Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιαν-2018 08:15

  Τελεσίγραφο από τις φαρμακευτικές στον Α. Ξανθό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τελεσίγραφο από τις φαρμακευτικές στον Α. Ξανθό

  Σήμα κινδύνου απευθύνουν οι επιχειρήσεις του φαρμάκου, τόσο για την κυκλοφορία και εισαγωγή νέων θεραπειών στη χώρα μας, όσο και για τα περιθώρια ανάπτυξης, τις θέσεις εργασίας και περαιτέρω επενδύσεων στην ελληνική αγορά. Αιτία οι δυσβάστακτες, όπως αναφέρουν παράγοντες του φαρμακευτικού χώρου, επιβαρύνσεις του claw back και του rebate, δηλαδή οι αναγκαστικές επιστροφές για να καλυφθούν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων για φάρμακα και οι αναγκαστικές εκπτώσεις προς το σύστημα υγείας αντίστοιχα.

  Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα μέτρα του υπ. Υγείας για τέλος εισόδου στις καινοτόμες θεραπείες, την αναγκαστική τους αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση της τιμής τους, κάνουν τους φορείς του κλάδου να μιλούν για "δύσκολες μέρες".

  Το μήνυμα για το μέλλον του χώρου και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εστάλη χθες σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος για το νέο έτος, παρουσία του υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

  "Δεν βλέπουμε κάτι καλύτερο το 2018. Η φετινή χρονιά θα είναι ορόσημο για τις φαρμακευτικές. Είναι καιρός ο κλάδος να δει καλύτερες μέρες και να κλείσει ο κύκλος της ύφεσης. Τα μηνύματα όμως δεν είναι καλά. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και ανησυχία στις επιχειρήσεις. Οι δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων μέσω της τιμολόγησης έχουν στερέψει. Οι θέσεις εργασίας, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο" είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης.

  Μόνο πέρσι, το ύψος της επιβάρυνσης από τις επιστροφές και τις εκπτώσεις αγγίζει τα 1,2 δισ. ευρώ. Το περσινό claw back άγγιξε το μισό δισ. ευρώ, από 451 εκατ. ευρώ το 2016. Τα ποσά αυτά αφορούν στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, καθώς επιπλέον 210 εκατ. αφορούν σε υπέρβαση της δαπάνης του ΕΣΥ για φάρμακα. Αντίστοιχα, το rebate έφτασε τα 420 εκατ. ευρώ έναντι 303 εκατ. ευρώ το 2016. Η διαφορά σε σύγκριση με το 2016 είναι σημαντική, καθώς η συνολική επιβάρυνση για επιστροφές και εκπτώσεις ήταν 946 εκατ. ευρώ.

  "Συμφωνώ πως το 2018 θα είναι χρονιά ορόσημο" απάντησε ο υπ. Υγείας Α. Ξανθός "καθώς η χώρα θα ξεφύγει από τον κλοιό των μέτρων λιτότητας. Η εξίσωση είναι δύσκολη και ο τομέας του φαρμάκου έχει οδηγηθεί σε οριακό σημείο. Όμως δεν προωθούμε επιπλέον οριζόντια μέτρα, αλλά μεταρρυθμίσεις και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα" συμπλήρωσε.

  Το όριο του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα παραμένει, όπως σημειώνουν οι φαρμακευτικές, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στα 2 δισ. ευρώ, σε σχέση με τη ζήτηση (στο κόστος περιλαμβάνονται τα εμβόλια και η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών) και τα υψηλά επίπεδα συνταγογράφησης από τους γιατρούς, με αποτέλεσμα το 1/3 σχεδόν των αναγκών να καλύπτεται από τις επιχειρήσεις. 

  Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις κάνουν λόγο για νέο μεγαλύτερο πλήγμα στην αγορά, καθώς πέραν των στενών ορίων που παραμένουν στο κονδύλι του φαρμάκου, από φέτος τα νέα καινοτόμα σκευάσματα που έρχονται στην ελληνική αγορά θα περνούν από αξιολόγηση προκειμένου να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (να ενταχθούν δηλαδή στη θετική λίστα).

  Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του Μνημονίου και ακολουθεί το μέτρο της επιβολής τέλους εισόδου των νέων και καινοτόμων θεραπειών (ύψους 25%) που επιβλήθηκε πέρσι και αναδρομικά για όλο το 2017. Δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν ακόμη και αποσύρσεις φαρμάκων το επόμενο διάστημα, με στελέχη του κλάδου να εξηγούν πως μεγάλη μερίδα των εταιρειών κρίνει πλέον ασύμφορη την κυκλοφορία σκευασμάτων.

  Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι κρίσιμοι για το μέλλον της αγοράς. Από τη μία πλευρά οι Θεσμοί έχουν δώσει εντολή οι υπερβάσεις, και άρα οι αναγκαστικές επιστροφές μέσω claw back να είναι σαφώς μειωμένες σε σύγκριση με τη χρονιά που πέρασε, ενώ από την άλλη πλευρά το υπ. Υγείας σχεδιάζει την εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης περίπου 50 θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον όγκο των συνταγών. 

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων