Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιαν-2018 20:45

  Αυστηρές συστάσεις στην ανακοίνωση του Eurogroup -ποια αγκάθια παραμένουν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αυστηρές συστάσεις στην ανακοίνωση του Eurogroup -ποια αγκάθια παραμένουν

  Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μαζί με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες ορίζονται από το Eurogroup ως προαπαιτούμενα προκειμένου να διατεθεί στην Ελλάδα η δεύτερη υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ την Άνοιξη. 

  Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση του Eugroup για την Ελλάδα με την οποία επικυρώνει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και δίνει εντολή στο EuroWorking Group να επικυρώσει την πλήρη εφαρμογή όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν για το πρώτο πακέτο υποδόσεων ύψους 5,7 δισ,. αναφέροντας ρητά ως προτεραιότητες τη συνεχή ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και την ολοκλήρωση των εκκρεμών δράσεων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. 

  Σημειώνεται ότι το ΥΠΟΙΚ μέσα στο Σαββατοκύριακο είχε αρνηθεί ότι υπάρχει προαπαιτούμενο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που να συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Είχε ανακοινώσει μέσω πηγών του ότι θα συνδέεται μόνο με την αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες.

  Το Eurogroup, αναφέρει ότι θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα τελικά στάδια του προγράμματος του ESM, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018. Επίσης επιβεβαιώνει την έναρξη του τεχνικού έργου του EuroWorking Group αναφορικά με τον μηχανισμό προσαρμογής με βάση την ανάπτυξηως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν, εάν χρειαστεί, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Τέλος η Ευρωομάδα καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψιν τη ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική κατά την ενημέρωση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους  (DSA).

  Αναλυτικά, το ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρει: 

  Το Eurogroup καλωσορίζει την υλοποίηση σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση μετά την συμφωνία στο πακέτο πολιτικής που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. 

  Οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν τον κρατικό προϋπολογισμό του2018 που συμβαδίζει με το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμών δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν υπερ-αποδώσει στους δημοσιονομικούς στόχους τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2017).

  Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν επίσης να ενισχύουν το σύστημα είσπραξης φόρων μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων και να ενδυναμώνουν την δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. 
  Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί από νέες δράσεις με στόχο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων,  τη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων, την άρσης των κανονισμών που αδικαιολόγητα περιορίζουν τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων καθώς και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Η πρόοδος στο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), επιτεύχθηκε με περαιτέρω δράσεις που αφορούσαν την αποτελεσματική λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

  Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει εκ νέου τη σημασία μιας φιλόδοξης ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή κυριότητα από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την οριστικοποιήσουν σε συνεργασία με τους Θεσμούς πολύ πριν το τέλος του προγράμματος.

  Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντων τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και αναθέτει στο Euroworking Group να επικυρώσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων βάσει της αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό θα περιλαμβάνει μία αξιολόγηση που θα επιβεβαιώνει την εξασφάλιση της συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς επίσης και την ολοκλήρωση των εκκρεμών κυβερνητικών ενεργειών στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. 

  Μετά την πλήρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το διοικητικό συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης και να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος. Η τέταρτη δόση του προγράμματος του ESM ύψους 6,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα σε δύο τμήματα, ξεκινώντας με μια πρώτη εκταμίευση το Φεβρουάριο ύψους 5,7 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, προκειμένου να επιτραπεί η περαιτέρω αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και να υποστηριχθεί η δημιουργία ενός "μαξιλαριού" ρευστότητας, προκειμένου να στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Η ακόλουθη εκταμίευση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενδέχεται να εγκριθεί από το EWG την Άνοιξη, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μία θετική αναφορά από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς αναφορικά με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και με την χρήση ίδιων πόρων και μία επιβεβαίωση από τους Θεσμούς ότι συνεχίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. 

  Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα τελικά στάδια του προγράμματος του ESM, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018. Το Eurogroup επιβεβαιώνει την έναρξη του τεχνικού έργου του EuroWorking Group αναφορικά με τον μηχανισμό προσαρμογής με βάση την ανάπτυξη, ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν, εάν χρειαστεί, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως αναφέρει η συμφωνία της Ευρωομάδας της 15ης Ιουνίου 2017. Η Ευρωομάδα καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψιν την ολιστική ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική κατά την ενημέρωση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους  (DSA)."

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων