Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 14:03

  ΣΕΒ: Ενέργεια και ασφαλιστικό κόστος "πονάνε" την ελληνική βιομηχανία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  "Χωρίς βαριά βιομηχανική βάση δεν μπορεί να αναπτυχθεί ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η Ευρώπη", τόνισε ο Πρόεδρος της επιτροπής Βιομηχανικών Υποθέσεων τις BusinessΕurope, Γκέρχαρτ Κοχ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ελληνική βιομηχανία σήμερα είναι το ενεργειακό κόστος, το μη μισθολογικό κόστος αλλά και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης.

  Ο κύριος Κοχ βρέθηκε στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του ΣΕΒ καθώς εδώ πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής βιομηχανίας Βusiness Europe. Το βασικό μήνυμα που προέκυψε από την κοινή συνεδρίαση είναι ότι η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την ισχυρή δέσμευση των παραγωγικών δυνάμεων της πολιτείας για έναν φιλόδοξο εθνικό στόχο αύξησης του μεριδίου της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

  Από την πλευρά της η BusinessEurope δεσμεύτηκε να συνδράμει στην επίτευξη του στόχου με τη μεταφορά εμπειρίας αλλά και των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Όπως τόνισε από την πλευρά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωσταντίνος Μπίτσιος είναι ζήτημα ευθύνης για όλους ότι έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και ότι αυτά δεν θα επαναληφθούν υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι παραμελήθηκε η διεθνής ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και της βιομηχανίας της οποίας το μερίδιο στο ΑΕΠ και την απασχόληση υποχώρησε.

  Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κοινή πρωτοβουλία και προσπάθεια που ξεκίνησε ο ΣΕΒ με 27 συνδέσμους και την Ελληνική Παραγωγή η οποία έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής με στόχο να γίνει πράξη η αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας το ΑΕΠ στο 12%. "Θέλουμε να υποστηρίξουμε το μήνυμα ότι η βιομηχανία είναι κρίσιμη για την καινοτομία την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας και για την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα"τόνισε ο κύριος Κοχ επισημαίνοντας ότι υπάρχει πολλή δουλειά που μπορεί να γίνει ώστε να γίνει πιο εύκολη η ζωή των επιχειρηματιών στην Ελλάδα και να προσελκυθούν περισσότερες επενδύσεις.

  Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι η συρρίκνωση της βιομηχανίας έχει να κάνει με συγκεκριμένα προβλήματα όπως το περιβάλλον υψηλού κόστους και χαμηλών αποδόσεων τονίζοντας ότι η βιομηχανία στην Ελλάδα πονάει στο θέμα του ενεργειακού κόστους και στο θέμα του μισθολογικού κόστους.Για να προσελκυθούν περισσότερες επενδύσεις στην ελληνική βιομηχανία θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και στο κόστος δανεισμού και επίσης θα πρέπει να μειωθούν τα επιπλέον κόστη που επιβαρύνουν το εργατικό κόστος. εφόσον λυθούν αυτά τα δύο θέματα αυτά δύο θέματα η Ελλάδα θα είναι ελκυστική για επενδύσεις ανέφερε ο κύριος Κοχ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων