Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Φεβ-2018 18:49

  Ντράγκι: Δεν μπορούμε να διακηρύξουμε νίκη στο μέτωπο του πληθωρισμού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ντράγκι: Δεν μπορούμε να διακηρύξουμε νίκη στο μέτωπο του πληθωρισμού

  Την πεποίθηση του ότι τα μέτρα τόνωσης που έχει δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό σε πορεία για να συγκλίνει προς τον στόχο του 2% εξέφρασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  "Η οικονομία της Ευρωζώνης επεκτείνεται με ισχυρό ρυθμό, με πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης απ’ ό,τι  είχε προηγουμένως εκτιμηθεί", δήλωσε ο  Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2017 έναντι της εκτίμησης για ανάπτυξη 1,7%.

  Παράλληλα η αγορά εργασίας βελτιώνεται, με την απασχόληση να σημειώνει ιστορικά υψηλά. Την ίδια στιγμή, η ανεργία συνεχίζει να υποχωρεί και βρίσκεται πλέον κοντά σε χαμηλό εννεά ετών στο 8,7%, πρόσθεσε ο διοικητής της ΕΚΤ.

  "Ωστόσο, αν και η εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο μας ενισχύεται μετά από αυτές τις θετικές εξελίξεις, δεν μπορούμε ακόμα να διακηρύξουμε ότι νικήσαμε στο μέτωπο αυτό", υπογράμμισε.

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι δομικές τιμές – που δεν περιλαμβάνουν τα τρόφιμα και την ενέργεια – παραμένουν υποτονικές, ενώ τόνισε ότι νέοι κίνδυνοι έχουν προκύψει από την πρόσφατη μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

  Σε αυτό το πλαίσιο ο Ντράγκι επανέλαβε ότι χρειάζεται "υπομονή και επιμονή" για την επίτευξη του στόχου του 2%, ενώ επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με ρυθμό 30 δισ. ευρώ το μήνα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 και στη συνέχεια εάν χρειαστεί.

  Στρέφοντας την προσοχή του στον χρηματοοικονομικό κλάδο ο Ντράγκι σημείωσε ότι η ανθεκτικότητα των τραπεζών έχει ενισχυθεί, ενώ απέρριψε τις κατηγορίας ότι τα μέτρα τόνωσης της κεντρικής τράπεζας έχουν συμβάλει στο να δημιουργηθούν "φούσκες" στην οικονομία της Ευρωζώνης.

  "Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις σε ορισμένα τμήματα της αγοράς, όπως στην αγορά ακινήτων και στις αγορές των εταιρικών ομολόγων… Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις για συστημικές φούσκες που τροφοδοτούνται από την αύξηση του δανεισμού.

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε εκτενώς στα καθήκοντα της κεντρικής τράπεζας στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, σημειώνοντας ότι βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευρωστία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

  Κάλεσε παράλληλα τις τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική της τραπεζικής ένωσης με τα "δύο θεμελιώδη στοιχεία της": το κοινό χρηματοοικονομικό δίκτυο ασφάλειας του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης και ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ασφάλισης των καταθέσεων που θα διασφαλίζει ότι "όλοι στην Ευρωζώνη νιώθουν εμπιστοσύνη πως τα χρήματα τους στην τράπεζα απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων