Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Ιαν-2018 12:15

  Κατέρρευσε η κατανάλωση τον Νοέμβριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:23

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  "Εκτροχιασμό" της κατανάλωσης τόσο στο σύνολό της γενικότερα όσο και στα καταστήματα τροφίμων ειδικότερα  δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο.

  Η κατακόρυφη πτώση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών το Νοέμβριο είναι τόσο σε επίπεδο αξίας πωλήσεων​​ όσο και σε επίπεδο όγκου πωλήσεων. Προκύπτει δε ότι οι όποιες αντιστάσεις εμφάνισε η αγορά την περασμένη χρονιά οφείλονται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά και μόνο, στο τουριστικό ρεύμα, ενώ την όλη εικόνα επιδείνωσε και η φοροκαταιγίδα που πλήττει τους καταναλωτές. 

  Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η Black Friday (σ.σ. η οποία διήρκησε μια εβδομάδα) όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πριμοδότησε την κατηγορία Έπιπλα - Ηλεκτρικά είδη - Οικιακός Εξοπλισμός όπου καταγράφεται αύξηση 8,2% στην αξία και 11,6% στον όγκο. 

  Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων είδαν τον τζίρο τους να υποχωρεί τον Νοέμβριο κατά 7,1% και τον όγκο των πωλήσεων κατά 7,2%. Τα Φαρμακευτικά - Καλλυντικά σημείωσαν πτώση πωλήσεων κατά 2,3% (με τον όγκο να υποχωρεί κατά 0,2%), ενώ τα Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων καταγράφουν μεν αύξηση 3,6% στον τζίρο τους, με τον όγκο όμως να είναι μειωμένος κατά 3,7%. 

  Ειδικότερα, μείωση της τάξης του 1,7% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον Νοέμβριο του 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2016, όπως προκύπτει από τα προσωρινά και διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ως προς τον αριθμό εργάσιμων ημερών τυπικού μήνα ίσης χρονικής διάρκειας. Παράλληλα, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου, η μείωση άγγιξε το 4,8%. 

  Πιο αναλυτικά: 

  * Ο Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά τον μήνα Νοέμβριο 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2016, παρουσίασε μείωση 2,9% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2017, μείωση 3,8%.

  * Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, κατά τον μήνα Νοέμβριο 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2017, παρουσίασε μείωση 0,9%.

  * Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά τον μήνα Νοέμβριο 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2017, παρουσίασε μείωση 1,1%.

  Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών κατά 1,7% τον μήνα Νοέμβριο 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2016, προήλθε, κυρίως, από τις μεταβολές στις παρακάτω κατηγορίες:

  ελστατ2

  Η μείωση του Δείκτη Όγκου κατά 2,9% τον μήνα Νοέμβριο 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2016, προήλθε, κυρίως, από τις μεταβολές στις παρακάτω κατηγορίες:

  ελστατ3

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων