Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιαν-2018 08:07

  Έρχονται αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Έρχονται αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Σε αξιολόγηση των πιθανών διοικητικών και τεχνικών εμποδίων που εντοπίζονται στην υποβολή αίτησης και στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ οφειλετών και δανειοληπτών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού θα πρέπει να προχωρήσει η ελληνική Κυβέρνηση μέχρι τον Φεβρουάριο.

  Αυτό αναφέρεται στην Έκθεση Συμμόρφωσης αλλά και στο επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου (SMoU) και στο τεχνικό μνημόνιο στο οποίο σημειώνεται ότι μέχρι τον Μάρτιο (βασικό παραδοτέο), τα εμπόδια αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, μεταξύ άλλων και μέσω των αναγκαίων νομοθετικών τροποποιήσεων. Όπως σημειώνεται η εφαρμογή αυτών των μέτρων είναι απαραίτητη για την ομαλή εφαρμογή του νόμου.

  Επίσης στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο επισημαίνεται η ανάγκη για μείωση του διοικητικού φόρτου στη συμπλήρωση των αιτήσεων και στην επίτευξη συμφωνίας. Για να επιτευχθεί αυτό, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να μειωθεί η υποχρέωση υποβολής των εγγράφων από τη στιγμή που αυτά είναι ηλεκτρονικά, αλλά και να δοθούν λύσεις για την αντιμετώπιση παραλείψεων, ανακολουθιών, σφαλμάτων και ανακριβειών στις αιτήσεις.

  Παράλληλα οι Θεσμοί, καλούν την ελληνική πλευρά να εξουσιοδοτήσει τον αρμόδιο υπουργό, όπως αυτός προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης για την επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν την αμοιβή των συντονιστών.

  Απώτερος στόχος η αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό απαιτεί, σύμφωνα με τους Θεσμούς, την αποτελεσματική εφαρμογή των ενισχυμένων πλαισίων για την υποστήριξη της επίλυσης του NPL (αγορά για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξωδικαστικός μηχανισμός, ηλεκτρονικές δημοπρασίες).

  "Οι τράπεζες και ο δημόσιος τομέας πρέπει να επιταχύνουν την αναδιάρθρωση των χρεών και την εκκαθάριση των μη βιώσιμων επιχειρήσεων για να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας μαζί με τη σταδιακή κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου”, σημειώνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων