Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 21:05

  Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ, πλειστηριασμοί θα κρίνουν πότε θα εκταμιευθεί η δόση των €5,7 δισ.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ, πλειστηριασμοί θα κρίνουν πότε θα εκταμιευθεί η δόση των €5,7 δισ.

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το Ελληνικό, ο ΔΕΣΦΑ και οι πλειστηριασμοί είναι τα τρία προαπαιτούμενα του μνημονίου που - όπως όλα δείχνουν - θα "απαιτήσουν" να δοθεί μία μάχη με το χρόνο για την "ομαλή" ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Στόχος της Αθήνας, αλλά και των θεσμών, είναι να καταστεί εφικτή η εκπλήρωση όλων των όρων πριν την 19η Φεβρουαρίου, όταν συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup.

  Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, όλοι επιθυμούν να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι στο ζήτημα Ελλάδα. Και τούτο λόγω των μετώπων που υπάρχουν ανά την ΕΕ, αλλά και ενόψει της επιχείρησης επιστροφής στις αγορές με έκδοση ομολόγου (σ.σ. που επιθυμούν και οι δανειστές για να περιορίσουν το "μαξιλάρι" που θα δώσουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Επίσης η "ομαλότητα" στις μνημονιακές δεσμεύσεις είναι προϋπόθεση των συζητήσεων που ήδη διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο για το χρέος, αλλά και για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

  Σημειώνεται ότι το πρώτο "κρας τεστ" αναμένεται να γίνει σε λιγότερο από δέκα μέρες, κατά την επόμενη επίσημη σύνοδο του EWG (EuroWorking Group), δηλαδή των επιτελείων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που έχει προγραμματιστεί και η κάθοδος του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα.

  Έως τότε όμως πιθανότατα θα είναι ακόμη στον… δρόμο τουλάχιστον 3 από τις 15 περίπου συνολικά εκκρεμότητες της αξιολόγησης (συνολικά είναι 110 τα προαπαιτούμενα). Αυτές, μαζί με την ομαλή και επαρκή απομείωση της αξίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Μόνο όταν τις υλοποιήσει επαρκώς το EWG και ο ESM θα μπορέσουν να ασκήσουν την "εντολή" που τους έχει δοθεί από το Eurogroup για να εκταμιεύσουν το πρώτο μέρος της δόσης (τα 5,7 δισ. ευρώ επί συνόλου 6,7 δισ. ευρώ).

  Τα μέτωπα

  Στο ένα μέτωπο αυτό του Ελληνικού, όπως φάνηκε χθες θα απαιτηθεί νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την επεξεργασία του προσχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής. Χθες συνήλθε όπως είχε προγραμματιστεί το ΣτΕ αλλά για να καταλήξει στη γνωμοδότησή του, ζήτησε περισσότερα στοιχεία για το έργο. Η δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης του ΣτΕ αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το "καλό σενάριο".

  Το δεύτερο μέτωπο είναι η υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την υποβολή προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων για τον ΔΕΣΦΑ που υποβλήθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου έχει πάρει παράταση για τις 16 Φεβρουαρίου (σ.σ. δηλαδή δύο μόλις ημέρες πριν το επόμενο Eurogroup).

  Επίσης, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν για την ομαλή, διαρκή και ανά την ελληνική επικράτεια εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί θα δώσουν ειδική σημασία για το κατά πόσο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται αδιάλειπτα παρατηρώντας τις πράξεις που θα γίνουν και μέσα στον Φεβρουάριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων