Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Φεβ-2018 17:12

  Τσακαλώτος - Στουρνάρας μαδάνε τη "μαργαρίτα" της προληπτικής γραμμής στήριξης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τσακαλώτος - Στουρνάρας μαδάνε τη "μαργαρίτα" της προληπτικής γραμμής στήριξης

  Του Γ. Αγγέλη 

  Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας τα τελευταία 24ωρα διασταύρωσαν και πάλι... τα σπαθιά τους δημοσίως με αφορμή την προληπτική γραμμή στήριξης που θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να ζητήσει η κυβέρνηση μετά την 20η Αυγούστου.

  Από το περασμένο φθινόπωρο – στο εισαγωγικό κείμενο της Έκθεσης της ΤτΕο κ. Στουρνάρας έβαλε στο τραπέζι ως δική του εκτίμηση (προφανώς εκφράζοντας την θέση της ΤτΕ) την θέση ότι η Ελλάδα βγαίνοντας από το τρίτο πρόγραμμα, πρέπει να έχει ως εγγύηση, τόσο για την αναχρηματοδότηση των δανείων της από τις αγορές όσο και για τη διατήρηση της κατ’ εξαίρεση χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ με εγγύηση κρατικά ομόλογα, μία προληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM (ECCL, PCCL). Βέβαια μία τέτοια "εγγύηση" σύμφωνα με το καταστατικό του ESM που θα πρέπει να την δώσει, η χώρα αποδέκτης πρέπει να δεχθεί ένα μνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων και εποπτείας. 

  Ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά του δηλώνει – για πολλοστή φορά χθες – απαντώντας στον Διοικητή της ΤτΕ ότι η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί ένα εγγυητικό εργαλείο όπως η προληπτική γραμμή στήριξης. Και αυτό γιατί η "εγγύηση" που θα χρειασθεί η χώρα για την έξοδό της στις αγορές θα υπάρχει στο μεταξύ με τη μορφή ενός μαξιλαριού αποθεματικού περί τα 20 δισ. ευρώ που θα κρατάει στην άκρη το ελληνικό δημόσιο για κάθε ανάγκη όσον αφορά το χρέος (π.χ. μία ξαφνική άνοδο των επιτοκίων, μία αδυναμία φθηνής αναχρηματοδότησης από τις αγορές, κ.λ.π.). Όσον αφορά δε τις τράπεζες και το Waiver, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα το χρειασθούν μέχρι την αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων, καθώς θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες σε ρευστότητα από τις καταθέσεις του ελληνικού δημοσίου (δηλαδή από τα περίπου 20 δισ. του αποθεματικού). 

  Το παράδοξο είναι ότι η διελκυστίνδα αυτή παραμένει και συνεχίζεται ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος κ. Ρέγκλινγκ επικεφαλής του ESM, έχει ήδη δώσει απάντηση, όπως και άλλοι αρμόδιοι (π.χ. Κομισιόν αλλά και στελέχη του Eurogroup).  

  O κ. Ρέγκλινγκ έχει δηλώσει δημόσια ότι "Η Ελλάδα θα βρεθεί υπό επίβλεψη μετά το τέλος του προγράμματος, όπως και οι άλλες χώρες που δέχτηκαν πρόγραμμα. [Είναι μία] φυσιολογική διαδικασία που είναι πιο σημαντική σε αυτή την περίπτωση διότι η Ελλάδα πήρε περισσότερα χρήματα από τον ESM σε σχέση με τις άλλες χώρες..." για να προσθέσει ότι "Εάν υπάρξει επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους φυσικά τα κράτη της ευρωζώνης και ο ESM θα θέλουν να διασφαλίσουν πως ως αντάλλαγμα οι πολιτικές θα παραμείνουν υγιείς και δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα σε συμφωνημένα βήματα και μέτρα".

  Ο κ. Μοσκοβισί έχει κάνει ανάλογες δηλώσεις, όπως και ο απελθών από την προεδρία του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ παράλληλα έχουν επισημάνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί άλλα κεφάλαια, πολύ περισσότερο που όπως φαίνεται δεν θα εξαντλήσει ούτε καν τα κεφάλαια του τρίτου προγράμματος...

  Από πού μπορεί λοιπόν να δημιουργηθεί νέα ανάγκη ώστε να είναι απαραίτητη μία νέα προληπτική γραμμή στήριξης; Η απάντηση εύκολα προκύπτει, αφού για τα επόμενα χρόνια οι πληρωμές για χρέος είναι ελάχιστες και υπερκαλύπτονται από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα: από το τραπεζικό σύστημα με τη μορφή μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης σαν αποτέλεσμα του stress test. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση αυτή στην τρέχουσα φάση της διαδικασίας τραπεζικής ενοποίησης της Ευρωζώνης μάλλον αποκλείεται κάθε περίπτωση κρατικής συμμετοχής.

  Από πού προκύπτει λοιπόν αυτή η επίμονη διαφορά μεταξύ ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ; Πέρα από τις όποιες γνωστές πολιτικές διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή της ΤτΕ -και οι οποίες λόγω θεσμικής δέσμευσης του εκάστοτε διοικητή της ΤτΕ δεν μπορούν να πάρουν διάσταση πολιτικής πρακτικής- η επιμονή του διοικητή της ΤτΕ για την προληπτική γραμμή στήριξης κάνει ορισμένους αναλυτές στο οικονομικό πεδίο να προβληματίζονται για το ενδεχόμενο, αυτή η στάση να υποκρύπτει μια "πρόθεση" της οποίας η προέλευση να βρίσκεται στην Φρανκφούρτη, στη διοίκηση της ΕΚΤ. Το ενδεχόμενο αυτό έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία παρά το γεγονός ότι στην πρόσφατη παρουσία του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, από πλευράς επιτελικών στελεχών του δόθηκε η εντύπωση ότι στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο (ESM) είναι οριστική η θέση ότι η ενισχυμένη εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου, δεν θα συνδέεται με την ανάγκη νέας χρηματοδοτικής προληπτικής γραμμής στήριξης. 

  Την απάντηση έστω και διακριτικά αναμένεται να την δώσει η κα Νουί στις συζητήσεις που θα έχει στην Αθήνα κατά την επικείμενη επίσκεψή της. 

  Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η "ερμηνεία" που δίδεται αρμοδίως για το θέμα της προληπτικής γραμμής είναι ότι αυτή είναι μία από τις "γραμμές" άμυνας των κοινοτικών απέναντι στο ενδεχόμενο να εμφανισθεί η κυβέρνηση με ένα "μεσοπρόθεσμο" πρόγραμμα, που δεν θα καλύπτει τις απαραίτητες για την παραμονή του ΔΝΤ δεσμεύσεις για την μετά τον Αύγουστο περίοδο. 

  Και είναι περισσότερο από βέβαιο πλέον ότι μετά τις εξελίξεις στο Βερολίνο, όπως επισημάνθηκε σε χθεσινό ρεπορτάζ του Capital.gr, η παρουσία του ΔΝΤ θεωρείται πλέον και πάλι αναγκαία (χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή). Και οι δεσμεύσεις αυτές τουλάχιστον όσον αφορά το ΔΝΤ και τις τράπεζες εξακολουθούν να είναι αυξημένες σχετικά με την κεφαλαιακή τους επάρκεια για την επόμενη δεκαετία. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων