Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 11:50

  Capital Economics: Να κάνει "κωλοτούμπα" η Ιταλία σε περίπτωση δημοψηφίσματος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Capital Economics: Να κάνει "κωλοτούμπα" η Ιταλία σε περίπτωση δημοψηφίσματος

  Οι επενδυτές φαίνεται να είναι ήρεμοι μπροστά στις επικείμενες εκλογές της Ιταλίας και σύμφωνα με την Capital Economics, έχουν δίκιο να μην πανικοβάλλονται. Η επόμενη κυβέρνηση είναι πιθανό να είναι πιο χαλαρή με τη δημοσιονομική πολιτική. Έτσι, όπως εκτιμά, τα spreads των ιταλικών ομολόγων θα αυξηθούν μετά τις εκλογές αφού θα ενισχυθούν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους. Πάντως, σε περίπτωση δημοψηφίσματος για το ευρώ, η Ιταλία θα μπορούσε απλά να αγνοήσει το αποτέλεσμα ακριβώς όπως έκανε η ελληνική κυβέρνηση.

  Αρκετοί έχουν επισημάνει ότι οι επενδυτές υποτιμούν τον κίνδυνο των εκλογών της Ιταλίας στις 4 Μαρτίου. Εξάλλου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα είναι δύσκολο οποιοσδήποτε βιώσιμος συνασπισμός να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών. Και ένας μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται από κόμματα που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. Παρά τον κίνδυνο αυτό, η Capital Economics επισημαίνει ότι τα spreads των κρατικών ομολόγων στην Ιταλία είναι ελαφρώς υψηλότερα σήμερα από ό,τι ήταν τα ισπανικά πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Καταλανών τον Οκτώβριο.

  Η Capital Economics πιστεύει ότι οι επενδυτές έχουν δίκιο να μην πανικοβάλλονται για έξι λόγους.

  Πρώτον, η Ιταλία είναι συνηθισμένη σε ασταθείς κυβερνήσεις.

  Δεύτερον, με εξαίρεση τη Βόρεια Λίγκα, τα κόμματα που ήταν ιστορικά κατά του ευρώ είναι λιγότερα σήμερα.

  Τρίτον, ακόμη και αν άλλαξαν γνώμη, τα κόμματα αυτά είναι απίθανο να κερδίσουν περισσότερο από το 50% των ψήφων.

  Τέταρτον, τα δημοψηφίσματα σχετικά με τις διεθνείς συνθήκες είναι παράνομα στην Ιταλία. Επομένως, ακόμη και αν εκλεγεί μια κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι έχει εντολή να διεξαγάγει μια τέτοια ψηφοφορία, δεν θα ήταν σε θέση να το πράξει αμέσως.

  Πέμπτον, ακόμη και αν πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ιταλοί θα ψηφίσουν να μείνουν στη νομισματική ένωση.

  Και έκτον, αν ψηφίσουν να φύγουν, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αγνοήσει το αποτέλεσμα μόλις φανεί το κόστος. Αυτό, όπως τονίζει η Capital Economics, συνέβη στην Ελλάδα το 2015, όταν η κυβέρνηση αποδέχτηκε το μνημόνιο παρά το γεγονός ότι διεξήγαγε δημοψήφισμα που έδειξε ότι οι ψηφοφόροι θέλησαν να απορρίψουν τους όρους αυτού του προγράμματος διάσωσης. Και παρά το γεγονός ότι η Καταλονία ψήφισε την απόσχισή της από την Ισπανία στο δημοψήφισμα του περασμένου Οκτωβρίου, τα καταλανικά spreads μειώθηκαν, καθώς κατέστη σαφές ότι οι πολιτικοί δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν αυτό το αποτέλεσμα.

  Ωστόσο, η Capital Economics εκτιμά πως τα spreads των ιταλικών ομολόγων θα αυξηθούν σταδιακά πριν αλλά και μετά τις εκλογές. Εξάλλου, τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα κόμματα έχουν υποσχεθεί μεγάλες περικοπές φόρων χωρίς να αντισταθμίζουν τις μειώσεις των δαπανών. Και οι περισσότεροι θέλουν επίσης να χαλαρώσουν τον έλεγχο της ΕΕ στον προϋπολογισμό της Ιταλίας.

  Συνεπώς, οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους πιθανότατα θα αυξηθούν. Επιπλέον, ενώ η C.E. αμφιβάλλει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βγάλει την Ιταλία από το ευρώ, ο κίνδυνος να συμβεί αυτό είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος από ό,τι είναι σήμερα. Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ αγοράζει σήμερα δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ιταλικών ομολόγων. Έτσι, καθώς η Τράπεζα οδεύει στον μηδενισμό των αγορών ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους, οι ιταλικές αποδόσεις πιθανότατα θα αυξηθούν περισσότερο από ό,τι οι υπόλοιπες στην ευρωζώνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Capital Economics προβλέπει ότι το yield στα ιταλικά κρατικά ομόλογα θα αυξηθεί από 2,05% σήμερα στο 2,50% μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό θα φέρει τα spreads έναντι των γερμανικών Bunds στις 175 μονάδες βάσης από 135 μ,β. σήμερα.

  Αν η επόμενη κυβέρνηση προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, η κατάρρευση της αγοράς θα ήταν φυσικά πολύ πιο σοβαρή. Την εβδομάδα που ακολούθησε την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τους όρους του προτεινόμενου προγράμματος διάσωσης, το spread των 2ετών ομολόγων της Ελλάδας έναντι των Bunds σημείωσε άνοδο περίπου 1.500 μονάδων βάσης. Και μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όπου οι ψηφοφόροι απέρριψαν τους όρους, αυξήθηκε κατά 2.200 μ.β περαιτέρω. Μόνο όταν η κυβέρνηση αγνόησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και αποδέχθηκε το μνημόνιο, τα spreads υποχώρησαν.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων