Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Φεβ-2018 10:32

  Φόροι και κυβέρνηση βάζουν φρένο στις επενδύσεις στον Τουρισμό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Φόροι και κυβέρνηση βάζουν φρένο στις επενδύσεις στον Τουρισμό

  Ενδιαφέρον για επενδύσεις υπάρχει, όμως η Πολιτεία θα πρέπει και να τις διευκολύνει. Αυτό ήταν το μήνυμα προς την Κυβέρνηση που έδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) "Η ώρα της συμφωνίας για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο", στηλιτεύοντας με τον τρόπο αυτό τη γραφειοκρατία στις διαδικασίες αδειοδότησης, τις καθυστερήσεις και τα συχνά εμπόδια που τίθενται στην πορεία  υλοποίησης των τουριστικών σχεδίων.

  Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, μιλώντας εκ μέρους των τουριστικών επιχειρήσεων, ζήτησε οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα και φορολογικό πλαίσιο ρεαλιστικό για τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, σταθερό σε βάθος δεκαετίας. 

  "Χρειάζεται να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισμό και να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου. Χρειάζεται ένα ευέλικτο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο θα είναι σε θέση να προσφέρει την απαιτούμενη ρευστότητα, με βιώσιμο κόστος χρήματος, αλλά και χρηματοδοτικές λύσεις και εργαλεία στα υγιή επιχειρηματικά σχέδια τα οποία έχουν την προοπτική να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας.

  Ο ΣΕΤΕ, ως κοινωνικός εταίρος από το 2013, παρεμβαίνει διαρκώς στα αρμόδια όργανα για την άρση των προβλημάτων και των αντικινήτρων που περιέγραψα παραπάνω, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα φιλικό και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. Ενδιαφέρον για επενδύσεις υπάρχει. Δεν αρκεί όμως, αν η Πολιτεία δεν κινηθεί προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων” είπε χαρακτηριστικά.

  Είχε προηγηθεί το μήνυμα του προκατόχου του, Ανδρέα Ανδρεάδη, πως ο Τουρισμός είναι πιθανό να εμφανίσει σημάδια κάμψης από την επόμενη χρονιά, τόσο λόγω της "επανόδου” της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Μαρόκο και της Τυνησίας στον τουριστικό χάρτη (ήδη οι προορισμοί κερδίζουν όλο και μεγαλύτερα μερίδια ζήτησης και ισοσκελίζουν τις απώλειες που είχαν τις προηγούμενες σεζόν), όσο και εξαιτίας την υπερφολόγησης του κλάδου, που αποτελεί τροχοπέδη για την εξέλιξη των κρατήσεων, τα συμβόλαια των ξενοδόχων με τους tour operators και τα επενδυτικά σχέδια στο χώρο.

  Δεν είναι η πρώτη φορά που παράγοντες του ΣΕΤΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους φόρους που "συνοδεύουν” το τουριστικό προϊόν, όμως από φέτος η επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Από την αρχή της χρονιάς έχει τεθεί σε ισχύ το τέλος διανυκτέρευσης που επιβαρύνει τους πελάτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, ενώ έχει καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, με εξαίρεση τη Λέρο, τη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο, την Κάλυμνο και τη Χίο, που διατηρούν τους χαμηλότερους συντελεστές μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2018.

  Φορείς της τουριστικής αγοράς έχουν εξάλλου επαλειμμένα τονίσει πως η έντονη επενδυτική δραστηριότητα που παρατηρείται στον ξενοδοχειακό τομέα (τόσο στην Αθήνα, όσο και σε δημοφιλείς προορισμούς ανά τη χώρα), πιθανόν να μην έχει διάρκεια λόγω της αυξημένης φορολόγησης. Συμπληρώνουν ακόμη πως οι γεωπολιτικές συγκυρίες είχαν ευνοήσει τον Τουρισμό της Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια (ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη γειτονική Τουρκία), όμως οι συνθήκες δεν θα παρέμεναν μακροπρόθεσμα θετικές.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων