Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Φεβ-2018 19:50

  Κ. Χατζηδάκης: Ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ στις τσέπες μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κ. Χατζηδάκης: Ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ στις τσέπες μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών

  "Για τρία συναπτά χρόνια η Ελλάδα (για πρώτη φορά!) βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων". Αυτό υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομίας απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη.

  Στην ερώτησή του ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει φτάσει στις τσέπες τελικών δικαιούχων σε 3 από τις 4 Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), ενώ τα 4 Ταμεία που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος παραμένουν αδρανή. Ο Κωστής Χατζηδάκης κάνει λόγο για "λογιστική απορρόφηση" πόρων, η οποία έχει "μηδαμινό θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, σε μια περίοδο, μάλιστα, παρατεταμένης έλλειψης ρευστότητας".

  Ο Κωστής Χατζηδάκης ζητάει από τον υπουργό Οικονομίας κ.Παπαδημητρίου τα εξής: "Ενημέρωση σχετικά με τους στόχους απορρόφησης ανά τομεακό και επιχειρησιακό πρόγραμμα για το 2017, καθώς και για το ποσοστό απόκλισης από τους αρχικούς στόχους.

  Αναλυτική ενημέρωση για το ΕΠΑνΕΚ με έναν πίνακα που θα περιέχει: Ονομασία Άξονα, Ονομασία Δράσης, Ημερομηνία προκήρυξης, Ημερομηνία οριστικής ένταξης έργων, Αριθμός Έργων, Δεσμεύσεις 2017 και Δημόσια Δαπάνη μέχρι 31/12/2017 που έχει καταβληθεί.

  Επίσης ζητάει να ενημερωθεί για τους λόγους για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση πόρων, καθώς και ενημέρωση σχετικά με το αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μελλοντική εκταμίευση".

  Το υπουργείο Οικονομίας δηλώνει ότι θα απαντήσει σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία με πλήρη στοιχεία και τεκμηρίωση, όμως επισημαίνει με σημερινή του ανακοίνωση τα εξής:

  "Η ΝΔ επαναφέρει ανυπόστατους ισχυρισμούς για το ΕΣΠΑ οι οποίοι επανειλημμένα έχουν διαψευσθεί από τα πλέον αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Αντί να αναγνωρίσει την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει συντελεστεί στο συγκεκριμένο πεδίο και να καταθέσει προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία προσπάθειας, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει για μία ακόμη φορά τον δρόμο της ακατάσχετης καταστροφολογίας.

  Αυτοί που εξέθεσαν τη χώρα με τον αδιαφανή τρόπο που διαχειρίστηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει (μόνο στην Ελλάδα από τις 28 χώρες της ΕΕ!) τον Δεκέμβριο του 2014 (επί ημερών τους δηλαδή) ένα πολύ βαρύ, γραφειοκρατικό, χρονοβόρο σύστημα κρατικών ενισχύσεων, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί στην κριτική τους.

  Στο υπουργείο Οικονομίας καταφέραμε, παρά τα τεράστια προβλήματα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να επιταχύνουμε την απορρόφηση πόρων σε όλα τα προγράμματα. Αποτέλεσμα είναι ότι για τρία συναπτά χρόνια η Ελλάδα (για πρώτη φορά!) βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζεται με τον πιο επίσημο τρόπο από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους αρμόδιους αξιωματούχους, αλλά δυστυχώς όχι από την εγχώρια αντιπολίτευση που επιμένει σε μια αδιέξοδη καταστροφολογία.

  Η ίδια εικόνα άλλωστε αποτυπώνεται και στις πληρωμές όλων των προγραμμάτων οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερα επίπεδα από αυτά που είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στο αντίστοιχο σημείο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Ειδικά για το ΕΠΑΝΕΚ, έχουμε καταφέρει να ομαλοποιήσουμε πλήρως την κατάσταση. Οι δικαιούχοι όλων των προγραμμάτων πληρώνονται πλέον κανονικά, ενώ ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός (Escrow Account) που για πρώτη φορά εισάγαμε και έχει ενεργοποιηθεί πλήρως, διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους επενδυτές.

  Δεν περιοριζόμαστε όμως στο ΕΣΠΑ. Για τη στοχευμένη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ενεργοποιήσαμε μία σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund) που είναι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το μεγαλύτερο τέτοιο ταμείο στην Ευρώπη και έχει αποσπάσει τα εύσημα από την επιχειρηματική κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Επιπλέον, η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την ΕΤΕπ Επενδύσεων απέφερε το 2017 περισσότερα από 2 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις στην πραγματική οικονομία, το υψηλότερο ποσό που δόθηκε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ κατ' αναλογία ΑΕΠ, με τη μερίδα του λέοντος μάλιστα να κατευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Μαζί με τις θεσμικές παρεμβάσεις που υλοποιήσαμε το τελευταίο διάστημα, όπως η ηλεκτρονική σύσταση επιχειρήσεων και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου επιχειρήσεων, μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες από εκείνους που εμφανίζονται ως φίλοι της επιχειρηματικότητας, αλλά γίνονται πράξη τώρα από την Κυβέρνησή μας, διαμορφώνουμε για πρώτη φορά στη χώρα ένα υγιές, απλό και διάφανο οικονομικό περιβάλλον που ενισχύει την παραγωγική διαδικασία μήνα με τον μήνα και οδηγεί με ασφάλεια την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη".
   
  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κ. Χατζηδάκη:
   
  Ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ στις τσέπες μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών – Ερώτηση του Κωστή Χατζηδάκη
   
  Ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει φτάσει στις τσέπες τελικών δικαιούχων σε 3 από τις 4 Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), ενώ τα 4 Ταμεία που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ίδιου Προγράμματος παραμένουν αδρανή. Αυτά καταγγέλλει ο Κωστής Χατζηδάκης με ερώτησή του στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, κάνοντας λόγο για "λογιστική απορρόφηση" πόρων, η οποία έχει μηδαμινό θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, σε μια περίοδο, μάλιστα, παρατεταμένης έλλειψης ρευστότητας.
  Αξιοποιώντας στοιχεία από τις σχετικές αποφάσεις που έχουν δημοσιευτεί στη Διαύγεια, καθώς και από τους διαδικτυακούς τόπους του ΕΠΑνΕΚ (www.antagonistikotita.gr) και του ΕΣΠΑ (www.espa.gr), ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει τα εξής:
  · "Δύο χρόνια μετά την ημερομηνία προκήρυξης (Φεβρουάριος 2016) των τεσσάρων Δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), φαίνεται πως δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα ούτε ένα ευρώ σε τρεις εξ αυτών! Στη Δράση "Ενίσχυση της Απασχόλησης των Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει υπάρξει κάποια κινητικότητα, αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί καν η οριστική ένταξη Δικαιούχων που είχαν ενταχθεί προσωρινά τον Οκτώβριο του 2016. Στις άλλες τρεις Δράσεις, όμως, η ροή πόρων δείχνει να βρίσκεται στο μηδέν. Συγκεκριμένα:
   
  1. Νεοφυής Επιχειρηματικότητα: Στις 13/2/2017, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση εντάχθηκαν προσωρινά 1526 Δυνητικοί Δικαιούχοι με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό και δημόσια δαπάνη 86.086.885,36€. Ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης αυξήθηκε από 72 εκ. ευρώ σε 116 εκ. ευρώ, αυξάνοντας τους προσωρινά ενταγμένους με νέες προεντάξεις Δυνητικών Δικαιούχων.
   
  Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, ούτε οι οριστικές εντάξεις των αρχικών ενταγμένων έργων έχουν ολοκληρωθεί, ούτε η οριστικοποίηση του καταλόγου των προτάσεων που απορρίφθηκαν, αλλά ούτε και η λίστα των νέων εν δυνάμει δικαιούχων!
   
  2. Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ: Τον Σεπτέμβριο του 2017 εντάχθηκαν προσωρινά 1439 Δυνητικοί Δικαιούχοι με δημόσια δαπάνη 79.234.155,42€. Παράλληλα, με νεότερη απόφαση της Ε.Γ. ΕΣΠΑ κ. Ε. Φωτιονιάτα αυξήθηκε η δημόσια δαπάνη της Δράσης από 90 εκ. ευρώ σε 110 εκ. ευρώ, όπως και ο αριθμός των Δυνητικών Δικαιούχων σε 1.970.
  Σύμφωνα με τις αναρτηθείσες αποφάσεις στη Διαύγεια, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί μόλις 114 έργα Δικαιούχων από τα 1970 δημόσιας δαπάνης 6,1 εκ. €.
  Και σε αυτό το πρόγραμμα ούτε ένα ευρώ δεν έχει εκταμιευτεί στις επιχειρήσεις.
   
  3. Αναβάθμιση ΜΜΕ για την είσοδό τους στις νέες αγορές: Τον Ιούλιο του 2017 εντάχθηκαν προσωρινά 4.412 Δυνητικοί Δικαιούχοι με δημόσια δαπάνη 257 εκ. ευρώ. Παρά τη γενναία αύξηση της δημόσιας δαπάνης του Α’ κύκλου, μόλις 754 έργα με δημόσια δαπάνη 38 εκ. ευρώ έχουν ενταχθεί οριστικά.
  Συμπέρασμα: Αργοί ρυθμοί, μηδενική εκταμίευση και εδώ.
   
   
  · Τα ταμεία Επιχειρηματικότητα ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), Εξοικονομώ ΙΙ, Υποδομών και Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΠΑνΕΚ έχουν συσταθεί 4 Ταμεία Χαρτοφυλακίου συνολικού προϋπολογισμού 868 εκ. ευρώ (δημόσια δαπάνη ΕΠΑνΕΚ): Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ με π/υ 400 εκ. ευρώ και το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών με π/υ 200 εκ. ευρώ που αφορούν στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε όλα τα στάδια εξέλιξής τους, το Ταμείο Υποδομών με συνολικό π/υ 400 εκ. ευρώ (200 εκ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ) που αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στους τομείς ενεργειακής απόδοσης και αστικής ανάπτυξης και το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ (68 εκ. ευρώ) που αφορά στη χρηματοδότηση επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.
   
  Τα 868 εκ. ευρώ, δηλαδή, παραμένουν αδρανή, χωρίς κανένα αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και χωρίς καμία διευκόλυνση για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά.
   
  Επιπλέον, περίπου 500 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας λιμνάζουν στις Περιφέρειες, ενώ δεν έχει αποσαφηνισθεί ο τρόπος επιλογής ανάθεσης σε ενδιάμεσο φορέα, παρά το γεγονός ότι ορισμένες Περιφέρειες είναι ώριμες για προκηρύξεις (π.χ. η Κεντρική Μακεδονία σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Περιφερειάρχη)."
   
  Για αυτόν τον λόγο, ο Κωστής Χατζηδάκης ζητάει από τον υπουργό τα εξής:

  1. Ενημέρωση σχετικά με τους στόχους απορρόφησης ανά τομεακό και επιχειρησιακό πρόγραμμα για το 2017, καθώς και για το ποσοστό απόκλισης από τους αρχικούς στόχους.
  2. Αναλυτική ενημέρωση για το ΕΠΑνΕΚ με έναν πίνακα που θα περιέχει:
  · Ονομασία Άξονα
  · Ονομασία Δράσης
  · Ημερομηνία προκήρυξης
  · Ημερομηνία οριστικής ένταξης έργων /Αριθμός Έργων
  · Δεσμεύσεις 2017
  · Δημόσια Δαπάνη μέχρι 31/12/2017 που έχει καταβληθεί.
  3. Τους λόγους για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση πόρων, καθώς και ενημέρωση σχετικά με το αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μελλοντική εκταμίευση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων