Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιαν-2018 15:15

  Τι συζήτησε η JP Morgan με τις ελληνικές τράπεζες στην Αθήνα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι συζήτησε η JP Morgan με τις ελληνικές τράπεζες στην Αθήνα

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Στην Αθήνα βρέθηκε η JP Morgan τις προηγούμενες ημέρες, όπου είχε συναντήσεις με τραπεζίτες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς - επικεντρώνοντας στα σχέδια και τις εκτιμήσεις που έχουν για το επόμενο διάστημα.

  Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν ότι η δυναμική τους θα διατηρηθεί το 2018, λόγω της βελτίωσης της μακροοικονομικής εικόνας της Ελλάδας, ενώ η πολιτική αστάθεια παραμένει περιορισμένη και οι τράπεζες παραμένουν επικεντρωμένες στα σχέδια ομαλοποίησης. Όπως επισημαίνει η JP Morgan, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο περίπου 2% το 2018, χάρη στα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικής κατανάλωσης και επενδύσεων καθώς και λόγω της βελτίωσης του καταναλωτικού και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και της μείωσης της ανεργίας.

  Βραχυπρόθεσμα η αγορά θα παραμείνει επικεντρωμένη στα αποτελέσματα των stress tests, αλλά οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αισθάνονται άνετα με τη βελτίωση της κεφαλαιοποίησης και τις καλύτερες μετρήσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο καθώς και σε ό,τι αφορά τον κλάδο σε σχέση με το 2015 (όπου στα stress tests ο μέσος δείκτης CET1 έχει αυξηθεί από 12% το α' εξάμηνο του 2015 στο 17,6% το γ' τρίμηνο του 2017).

  Εάν τα stress tests ολοκληρωθούν χωρίς νέες κεφαλαιακές ανάγκες και υπάρξει επιτυχής έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την ώθηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, κάτι που οι τραπεζίτες θεωρούν κρίσιμο για τη βελτίωση των εισροών καταθέσεων και της πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

  Ωστόσο, όπως τονίζει η JP Morgan, οι τραπεζίτες επανέλαβαν ότι η πολιτική σταθερότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι κρίσιμη, καθώς οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους αναμένονται δύσκολες.

  Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, η ποιότητα ενεργητικού είναι ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα για φέτος καθώς οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα των NPEs κατά περίπου 15 δισ. στα 81,5 δισ. (έναντι συνολικής μείωσης 7,6 δισ. ευρώ το 2017). Οι διοικήσεις των τραπεζών αναγνωρίζουν ότι τα σχέδια αυτά έχουν προκλήσεις αλλά εμφανίζονται βέβαιες ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι χωρίς να επηρεαστούν τα κεφάλαια. Ενώ αναμένεται να παραμείνει έντονη η ροή λόγω των defaults και των re-defaults, η επικέντρωση των τραπεζών στις αναδιαρθρώσεις θα κρατήσει σταθερό ή και μειούμενο το ύψος των NPEs για κάποιες τράπεζες.

  Έτσι, η καθαρή μείωση των προβληματικών δανείων θα προέρχεται κυρίως από τις υψηλότερες εκκαθαρίσεις (με τη χρησιμοποίηση της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών), τις πωλήσεις (ως αποτέλεσμα της καλύτερης ψυχολογίας της αγοράς και της ανάπτυξης της δευτερογενούς αγοράς NPL) και τις διαγραφές. Κάποιες τράπεζες είχαν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2017, ενώ νέες συναλλαγές αναμένονται στις αρχές του 2018.  Για τα εξασφαλισμένα δάνεια, οι τιμές των ακινήτων θα παίξουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά την αξία των collaterals.

  Σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό περιβάλλον, ενώ οι διοικήσεις δεν έχουν δώσει αναλυτικές ανακοινώσεις για την υιοθέτηση του IFRS 9, αναμένεται να το χρησιμοποιήσουν ως ευκαιρία για να αυξήσουν τα επίπεδα κάλυψης, δεδομένου ότι η επίπτωση στα κεφάλαια θα απορροφηθεί σε βάθος πενταετίας.

  Στο λειτουργικό μέτωπο, οι τράπεζες αναμένουν ότι οι ισολογισμοί τους θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, με σημαντικές διαγραφές και πωλήσεις, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απομόχλευση στον δανεισμό λιανικής, αλλά η ανάκαμψη κατά 1% περίπου στα εταιρικά δάνεια, που είναι και η πρώτη από την αρχή της κρίσης, είναι ενθαρρυντική. Έτσι, τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) αναμένεται να μειωθούν οριακά, αλλά τα αυξημένα έσοδα από προμήθειες που προέρχονται από κεφαλαιαγορές και δραστηριότητες θα στηρίξουν την κερδοφορία των τραπεζών.

  Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, οι τράπεζες αναμένουν συνέχιση των εισροών καταθέσεων αλλά δεν αναμένουν σημαντική επιτάχυνση στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Τα χρήματα σε κυκλοφορία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, στα 36 δισ. το Νοέμβριο του 2017 (από 50 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2015) αλλά θα χρειαστούν περισσότερα κίνητρα για να επιστρέψουν στις τράπεζες ως καταθέσεις.

  Όπως επισημαίνει η JP Morgan, οι τράπεζες τονίζουν τη βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος και θεωρούν ότι είναι σε καλή θέση για να μηδενίσουν τον ELA φέτος, ενώ οι περισσότερες αναμένεται να δοκιμάσουν τις αγορές με έκδοση καλυμμένων ομολόγων εντός του έτους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ