Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Ιαν-2018 08:22

  Το διπλό μήνυμα Lagarde - Πιάνουν "μολύβια" για το χρέος σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το διπλό μήνυμα Lagarde - Πιάνουν "μολύβια" για το χρέος σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η κοινή δέσμευση Τσίπρα - Lagarde χθες στο παγωμένο Νταβός, ότι θα συνεργαστούν για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αλλά και για το χρέος, έχει πολλές αναγνώσεις. Το Ταμείο έδωσε το σήμα –κάποιου είδους– "παρουσίας" στο ελληνικό πρόγραμμα. Απηύθυνε και ένα διπλό μήνυμα με αποδέκτες την Ελλάδα και τους θεσμούς της ΕΕ.

  Χθες η Lagarde έδωσε ένα μήνυμα προς την Ελλάδα για προσαρμογή και με τους δικούς της όρους (που διαφέρουν από αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και επαναφέρουν δριμύτερο τον κίνδυνο εμπροσθοβαρούς εφαρμογής του αφορολόγητου και άλλων μέτρων, αλλά και βάζουν "πάγο" στα σχέδια της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων – αντιμέτρων. Έστειλε και ένα μήνυμα προς τους δανειστές ότι θα υπάρξει μοχλός πίεσης για παρεμβάσεις στο χρέος (σ.σ. οι οποίες σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup θα αποφασιστούν αν κριθεί ότι είναι αναγκαίες).

  Οι επόμενες "ορατές" πράξεις αναμένεται να λάβουν χώρα στην έδρα του ΔΝΤ (με την έγκριση της νέας επιστολής προθέσεων του Πρωθυπουργού) και στην Αθήνα με την έλευση Moscovici (που επίσης συναντήθηκε χθες στο Νταβός με τον κ. Τσίπρα) για προγραμματισμένο από καιρό συνέδριο, το οποίο όμως δίνει την ευκαιρία για νέο γύρο πολιτικών επαφών.

  Παράλληλα αναμένεται να ενεργοποιηθεί (με ανακοίνωση του Ταμείου) η προγραμματισμένη αλλαγή φρουράς στην αποστολή των ελεγκτών του Ταμείου με την αναχώρηση της Velculescu (σ.σ. που είχε προαναγγελθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι). Αποχωρεί η Delia Velculescu, μετά από τρία χρόνια παρουσίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικαθίσταται από τον Αμερικανό Peter Dolman (σ.σ. η αλλαγή φέρεται να καθυστέρησε λόγω της τρίτης αξιολόγησης).

  Η θέση του ΔΝΤ

  Το μεγάλο "αγκάθι" στις θέσεις του ΔΝΤ είναι αυτό των νέων μέτρων. Άλλωστε προ ημερών ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε τους φόβους του για το ενδεχόμενο το Ταμείο να ζητήσει την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου εμπροσθοβαρώς, δηλαδή από το 2019. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα ευνοείται από τις πιέσεις που θα ασκήσει στο Ταμείο για παρεμβάσεις στο χρέος.

  Η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να φανεί τις επόμενες ημέρες, όταν θα πρέπει να επικυρώσει την επιστολή προθέσεων (Letter of Intent) που θα είναι υπογεγραμμένη από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται μία ανανεωμένη λίστα με προαπαιτούμενα (τα οποία θα πρέπει να κάνει η Αθήνα για να εκπληρώσει το δικό της σκέλος, αυτό των μεταρρυθμίσεων).

  Όσον αφορά στο σκέλος των παρεμβάσεων στο χρέος σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, αυτό είναι το "αντάλλαγμα", δηλαδή η εντατικοποίηση των τεχνικών συζητήσεων για το χρέος (που έχουν ήδη αρχίσει σε επίπεδο EWG) με στόχο να βρεθεί λύση πριν το τέλος του προγράμματος.

  Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να ολοκληρώσει την επικαιροποίηση και του μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ουσιαστικά μέχρι στιγμής παραμένει στα "χαρτιά", που προβλέπει χρηματοδότηση αξίας 1,6 δισ. ευρώ η οποία όμως για να ενεργοποιηθεί, θα πρέπει να συνδράμουν (όπως έχει κάνει προ ημερών εκ νέου σαφές ο εκπρόσωπος του ταμείου Jerry Rice) δύο προϋποθέσεις: να είναι σε τροχιά εφαρμογής οι μεταρρυθμίσεις και να είναι βιώσιμο το χρέος. Ουσιαστικά η Lagarde χθες επανέλαβε αυτές τις δύο προϋποθέσεις.

  Βέβαια, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο με την ΕΕ, ο ρόλος του ΔΝΤ είναι ενισχυμένος. Προβλέπει ότι το Μάιο ως υπερ-επόπτης θα αποφανθεί (σε συνεννόηση βεβαίως με τους άλλους εταίρους και την Ελλάδα) αν τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής ή θα πρέπει να έρθουν πιο μπροστά άλλες δράσεις, όπως αυτή του αφορολόγητου που έχει οριστεί να μειωθεί το 2020. Ό,τι αποφασιστεί το Μάιο, θα πρέπει να θεσπιστεί με νόμο και να αποτυπωθεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022.

  Το ζητούμενο είναι ότι το Ταμείο το οποίο αναμένει μακροχρόνια ανάπτυξη 1% (έναντι 1,5% της Κομισιόν εκ μέρους της ΕΕ), αφενός βλέπει το χρέος πολύ περισσότερο μη βιώσιμο από ό,τι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και αφετέρου παραμένει εξαιρετικά απαισιόδοξο για την πορεία των δημοσιονομικών της Ελλάδος, ζητώντας πρόσθετα μέτρα. Και αυτό είναι το μεγάλο "αγκάθι" που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες.

  Πάντως και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Maurice Obstfeld μιλώντας στην Die Zeit δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το δάνειο με το Ταμείο να μην ενεργοποιηθεί. "Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε καταρχήν την πρόθεση να βοηθήσει, αλλά όχι να δώσει μετά βεβαιότητας δάνειο", είπε καθώς τουλάχιστον το σκέλος του χρέους δεν έχει απαντηθεί.

  Αντιθέτως η Επιτροπή επιθυμεί την συμμετοχή του Ταμείου όπως φάνηκε από την Έκθεση Συμμόρφωσης. Αναφέρει ότι αν ενεργοποιηθεί το δάνειο του ΔΝΤ των 1,6 δισ. ευρώ το ποσό που δεν θα διαθέσει ο ESM θα μειωθεί ισόποσα.

  Οι δηλώσεις

  Μετά τη συνάντηση με την Lagarde, η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι "χαιρετίστηκε η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο καθώς και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος".

  Η Lagarde από την πλευρά της δήλωσε ότι "η ολοκλήρωση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και η παροχή ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση αργότερα φέτος. Ο Πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε προς αυτούς τους κοινούς στόχους".

  Προηγήθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici.  Με ανάρτησή του στο twitter, ο Επίτροπος οικονομικών Pierre Moscovici δήλωσε "προετοιμαζόμαστε για την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, ώστε η Ελλάδα να καταστεί μια "κανονική" χώρα στην Ευρωζώνη, με ισχυρή στρατηγική υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης".

  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εκφράστηκε η ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εγκαίρως και τονίστηκε ότι τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κύριοι στόχοι είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού εξαμήνου (european semester) την άνοιξη (σ.σ. πρόκειται για την πάγια διαδικασία εξαμηνιαίων ελέγχων, στους οποίους υπόκεινται όλες οι χώρες της Ε.Ε., ενώ όσες υπόκεινται σε πρόγραμμα, έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις φυσικά), επίσης να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να καθοριστούν τα τελευταία βήματα πριν την έξοδο της χώρας στις αγορές και, τέλος, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.  Αναφέρθηκε επίσης ότι  το ραντεβού των δύο ανανεώθηκε για τις 8 Φεβρουαρίου, οπότε ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα βρίσκεται στην Αθήνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων