Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιαν-2018 14:38

  Citigroup: Ενισχύεται η επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Citigroup: Ενισχύεται η επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα


  Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με την Ελλάδα να αναμένεται να λάβει τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ στα μέσα Φεβρουαρίου, σημειώνει η Citigroup σε σημερινό της note.

  Από το ποσό αυτό, όπως αναφέρει, τα 3,3 δισ. θα καλύψουν τις υποχρεώσεις χρέους της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος Ιουνίου, τα 1,9 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων και τα υπόλοιπα 0,5 δισ. θα οδηγηθούν στην  αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί τον Απρίλιο για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων επίσης.

  Σύμφωνα με τη Citigroup, όπως αναμενόταν, η τρίτη αξιολόγηση αποδείχθηκε μία από τις πιο ομαλές αξιολογήσεις στο 8ετές ελληνικό έπος της διάσωσης. Αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

  Αναφερόμενη και στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P κατά μία βαθμίδα στο Β, με θετικές προοπτικές, η Citi τονίζει πως η νέα αξιολόγηση παραμένει πέντε επίπεδα χαμηλότερα από τον επενδυτικό βαθμό και κάτω από την αξιολόγηση που είχαν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης κατά την έξοδό τους από τα προγράμματα διάσωσης.

  Σύμφωνα με την S&P "οι προοπτικές ανάπτυξης και οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί παράλληλα με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας σε μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας". Όπως σημειώνει, οι θετικές προοπτικές για την Ελλάδα αντικατοπτρίζουν πιθανότητες περαιτέρω αναβάθμισης κατά το επόμενο έτος.

  Όπως τονίζει η Citi, η S&P δήλωσε ότι θα μπορούσε να εξετάσει την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας εάν η κυβέρνηση δημιουργήσει αποθέματα ρευστότητας για την προ-χρηματοδότηση μελλοντικών πληρωμών του δημόσιου χρέους κατά την έξοδο από το τρίτο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής.

  Ελευθερία Κούρταλη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ