Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Φεβ-2018 17:01

  Ρ. Αικατερινάρη: Οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν και μετά το πρόγραμμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ρ. Αικατερινάρη: Οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν και μετά το πρόγραμμα

  Η Ελλάδα δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων μετά την έξοδο της από το πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει στο Reuters η επικεφαλής του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, προσθέτοντας ότι οι κρατικές επιχειρήσεις θα υποβάλουν τα σχέδια τους μέχρι τον Απρίλιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους.

  Η Ράνια Αικατερίνη, διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. δηλώνει στο Reuters ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

  "Δεν μπορώ να πω ότι βλέπω τέτοιο κίνδυνο τώρα", αναφέρει στο πρακτορείο, ερωτηθείς για το αν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι σε κίνδυνο τους επόμενους μήνες και μετά το τέλος του προγράμματος.

  Το Reuters σημειώνει ότι η δημιουργία του ταμείου, το οποίο θα διαχειρίζεται την κρατική περιουσία για 99 χρόνια, είχε θεωρηθεί από πολλούς Έλληνες σαν μεγάλη παραχώρηση της κυβέρνησης προς τους πιστωτές το 2015, όταν η χώρα μπήκε στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, και πλήγμα στην κυριαρχία της.

  Η κα Αικατερίνη σημειώνει ότι ολοένα και περισσότερο οι Έλληνες αντιλαμβάνονται "την αποστολή και αξία που μπορεί ένας τέτοιος οργανισμός να φέρει".

  "Πιστεύω ότι [οι ιδιωτικοποιήσεις] έχουν ωριμάσει στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων", αναφέρει. "Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να υποστηρίξει… ένα κατακερματισμένο μοντέλο όπου ο καθένας μπορεί να αποφασίσει τυχαία τι θα συμβεί και τι όχι".

  Το Reuters σημειώνει ότι μέχρι τον Ιούνιο, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη μίσθωση παραθαλάσσιων ακινήτων, την πώληση του ΔΕΣΦΑ καθώς και την διάθεση ενός μεριδίου της ΔΕΗ. Αργότερα θα πρέπει να πουληθούν μειοψηφικά πακέτα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

  Τα μισά από τα έσοδα που προέρχονται από τις ιδιωτικοποιήσεις προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους, το οποίο έχει σκαρφαλώσει στο 180% του ΑΕΠ. Το υπόλοιπο θα διοχετευτεί πίσω στις κρατικές επιχειρήσεις και σε επενδύσεις για να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η κα Αικατερίνη.

  Το ταμείο σχεδιάζει επίσης να βελτιώσει την κεφαλαιακή δομή των εταιρειών που εποπτεύει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, πριν ξεκινήσει την αναδιάρθρωση τους εντός των επόμενων τριών με πέντε ετών.

  "Μία πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική υποθέτει ότι έχουν λυθεί ορισμένα από τα πιο καυτά προβλήματα… λόγω της ελληνικής κρίσης, όπως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η καλύτερη διαχείριση των πόρων και η αντιμετώπιση των θεμάτων με την είσπραξη των λογαριασμών", αναφέρει.

  Το ταμείο έχει ξεκινήσει να δίνει οδηγίες στις κρατικές επιχειρήσεις που εποπτεύει, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένος και δεν συνιστούν ευσεβείς πόθους", αναφέρει, ενώ τους έχει ζητήσει να υποβάλουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια έως τον Απρίλιο, για να γίνουν βιώσιμες, περισσότερο αποτελεσματικές και ανταγωνιστικές.

  "Αρκετά συχνά είναι ο φόβος για την αλλαγή, ο φόβος του νέου", αναφέρει. "Πολλές οντότητες… θέλουν να αλλάξουν και περνάνε στην επόμενη ημέρα επειδή νοιώθουν ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι βιώσιμες", καταλήγει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων