Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Φεβ-2018 13:10

  Γ. Σταθάκης: Φέρνουμε στη Βουλή τις συμφωνίες για τα 4 πετρελαϊκά οικόπεδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γ. Σταθάκης: Φέρνουμε στη Βουλή τις συμφωνίες για τα 4 πετρελαϊκά οικόπεδα

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το θέμα της επικύρωσης από τη Βουλή των συμφωνιών για την έρευνα και εκμετάλλευση για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και τη Δ. Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο Athens  Energy Forum 2018 που πραγματοποιείται σήμερα. Αφενός ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε την κατάθεση στη βουλή των συμφωνιών που αφορούν στο οικόπεδο 2 (Ιόνιο) και στα 3 χερσαία οικόπεδα της Δ. Ελλάδας.

  Οι συμφωνίες αυτές, είπε ο κ. Σταθάκης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοντέλο για μελλοντικές άλλες συμφωνίες καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο δύο φιλόδοξα έργα στα ΝΔ της Κρήτης.

  Οι αναφορές του κ. Σταθάκη δεν έμειναν ασχολίαστες από τον τομεάρχη ενέργειας της ΝΔ Κώστα Σκρέκα, ο οποίος σημείωσε ότι ενώ οι συμφωνίες έχουν υπογραφεί εδώ και πολλούς μήνες (9 μήνες για τα χερσαία οικόπεδα) η επικύρωσή τους από τη βουλή έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Οι επενδυτές περιμένουν, δίνουμε λάθος μήνυμα, στην ενεργειακή πολιτική απαιτείται κοινή λογική, δέσμευση και θέληση, ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

  Στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην ενεργειακή πολιτική της χώρας τονίζοντας ότι μέχρι τον Ιούνιο θα κατατεθεί στην ΕΕ η στρατηγική που θα καθορίζει τους επιμέρους στόχους, όπως πχ για το μερίδιο των ΑΠΕ που όπως είπε θα είναι μεταξύ 40 και 50%, καθώς η χώρα έχει ήδη επιτύχει τον ευρωπαϊκό στόχο για μερίδιο 27%.

  Ήδη όπως είπε ο κ. Σταθάκης στις ΑΠΕ σταματά το μοντέλο των επιδοτούμενων τιμών και θα προστεθούν μέσω διαγωνισμών 2,6GW συνολικής επένδυσης 2,5-3 δισ. ευρώ. Ο λιγνίτης θα εμφανίσει σταδιακή μείωση αλλά θα συνεχίσει να έχει σημαντικό μερίδιο.

  Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε επίσης στην αγορά του φυσικού αερίου σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόοδος τόσο στο μέτωπο του ανοίγματος της εσωτερικής αγοράς, με την είσοδο νέων παικτών προϊόντων και υπηρεσιών, όσο και στους στόχους να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα transit ενέργειας, την δημιουργία νέων σημείων εισόδου και την ανάπτυξη της έρευνας και παραγωγής. 

  Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος, είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη και η χώρα μας θα συνεχίσει να παίζει σταθεροποιητικό ρόλο σε ολόκληρη την περιοχή, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός ενέργειας. 

  Στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός ενέργειας και βουλευτής της δημοκρατικής συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, υπογραμμίζοντας ότι ενώ η Ελλάδα ξεκίνησε μαζί με το δεύτερο γύρο της Κύπρου τις δικές της έρευνες, στην Κύπρο σήμερα υπάρχουν γεωτρύπανα ενώ στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η έρευνα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων