Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιαν-2018 13:02

  "Σκιές" στην επικείμενη έκδοση ομολόγου από τις εντάσεις μεταξύ ΤτΕ - ΥΠΟΙΚ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Σκιές" στην επικείμενη έκδοση ομολόγου από τις εντάσεις μεταξύ ΤτΕ - ΥΠΟΙΚ

  του Γ. Αγγέλη

  "Άκαιρη και ενδεχομένως επικίνδυνη" χαρακτηρίζεται από τραπεζικούς κύκλους, η αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την "διαχείριση" των κεφαλαίων του εγγυητικού "μαξιλαριού" για την ομαλή έξοδο στις αγορές μετά τις 20 Αυγούστου.

  Ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζει για το τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης την έκδοση επταετούς ομολόγου σε ένα περιβάλλον που προδικάζει πολύ ευνοϊκή υποδοχή από τις αγορές ομολόγων.

  Παράγοντες ξένης τράπεζας που θα συμμετέχει ως primary dealer στην σχετική διαδικασία, επισημαίνουν στο Capital.gr ότι οι συνθήκες είναι τόσο ευνοϊκές ώστε "ο εκδότης θα πρέπει να φροντίσει να μη υπάρξουν υπερβολές όσον αφορά την (σ.σ. ευνοϊκή) διαμόρφωση των τιμών για την έκδοση” προκειμένου η όλη διαδικασία να συνεχιστεί όπως έχει σχεδιασθεί για όλο το εξάμηνο...

  Σε αυτό το κλίμα, κατά τους ίδιους κύκλους, είναι "αρνητικός παράγοντας" η ανάδειξη αυτών των εντάσεων στην τρέχουσα συγκυρία μεταξύ της ΤτΕ και του ΥΠΟΙΚ, όσον αφορά το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα της 20ης Αυγούστου όσον αφορά την υιοθέτηση ή μη μιας προληπτικής γραμμής στήριξης, "αφού σε κάθε περίπτωση αυτό θα κριθεί με τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί μετά τον Μάιο και θα έχουν να κάνουν με την συμφωνία πλαίσιο που θα έχει επιτευχθεί...".     

  Η "πηγή" της νέας έντασης έχει να κάνει, με μία παλαιότερη "ιδέα" για το πώς θα πρέπει να διαχειρισθεί το ΥΠΟΙΚ (και ο ΟΔΔΗΧ) το αποθεματικό των 18 δισ. ευρώ που θα σχηματισθεί ως εγγυητικό κεφάλαιο για την μετά την 20η Αυγούστου έξοδο στις αγορές.

  Στο μνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων που έχει υπογράψει η χώρα τα κεφάλαια που συγκεντρώνει το ΥΠΟΙΚ και αφορούν στο χρέος "αποθηκεύονται" σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ. Η απόδοση όμως του λογαριασμού αυτού είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα να θεωρείται αντιπαραγωγική η διατήρηση τόσο υψηλού αποθεματικού στον λογαριασμό αυτό. Χαρακτηριστικό της προβληματικής αυτής είναι ότι το ΥΠΟΙΚ δεν ήταν ιδιαίτερα "ενθουσιασμένο" με την εκταμίευση 9 περίπου δισ. ευρω όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί μετά την τρίτη αξιολόγηση, καθώς ένα τέτοιο ποσό δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει και "κοστίζει” η ανενεργή διατήρησή του παρά το πολύ χαμηλό επιτόκιο του δανείου. Έτσι ο αρχικός σχεδιασμός περιορίσθηκε στα 6,7 δισ. ευρώ. 

  Η "ιδέα" που είχε κατατεθεί από τις αρχές σχεδόν του 2017 όσον αφορά το θέμα του "μαξιλαριού" είναι ένα μέρος του, αυτό που θα συγκεντρώνεται "αυτόνομα" από τις αγορές και το οποίο ασφαλώς έχει υψηλότερο επιτόκιο, να κατατίθεται με την λογική της ενεργού διαχείρισης στις τράπεζες με περισσότερο αποδοτικό τρόπο και να υπερ-καλύπτει έτσι το κόστος διατήρησής του. Αυτό θα ενισχύσει απότομα την καταθετική βάση των τραπεζών μειώνοντας δραστικά την εξάρτησή τους από τον δανεισμό της ΕΚΤ (μέσω των ελληνικών ομολόγων που καταθέτουν αυτές σαν εγγύηση – waiver). 

  Άλλωστε όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, αλλά με αντίθετες λογικές, το waiver (κατ' εξαίρεση χρηματοδότηση με εγγύηση ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ) δεν θα μπορεί να συνεχισθεί μετά την 20η Αυγούστου καθώς θα πάψει η ισχύς του τρίτου προγράμματος που αποτελεί την εγγύηση για το waiver... Οι υποστηρικτές της "ιδέας" της κατάθεσης των αποθεματικών από τις εκδόσεις στην ΤτΕ υποστηρίζουν ότι έτσι μπορεί να ξεπερασθεί η ανάγκη εξασφάλισης ρευστότητας μέσω δανεισμού από την ΕΚΤ. Για το θέμα αυτό υπάρχουν πληροφορίες ότι "μίλησαν" ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Χουλιαράκης πρόσφατα στον κ. Ντράγκι, αλλά δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό το δικό του σχόλιο. 

  Από την ΤτΕ βέβαια – όπως έχει πολλές φορές επισημάνει ο κ. Στουρνάρας - η υιοθέτηση μιας γραμμής προληπτικής στήριξης θεωρείται ως ο αναγκαίος όρος και εγγύηση αφενός για την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ και αφετέρου για την ομαλή επιστροφή του ΟΔΔΗΧ στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

  Η αντίθεση αυτή, με σαφείς πολιτικές αποχρώσεις και επιρροές, έχει αρχίσει να προσελκύει την προσοχή των θεσμικών επενδυτών και να γίνεται... ενοχλητική ενόψει των εκδόσεων που έχει ετοιμάσει ο ΟΔΔΗΧ.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων