Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 07:40

  Πλειστηριασμοί και γενναίες αποφάσεις για πωλήσεις, η συνταγή για μείωση των NPLs

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πλειστηριασμοί και γενναίες αποφάσεις για πωλήσεις, η συνταγή για μείωση των NPLs

  της Νένας Μαλλιάρα

  Ταχύτητα, εφαρμογή των νόμων - χρήση των εργαλείων και συντονισμό των τραπεζών, θα απαιτήσει εφεξής η υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων.

  Στο τρίπτυχο αυτό δίνουν έμφαση Έλληνες και ξένοι, όπως κατέστη σαφές κατά το πρώτο ετήσιο συνέδριο της IMN για τα NPLs σε Ελλάδα και Κύπρο. Με το ενδιαφέρον επικεντρωμένο στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που, όπως τονίστηκε πολλαπλώς, θα αποβούν κρίσιμοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, μεγάλη βαρύτητα δίδεται πλέον και στις πωλήσεις NPLs.

  Οι ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρθηκε, πάσχουν ακόμη σε επίπεδο συντονισμού για την επίλυση των NPLs, ενώ το μείζον είναι να προχωρήσουν σε πιο γενναίες αποφάσεις για πωλήσεις "κόκκινων" δανείων. "Οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μία λεωφόρος που πρέπει να εξερευνήσουν οι ελληνικές τράπεζες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, Μέλος του Νομισματικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

  Όπως ανέφερε, η ΤτΕ έχει εκπονήσει ανάλυση για το τι θα συμβεί αν οι ελληνικές τράπεζες πωλήσουν περίπου το 65% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (επιχειρηματικά και καταναλωτικά) που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 360 ημερών. Η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και με πολύ συντηρητική τιμή πώλησης στα 3 σεντς/δολάριο, ο δείκτης CET 1 των τραπεζών παραμένει στο 12,5%, κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια για πωλήσεις NPEs χωρίς να διακινδυνεύσει η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

  Σημειώνεται ότι στους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίοι κινούνται στην περιοχή του 17%, στάθηκε και ο R. Quintana, Γενικός Διευθυντής εποπτείας τραπεζών της ΕΚΤ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ ζητούν από τις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν φιλόδοξους και ρεαλιστικούς στόχους για τη μείωση των NPEs και να κινηθούν προς την κατεύθυνση της υλοποίησής τους, μέσω ρευστοποιήσεων, πωλήσεων και τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Η ταχύτητα είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για τη μείωση των NPLs, τόνισε η Sabina Dziurman, Επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο. "Οι τράπεζες πρέπει να βρουν τρόπο συνεργασίας στη διαχείριση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων SMEs", είπε χαρακτηριστικά.

  Στην ανάγκη της επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών, αναφέρθηκε η κ. Χαρά Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ιδιαίτερα τόνισε τις στρεβλώσεις που προκάλεσε ο νόμος Κατσέλη, ο οποίος, όπως είπε, υπονόμευσε την πρόθεση πληρωμών, ενώ ο όγκος των αιτήσεων που σωρεύτηκε στα δικαστήρια μπλόκαρε το δικαστικό σύστημα και δημιούργησε κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών.

  Ερωτώμενη για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι ένα δάνειο να πάει σε πλειστηριασμό ή ένα εξασφαλισμένο δάνειο (στεγαστικό) να πωληθεί, στην πρώτη περίπτωση η κα Απαλαγάκη ανέφερε τους 9 – 10 μήνες (διάστημα αρκετό, όπως είπε, ώστε ο δανειολήπτης να προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του με την τράπεζα) και στη δεύτερη περίπτωση τους 18 – 36 μήνες. 

  Την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας στο θέμα των πληρωμών και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επισήμανε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης. "Το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των NPLs έχει ολοκληρωθεί στο 95%. Υπάρχουν τα εργαλεία και πρέπει να εφαρμοστούν", τόνισε, επισημαίνοντας τη σημασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος αναμένεται να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του μέσα στο 2018.

  "Όπως φαίνεται από άλλες χώρες, απαιτούνται τουλάχιστον 7 – 8 μήνες για να δείξει αποτελέσματα ο μηχανισμός του εξωδικαστικού συμβιβασμού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάσος Πανούσης, Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της Eurobank. Όπως είπε, περίπου 15.000 επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν αιτήσεις για υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό και 500 εξ αυτών είναι έτοιμες. 

  Αναφερόμενος στο νόμο Κατσέλη, ο κ. Πανούσης είπε πως σε αυτόν  βρίσκονται δάνεια 17 – 18 δισ. ευρώ, στην πλειοψηφία τους NPEs, ενώ 220 – 230 χιλιάδες δανειολήπτες έχουν κάνει αίτημα ένταξης στο νόμο. Εξ αυτών, το 50% έχει έκθεση σε μία τράπεζα. Όπως είπε ο κ. Πανούσης, το 40% - 45% των αιτήσεων υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη απορρίπτεται από τα δικαστήρια, γεγονός που δείχνει την κατάχρηση του νόμου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

  Τονίζοντας την ανάγκη πλειστηριασμών και πωλήσεων NPLs, ανέφερε ότι η Eurobank θα προχωρήσει στην πώληση ακόμα ενός δανειακού χαρτοφυλακίου άνευ εξασφαλίσεων μέσα στο α΄ εξάμηνο 2018, ενώ θα εξεταστεί και η πιθανότητα πώλησης "κόκκινων" δανείων πολύ μικρών επιχειρήσεων. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων