Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Ιαν-2018 20:00

  Εντυπωσιακή η εικόνα στα ελληνικά ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Εντυπωσιακή η εικόνα στα ελληνικά ομόλογα

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σημαντικό χέρι βοηθείας σε ό,τι αφορά το κλίμα στο Χ.Α. δίνουν εδώ και καιρό τα ελληνικά ομόλογα, με τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με επταετή ομόλογα στο αμέσως επόμενο διάστημα και το μεγάλο στοίχημα της προσέλκυσης νέου χρήματος, να αναμένεται να δώσει κάτι από τον θετικό της αέρα και στις ελληνικές μετοχές. Ήδη, οι επαφές με τους ξένους οίκους έχουν ξεκινήσει και το έδαφος έχει προετοιμαστεί τόσο από τον υπουργό Οικονομικών όσο και τη Rothchild.

  Αξίζει να σημειωθεί πως η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, αυξάνοντας το αποθεματικό τους μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης του δείκτη CET 1, επιτρέποντας έτσι στις τράπεζες να απορροφήσουν ευκολότερα τους όποιους κραδασμούς από το stress test.

  Τα ελληνικά ομόλογα συνέχισαν και την περασμένη εβδομάδα να εντυπωσιάζουν και να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των αναλυτών και των επενδυτών, αφού διατηρούν αλλά και βελτιώνουν την εικόνα που διαμόρφωσε το σημαντικό ράλι που κατέγραψαν μετά την ολοκλήρωση του swap και τη διαπραγμάτευση των νέων 5 ομολόγων η οποία ενίσχυσε την ρευστότητα της αγοράς και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των real money investors.

  Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 3,766% κινούμενη στα χαμηλά 12ετίας και στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2006 και πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό που σημείωσε τον Ιούνιο του 2005 στο 3,21%, όταν μόλις πριν ακριβώς από έναν χρόνο άγγιζε το 8%.

  Πιο έντονη είναι η βελτίωση στα 2ετή ελληνικά ομόλογα, όπου η απόδοσή τους συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να διαμορφώνεται πλέον στο 1,396% και στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2009, δύο μήνες δηλαδή αφότου άγγιξε το ιστορικό χαμηλό του 1,28% τον Σεπτέμβριο του 2009.

  Τέλος, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου υποχώρησε η απόδοση των 5ετών ομολόγων και στο 2,809%, πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά τα οποία σημειώθηκαν το φθινόπωρο του 2005.

  Σύμφωνα με την UBS, η οποία έχει χαρακτηρίσει τα ελληνικά ομόλογα ως "κορυφαία επενδυτική ιδέα για το 2018", υπάρχει ακόμη πιθανότητα τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο QE της ΕΚΤ, κάτι που θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εικόνα της αγοράς. Ωστόσο, όπως τονίζει αυτό εξαρτάται από το αποτέλεσμα της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) από το ΔΝΤ, η οποία εξαρτάται με την σειρά της από την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης. Ένα θετικό αποτέλεσμα θα ωθήσει, σύμφωνα με την UBS, τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων χαμηλότερα.

  Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων