Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Φεβ-2018 18:24

  Τι ειπώθηκε στη συνάντηση ΣΕΤΕ- Μοσκοβισί

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι ειπώθηκε στη συνάντηση ΣΕΤΕ- Μοσκοβισί

  Τα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητά του ελληνικού Τουρισμού που προκύπτουν από την υπερβολική φορολογία του κλάδου ήταν το κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση του επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΣΕΤΕ.

  Πρόσφατη μελέτη σχετικά με τους φορολογικούς συντελεστές στην Ελλάδα και 5 ανταγωνιστικούς προορισμούς (Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Τουρκία) έδειξε ότι η Ελλάδα έχει το πιο δυσμενές φορολογικό καθεστώς, όσον αφορά στους φόρους που επιβάλλονται στις επενδύσεις και στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η εν λόγω υπερβολική φορολογία είναι ιδιαίτερα δυσμενής, καθώς επιβάλλεται ως φόρος επί της ίδιας της ανταγωνιστικότητας: οι συντελεστές ΦΠΑ αυξήθηκαν αρκετές φορές κατά τα τελευταία έτη στις μεταφορές, τη διαμονή, τα τρόφιμα και τα ποτά. Κατά συνέπεια, ο συντελεστής ΦΠΑ που χρεώνεται στους τουρίστες στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 5 έως 6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τις περισσότερες ανταγωνιστικές χώρες.

  Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου, επιβλήθηκε ο φόρος διαμονής, πλέον του δημοτικού φόρου. Τα αναποτελεσματικά φορολογικά καθεστώτα στην οικονομία του διαμοιρασμού δημιουργούν ένα άδικο επιχειρηματικό περιβάλλον, ιδίως όσον αφορά τη διαμονή, εξηγούν φορείς του Τουρισμού. Η απώλεια του ελληνικού κράτους στα φορολογικά έσοδα από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις εκτιμάται σε 340 εκατ. ευρώ

  Όπως τονίζουν στελέχη του ΣΕΤΕ, η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση του τουριστικού πακέτου έχει υποβαθμίσει το 50% των κερδών από την ανταγωνιστικότητα που προέκυψε από την εσωτερική υποτίμηση των Προγραμμάτων Προσαρμογής για την Ελλάδα.

  Οι επιχειρήσεις λειτουργούν κατά κύριο λόγο για την καταβολή χρημάτων στο κράτος και όχι προς όφελος εργαζομένων και επιχειρηματιών: η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο κράτος για τους φόρους και την κοινωνική ασφάλιση είναι σχεδόν ίση με το άθροισμα των καθαρών μισθών των εργαζομένων και του EBITDA (δείκτη κερδών προ φόρων και αποσβέσεων) (33,4% και 37,6% αντίστοιχα). Σε όλες τις άλλες χώρες, οι καθαρές αποδοχές συν το EBITDA κυμαίνονται μεταξύ 1,5 Χ (Ιταλία και Κροατία) σε πάνω από 3 Χ (Κύπρος) η εισφορά για τους φόρους και την κοινωνική ασφάλιση. Η υψηλή φορολογία οδηγεί σε συντομότερη περίοδο, δεδομένου ότι η λειτουργική κερδοφορία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με υψηλότερες τιμές. Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι επενδύσεις καθίστανται πολύ πιο δύσκολο να αποσβεστούν.

  Η έλλειψη σταθερού φορολογικού καθεστώτος, σαφών ρυθμίσεων και διαδικασιών χωροταξικού σχεδιασμού και η μακρά περίοδος αναμονής για την απονομή δικαιοσύνης αποθαρρύνουν τους επενδυτές ως προς την υλοποίηση έργων παρά το έντονο ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά, εξηγούν φορείς του Συνδέσμου.

  Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια, τα οποία αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2020, στελέχη του κλάδου αναφέρουν πως είναι καιρός να μειωθεί ή τουλάχιστον να εξορθολογιστεί το ελληνικό φορολογικό καθεστώς.

  Ο ΣΕΤΕ καλεί για την ανάληψη πρωτοβουλιών υπέρ μιας σταθερής και φορολογικής διοίκησης, υπέρ της ανάπτυξης, υπέρ της ανταγωνιστικότητας, σε εθνικό επίπεδο, με βάση τη διαφάνεια, την ικανότητα πληρωμής, την παραγωγικότητα και την αρχή της δίκαιης φορολογίας σε συνεννόηση με τους βασικούς ενδιαφερόμενους (υιοθέτηση ανταγωνιστικών συντελεστών ΦΠΑ, μείωση του φόρου εισοδήματος, μείωση ή κατάργηση άλλων φόρων που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως ο πρόσφατα εισαγόμενος φόρος διαμονής).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων