Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Φεβ-2018 11:56

  Moody's: Credit positive η αύξηση των καταθέσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:12

  Ως credit positive σχολιάζει η Moody’s την αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες το Δεκέμβριο, κάτι που ενισχύει, σύμφωνα με την ίδια, τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να εξαλείψουν την εξάρτησή τους από τον ELA.

  Σύμφωνα με το report της Moody’s, οι εγχώριες καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στο β΄ εξάμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 5,9 δισ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως την εισροή καταθέσεων 2,6 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο από τα νοικοκυριά, που αντιστάθμισε τις εκροές από επιχειρήσεις, ύψους 105 εκατ. ευρώ.

  Αποδίδει τις εκροές από τις επιχειρήσεις στην ανάγκη κάλυψης υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων μισθών και επιδομάτων, στο τέλος του έτους.

  Η αύξηση στις καταθέσεις των πελατών στα 126,3 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2017, αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο βρέθηκαν οι καταθέσεις από την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015.

  Οι αυξημένες καταθέσεις στηρίζουν τις προσπάθειες των τραπεζών να βελτιώσουν τη χρηματοδότησή τους και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA. Μετά από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το Δεκέμβριο του 2015, τα διάφορα μέτρα των τραπεζών μείωσαν τη χρηματοδότησή τους από την κεντρική τράπεζα στο 13% των συνολικών τραπεζικών assets το Δεκέμβριο του 2017, από το 22% πριν από ένα χρόνο, εκ των οποίων το 8% συνδέεται με τον ELA, μειωμένο από το 14% πριν από ένα χρόνο.

  Όπως σχολιάζει η Moody’s, η αύξηση των καταθέσεων και η συνεχιζόμενη πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά repos είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη του "ακριβού ELA", που διαμορφώνεται στο 1,5% κατά μέσο όρο, έναντι του 0,6% του επιτοκίου καταθέσεων για ένα έτος.

  Οι τράπεζες κατόρθωσαν επίσης να εκδώσουν καλυμμένα ομόλογα το 2017 και τον Ιανουάριο του 2018, διαφοροποιώντας τη χρηματοδότησή τους από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.

  Η Εθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη που εξάλειψε πλήρως την χρήση του ELA το Δεκέμβριο, ενώ άλλες τράπεζες στοχεύουν να αποπληρώσουν πλήρως τον ELA μέχρι το τέλος του 2018.

  Το ευάλωτο χρηματοδοτικό προφίλ των τραπεζών παραμένει βασική πρόκληση, μαζί με τα σχεδόν 100,5 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενη έκθεση (NPEs) με βάση στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2017.

  Το μεγάλο ποσό των NPEs καταναλώνει πόρους και μειώνει την κερδοφορία και το κεφάλαιο των τραπεζών, περιορίζοντας τη δυνατότητα δανειοδότησής τους στην πραγματική οικονομία φέτος, όταν η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει σταδιακή οικονομική ανάκαμψη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων