Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιαν-2018 08:24

  Ανοίγει ξανά από τον Ιούνιο η αγορά της πράσινης ενέργειας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ανοίγει ξανά από τον Ιούνιο η αγορά της πράσινης ενέργειας

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Νέα δεδομένα δημιουργούνται για την αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία φέτος ολοκληρώνει οριστικά έναν πολυετή κύκλο ανάπτυξης που βασίστηκε σε ένα σύστημα επιδότησης με καθορισμένες εκ των προτέρων τιμές αποπληρωμής της παραγόμενης ενέργειας.

  Φέτος, λοιπόν, καθώς θα εγκατασταθούν τα τελευταία λίγα έργα με το παλιό καθεστώς, ξεκινά το επόμενο μεταβατικό στάδιο για τον κλάδο που θα έχει διάρκεια 3 ετών και θα διαρκέσει μέχρι το 2020. Στο διάστημα αυτό τα νέα έργα ΑΠΕ θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρισμού μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες, δηλαδή μέσα από μειοδοτικούς διαγωνισμούς όπου ο κάθε παραγωγός θα προσφέρει χαμηλότερη τιμή από μια συγκεκριμένη καθορισμένη ανώτατη τιμή, που θα είναι και η τιμή εκκίνησης.

  Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μοντέλο των διαγωνισμών έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ επιπλέον υπάρχει σχετική πρόβλεψη και στη συμφωνία με τους δανειστές.

  Χθες σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παρουσιάστηκε η πρόταση του Ρυθμιστή για τους νέους διαγωνισμούς, την ισχύ που θα δημοπρατηθεί, τους όρους και τις διαδικασίες.

  Συγκεκριμένα στόχος της ΡΑΕ είναι να δημοπρατηθεί συνολική ισχύς της τάξης των 2200 - 2700MW. Η συνολική αυτή ισχύς θα "σπάσει” ως εξής:

  Το 2018 θα δημοπρατηθούν

  - 300MW φωτοβολταϊκών σταθμών
  - 300MW αιολικών σταθμών
  - 400MW με πιλοτικές κοινές ανταγωνιστικές διαδικασίες

  Ο πρώτος διαγωνισμός θα γίνει τον Ιούνιο, ο δεύτερος τον Αύγουστο και ο τρίτος προς το τέλος του έτους.

  Το 2019  θα γίνουν 3 δημοπρασίες

  - 300MW φωτοβολταϊκών σταθμών και όση ισχύς έμεινε αδιάθετη από την προηγούμενη χρονιά
  - 300MW αιολικών σταθμώνκαι όση ισχύς έμεινε αδιάθετη από την προηγούμενη χρονιά
  - 400MW με πιλοτικές κοινές ανταγωνιστικές διαδικασίες

  Το 2020 θα γίνουν 2 δημοπρασίες

  - 300MW φωτοβολταϊκών σταθμών και όση ισχύς έμεινε αδιάθετη από την προηγούμενη χρονιά
  - 300MW αιολικών σταθμώνκαι όση ισχύς έμεινε αδιάθετη από την προηγούμενη χρονιά

  Ως προς τη διαδικασία του διαγωνισμού και για να προφυλαχθεί ο ανταγωνισμός προβλέπεται ελάχιστο επίπεδο ανταγωνισμού της τάξης του 80% δηλαδή για δημοπρατούμενη ισχύ 100MW θα πρέπει να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής για τουλάχιστον 180MW. Πρακτικά για τις δημοπρασίες των 300MW θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή στο διαγωνισμό 540MW ενώ για τις δημοπρασίες των 400MW θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή 720MW.

  Ως προς τις τιμές στους διαγωνισμούς θα υπάρχει συγκεκριμένη ανώτατη τιμή εκκίνησης διαφορετική για κάθε κατηγορία:

  Κατηγορία Ι (φωτοβολταϊκά κάτω του 1MW) 95 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  Κατηγορία ΙΙ (φωτοβολταϊκά από 1 έως 10MW) 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  Κατηγορία ΙΙΙ (αιολικά από 3 έως 50 MW) 95 ευρώ ανά μεγαβατώρα

  Ενώ για τα φωτοβολταϊκά άνω των 10MW και τα αιολικά άνω των 50MW η τιμή θα είναι η μεσοσταθμική του προηγούμενου διαγωνισμού.

  Σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς θα πληρώνουν τέλος συμμετοχής κατ᾽ ελάχιστο 1.000 ευρώ, που θα υπολογίζεται κατ´αναλογία με την ισχύ του έργου, με τιμή 150 ευρώ ανά μεγαβάτ. Επίσης προβλέπεται εγγυητική επιστολή συμμετοχής που θα ανέρχεται στο 1% του συνόλου της επένδυσης (1000 ευρώ για ένα φβ 100 kw και 125000 για ένα αιολικών 10MW) αλλά και για τους μειοδότες εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης στο 4$ του συνόλου της επένδυσης (4000 ευρώ για ένα φβ 100 kw και 600000 ευρώ για ένα αιολικό 10 MW).

  Υπενθυμίζεται ότι το 2016 πραγματοποιήθηκε πιλοτική ανταγωνιστική διαδικασία στην οποία επετεύχθη σημαντική μείωση των τιμών: για τα φβ κάτω του 1 MW η μεσοσταθμική τιμή διαμορφώθηκε στα 98,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στα φβ άνω του 1MW η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 83,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

  Να σημειωθεί τέλος ότι μετά το 2020 θα υπάρξει και νέα αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας των ΑΠΕ, που πλέον θα εντάσσονται στην αγορά σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού στο πλαίσιο της εφαρμογής του μοντέλου στόχος (target model).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων