Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Φεβ-2018 19:44

  Δεν διέλυσε τις ανησυχίες για την Ελλάδα η αναβάθμιση της Fitch

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δεν διέλυσε τις ανησυχίες για την Ελλάδα η αναβάθμιση της Fitch

  Οι αναλυτές δεν έχουν πειστεί ακόμη πως η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα οικονομικά προβλήματα, παρά τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν τη Δευτέρα στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Fitch.

  Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου συρρικνώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης σήμερα στον απόηχο της απόφασης της Fitch, η οποία επικαλέστηκε τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες στη χώρα. Πτωτικά κινήθηκε και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, υποχωρώντας κατά περισσότερες από 14 μονάδες βάσης την Παρασκευή, δείχνοντας πως οι επενδυτές αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά για τη δοκιμαζόμενη οικονομία.

  Παρολ'αυτά, ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά παραμένουν επιφυλακτικοί για τις μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας και αναμένουν να δουν τα σχέδια της Ευρωζώνης για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα.

  "Η Ελλάδα αναμφισβήτητα γυρίζει σελίδα, καθώς θα καταφέρει βγει από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα προγράμματα. Πέραν αυτού, έχοντας σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 1,3% το 2017, η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να υπεραποδώσει έναντι της Ευρωζώνης φέτος", σχολίασε στο CNBC ο Yvan Mamalet, ανώτερος οικονομολόγος της Societe Generale για την Ευρωζώνη. "Ωστόσο, η εικόνα των θεμελιωδών μεσοπρόθεσμα παραμένει προβληματική" και "χωρίς σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σαν αυτά που πρότεινε το ΔΝΤ, το επίπεδο του ελληνικού χρέους θα παραμείνει πιθανότατα μη βιώσιμο".

  Ο Ben Lofthouse, συνδιαχειριστής global equity income της Janus Henderson Investors, δήλωσε στο CNBC ότι τα ελληνικά ομόλογα "δεν είναι το καλύτερο μέρος" για να επενδύεις λόγω των μακροπρόθεσμων προκλήσεων.

  "Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αναπτύσσονται πάνω από το δυναμικό τους, τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά, άρα και τα πιο αδύναμα σημεία στην Ευρώπη τα πηγαίνουν καλά, αλλά η μεγάλη πρόκληση, πιστεύω, έρχεται  με την επόμενη ύφεση και τότε νομίζω ότι χώρες όπως η Ελλάδα θα βρεθούν και πάλι να αντιμετωπίζουν προκλήσεις", αναφέρει. 

  Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνονται ικανοποιημένοι να διακρατούν ελληνικό χρέος. Στις 8 Φεβρουαρίου η Ελλάδα ολοκλήρωσε την έκδοση ενός νέου 7ετους ομολόγου και άντλησε 3 δισ. ευρώ με απόδοση 3,5%. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε. 
  "Χωρίς αμφιβολία το ελκυστικό επίπεδο της απόδοσης σε συνδυασμό με την βελτιωμένη κατάσταση των οικονομικών και την υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους ήταν οι βασικοί λόγοι πίσω από αυτό το αποτέλεσμα", αναφέρει ο Mamalet.

  Ο Jan Randolph, επικεφαλής sovereign risk της IHS Markit, δήλωσε στο  CNBC ότι η σημερινή υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα υποστηρίζεται από την αναβάθμιση της Fitch σε "B" από "B-" με βάση ότι υπάρχει χαμηλός πολιτικός κίνδυνος, η χώρα πετυχαίνει υψηλότερους των αναμενόμενων δημοσιονομικούς στόχους  και έχει σταθερή άνοδο του ΑΕΠ.

  "Όλα αυτά συμβάλουν στην προσδοκία ότι η Ελλάδα είναι σε πραγματική φάση ανάκαμψης η οποία υποστηρίζει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, περιλαμβανόμενων των ομολόγων, και θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης περίπου στα μέσα του έτους εάν συνεχίζει σε αυτό το μονοπάτι", προσθέτει. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων