Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιαν-2018 12:18

  DBRS: Πολύ πιθανές οι τιτλοποιήσεις των NPLs των ελληνικών τραπεζών το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  DBRS: Πολύ πιθανές οι τιτλοποιήσεις των NPLs των ελληνικών τραπεζών το 2018

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι ρυθμιστικές πρωτοβουλίες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσαν να παράσχουν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για την εξάλειψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS. Το κατά πόσον οι πωλήσεις χαρτοφυλακίου θα μεταφραστούν αυτομάτως σε τιτλοποιήσεις, μένει να φανεί, όπως προσθέτει. Ωστόσο, αγορές όπως η Ιταλία και η Ιρλανδία δημιούργησαν πρόσφατα αγορές τιτλοποιήσεων NPLs με πολλαπλές εκδόσεις και ο οίκος προβλέπει ανάλογα βήματα από Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία αυτό το έτος.

  Η τιτλοποίηση ως χρηματοδοτικό εργαλείο για τα NPLs είναι μια βιώσιμη επιλογή δεδομένης της επενδυτικής όρεξης που υπάρχει και της έλλειψης αποδόσεων στους "παραδοσιακούς" τίτλους ABS. Η τιτλοποίηση είναι επίσης ελκυστική επειδή παρέχει διαφοροποίηση του κινδύνου, σχετικά υψηλή απόδοση και έχει πιθανή ελκυστικότητα σε ένα ευρύτερο φάσμα επενδυτών, σημειώνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης.

  Για το 2018, η DBRS αναμένει τιτλοποιήσεις ύψους 9-10 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εκδόσεων θα προέλθει πιθανότατα από την Ιταλία, με ορισμένες εκδόσεις στην Ιρλανδία και ενδεχομένως περαιτέρω εκδόσεις από την Πορτογαλία.  Άλλες αγορές, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κύπρος, παραμένουν οι "μπαλαντέρ".

  Οι προβλέψεις της DBRS για τις εκδόσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό, όπως υπογραμμίζεται,  από την επιτυχημένη έκδοση μιας μεγάλης, ευρέως αναμενόμενης συναλλαγής μιας ιταλικής τράπεζας. Συγκεκριμένα, η DBRS αναμένει πωλήσεις χαρτοφυλακίου NPLs ύψους 50-55 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιταλία σε ακαθάριστη λογιστική αξία. Η DBRS εκτιμά ότι από αυτές τις πωλήσεις χαρτοφυλακίου, περίπου 30 δισ. ευρώ (ακαθάριστη λογιστική αξία) θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την Garanzia Cartolarizzazione Sofferenze (GACS), συμπεριλαμβανομένης της ευρέως αναμενόμενης συναλλαγής της Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS).  Έτσι, η DBRS εκτιμά ότι οι δημόσιες εκδόσεις τιτλοποιήσεων στην Ιταλία θα κινηθούν στα 8-9 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της BMPS).

  Τρεις άλλες αγορές για τις οποίες συχνά αναφέρονται προοπτικές για δημόσιες τιτλοποιήσεις NPLs περιλαμβάνουν την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Και για τις τρεις, η DBRS δεν αποκλείει τιτλοποιήσεις το 2018 για δημόσιες συναλλαγές.

  Ειδικά για την Ελλάδα ο οίκος αναφέρει ότι υπήρξε μία τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτικής μορφής από την Attica Bank τον Ιούλιο του 2017 ύψους 1,3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του ισολογισμού της.

  Σύμφωνα με την DBRS, μετά την επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών στις κεφαλαιαγορές το 2017 (έκδοση ομολόγου και εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων), σε συνδυασμό με την οικονομική ανάκαμψη και την πρόσφατη αύξηση της ζήτησης των επενδυτών για ελληνικά assets και για ειδικούς διαχειριστές NPLs, θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπάρξουν δημόσιες τιτλοποιήσεις των NPLs το 2018.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ