κύριας ασφάλισης –υγείας, αλλά και τις δόσεις που θα προκύψουν από τα χρεωστικά υπόλοιπα των συμψηφισμών (για όσους δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015).

  Σε σχέση με την κατάσταση που διαμορφώνεται για τους αυταπασχολούμενους μηχανικούς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιώργος Στασινός δήλωσε ότι "δεν φθάνει που μας έχουν επιβάλει τραγικές φορολογικές επιβαρύνσεις, δεν φθάνει που καλούμαστε να πληρώσουμε το 38% του ετήσιου εισοδήματος σε ασφαλιστικές εισφορές, δεν φθάνει που επιβάλλουν –αναιρούν– και επιβάλλουν ξανά εισφορές, θέλουν να τους πληρώσουμε και αναδρομικά, επιπλέον, πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη 2011 και 2012. Χωρίς να προβλέπεται καμία επιπλέον παροχή. Την ίδια ώρα που αν αθροίσουμε τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μίας χρονιάς, καλούμαστε να πληρώσουμε από το 75% έως και πάνω από το 100% του ετήσιου εισοδήματός μας.

  Είναι παράλογο, για οποιονδήποτε πολίτη, όχι μόνο μηχανικό, να πληρώνει έστω και ένα ευρώ παραπάνω από το 50% του εισοδήματός του για το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Πολύ περισσότερο, όταν ξεπερνάμε το 100%".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων