Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Φεβ-2018 08:04

  Οι φόροι πλήττουν την οικονομία και πριμοδοτούν το λαθρεμπόριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι φόροι πλήττουν την οικονομία και πριμοδοτούν το λαθρεμπόριο

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Τη σταδιακή αποκλιμάκωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης προκειμένου σε βάθος τριετίας να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ζητά το Συμβούλιο Παραγωγών και Εταιρειών Διακίνησης Αλκοολούχων Ποτών. Δηλαδή προτείνει ο φόρος από τα 25,5 ευρώ/λίτρο αιθυλικής αλκοόλης που είναι σήμερα να υποχωρήσει στα 18,58 ευρώ/λίτρο αιθυλικής αλκοόλης προκειμένου να ανακάμψει ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών και να περιοριστεί το φαινόμενο του λαθρεμπορίου. Κάτι που επισημαίνει και το ΙΟΒΕ σε σχετική του μελέτη.

  Όπως σημειώνει στη μελέτη του το Ινστιτούτο, η μείωση της φορολόγησης, σε συνδυασμό με τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων, εκτιμάται ότι θα έχουν θετικές επιδράσεις στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, με προεκτάσεις μεταξύ άλλων στα φορολογικά έσοδα και στο βαθμό εισπραξιμότητας των φόρων και στη συρρίκνωση του λαθρεμπορίου ποτών.

  Με βάση εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ οι απώλειες του κράτους σε φορολογικά έσοδα από την παράνομη διακίνηση αλκοολούχων ποτών και χύμα τσίπουρου, υπολογίζεται ότι ανέρχονται με τις συντηρητικές εκτιμήσεις από 90 εκατ. ευρώ έως 147 εκατ. ευρώ. Εάν συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις στο σύνολο της αλυσίδας διάθεσης, τότε τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα από το λαθρεμπόριο εκτινάσσονται στα 430 εκατ. ευρώ. Το 2016 εισπράχθηκαν 97,8 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από αυτά που είχαν προϋπολογισθεί, με την απόκλιση βάση του στόχου να υπερβαίνει το 25%. 

  Εκτός από την απώλεια κρατικών εσόδων η υπερφορολόγηση (σ.σ. τα αλκοολούχα ποτά έχουν υποστεί 8 αυξήσεις στη φορολογία από το 1998), σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οδήγησαν σε μείωση του όγκου κατανάλωσης κατά 49,3% μέσα σε επτά χρόνια.

  Ο περιορισμός του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών θα μπορούσε να προσφέρει, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, άμεσα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Ενδεικτικά, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου (π.χ. μείωσή του κατά 50%) και η μεταφορά αυτών των ποσοτήτων κατανάλωσης στη νόμιμη αγορά, θα οδηγούσε, σύμφωνα με τη μελέτη, σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 33,5 εκατ. ευρώ.

  Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, η συνολική συνεισφορά του κλάδου των αλκοολούχων ποτών στην ελληνική οικονομία και την απασχόληση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο κλάδος συνεισφέρει 1,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ υποστηρίζει σήμερα περισσότερες από 31.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης όταν το 2009 οι θέσεις που υποστήριζε ήταν 40.000 περισσότερες. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων