Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Ιαν-2018 20:00

  Χρηματιστήριο: Τι θα κρίνει τη μάχη για τις 1.000 μονάδες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Από την Ελευθερία Κούρταλη

  Με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος καθώς και το review της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης S&P να έχουν ήδη αποτιμηθεί, η αγορά επικεντρώνεται στα επόμενα μεγάλα ορόσημα για την Ελλάδα και τη δημιουργία θετικού κλίματος στους επενδυτές, με αρχή τη νέα έξοδο στις αγορές με 7ετή ομόλογα και την εκκίνηση της διαδικασίας των stress tests των ελληνικών τραπεζών. Την ίδια στιγμή, οι short sellers και οι πωλητές συνεχίζουν να δίνουν το "παρών" στο ελληνικό Χρηματιστήριο κάνοντας και πάλι "θόρυβο", με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει την περασμένη εβδομάδα την πρώτη σημαντική του διόρθωση μετά από ενάμιση περίπου μήνα, με επίκεντρο, τι άλλο, τον τραπεζικό κλάδο.

  Δικαιολογημένη η διόρθωση

  Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μια διόρθωση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι απόλυτα δικαιολογημένη εκ πρώτης όψεως, αφού προηγήθηκε σημαντική υπεραπόδοση από τις αρχές του Δεκεμβρίου, γεγονός που θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε μια λίγο ως πολύ φυσιολογική κατοχύρωση κερδών, με στόχο τη συσσώρευση και την ανασύνταξη δυνάμεων πριν δοκιμάσει τα επόμενα βήματά του. Η διόρθωση μετά το ράλι, όπως υποστηρίζουν, διευκολύνει όλους όσοι δεν είχαν προλάβει να τοποθετηθούν εν όψει της νέας χρονιάς.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως από τις 6 Δεκεμβρίου 2017, όταν και ξεκίνησε η ανάκαμψη του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έφτασε να κερδίζει έως και 17%, ενώ τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη ξεπέρασαν στο ίδιο διάστημα το 33%, τη στιγμή που οι μετοχές των τραπεζών εκτινάχθηκαν μέσα σε έναν περίπου μήνα από 23% (Alpha Bank) έως και 53% (Πειραιώς).

  Έτσι, ο Γ.Δ. άγγιξε τις 854 μονάδες (ενδοσυνεδριακά) στις 12/1, με την προηγούμενη εβδομάδα να προσγειώνεται στις 835 μονάδες, μετά και τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος και είχε υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα. Για να μη χαθεί η ανοδική τάση του τελευταίου διμήνου, βασικός καταλύτης είναι ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον ρυθμιστή της αγοράς.

  Άλλωστε, στο ισχυρό ριμπάουντ της συνεδρίασης της Παρασκευής καταλυτικό ρόλο έπαιξε η είδηση για τον μηδενισμό του ELA από την Εθνική Τράπεζα και οι εκτιμήσεις για απεξάρτηση εντός του 2018 και για τις άλλες τράπεζες, αλλά και η κίνηση της Alpha Bank για την έκδοση 5ετούς καλυμμένου ομολόγου.

  Οι "hot" μετοχές

  Εξαιρετικά σημαντική για την τόνωση των επενδυτικών ροών προς την αγορά είναι η απόφαση του ΟΤΕ να υιοθετήσει ένα σταθερό πλαίσιο μερισματικής πολιτικής, που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγει κάθε χρόνο ο ΟΤΕ θα καταβάλλονται στους μετόχους, μέσω ενός συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών.

  Παράλληλα, η διάθεση μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών να αποκτήσουν έκθεση στις ελληνικές εταιρείες. Επίσης, "ζεστούς" κρατά τους επενδυτές και ο κλάδος της Υγείας, με τη διεκδίκηση του Υγεία από το Ιατρικό αλλά και το ενδιαφέρον του στο "Ερρίκος Ντυνάν", το οποίο ελέγχεται από την Πειραιώς.

  Επίσης, ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσει και ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών καθώς έχει δρομολογηθεί το deal για την πώληση της Νηρέας και της Σελόντα σε funds, ενώ η απόκτηση από την Ιντραλότ ποσοστού στο Καζίνο της Πάρνηθας ανοίγει τον χορό τον deals και στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών με την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

  Οι καταλύτες για τη συνέχεια

  Σύμφωνα, πάντως, με τους αναλυτές οι καταλύτες για τα ελληνικά assets είναι η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η εκκίνηση (και η ολοκλήρωση) των stress tests των ελληνικών τραπεζών, η εφαρμογή του IFRS 9 η οποία ισχύει από την 1η Ιανουαρίου και θα έχει phase-in περίοδο 5 ετών, οι έλεγχοι των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων (Troubled Asset Review) από τον SSM (ΤΑR), η πιθανή περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, η πιθανή νέα έξοδος των τραπεζών στις αγορές με senior ομόλογα μετά τα καλυμμένα, η πιθανή ένταξη της Ελλάδας στο QE έστω και για λίγο, το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης και η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

  Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον προκριθεί το θετικό σενάριο, ήδη έχουν διατυπωθεί από αναλυτές εκτιμήσεις ότι μέσα στη χρονιά ο Γενικός Δείκτης θα προσεγγίσει τις 1.000 μονάδες. Ορισμένοι, μάλιστα, εμφανίζονται πιο τολμηροί λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι εάν, αλλά πότε θα κατακτηθεί αυτή η κορυφή.

  "Ρυθμιστής" οι τράπεζες

  Το σίγουρο είναι πως οι εξελίξεις γύρω από τις ελληνικές τράπεζες το επόμενο διάστημα είναι πολλές και κρίσιμες, με τη μεγάλη πηγή της αβεβαιότητας –η οποία απασχολεί έντονα τους επενδυτές από τα τέλη του καλοκαιριού μετά και τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ– να είναι το αποτέλεσμα των stress tests, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αρνητικό σενάριο.

  Όπως σημειώνει η Fisher Investments, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώθηκε. Οι λόγοι είναι ξεκάθαροι: η οικονομία αναπτύσσεται, η πολιτική έχει σταθεροποιηθεί, οι επενδυτές επιστρέφουν και η χώρα κινείται μακριά από αυτήν τη σκοτεινή εποχή. Ωστόσο, κανένα από τα παραπάνω δεν αποτελεί λόγο για να βιαστεί κανείς να "φορτώσει" με ελληνικές μετοχές, όπως εκτιμά.

  Παρά τις πολλές συζητήσεις μεταξύ των επενδυτών ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο φθηνό μέρος που έχει απομείνει στις αγορές, πολλές από αυτές βασίζονται στους δείκτες P/E. Εάν τα χαμηλά P/E ήταν ένα αξιόπιστο σήμα "Buy", τότε οι ελληνικές μετοχές θα είχαν υπεραποδώσει από το 2011. Επιπλέον, η ελληνική αγορά είναι βασικά και ουσιαστικά οι ελληνικές τράπεζες – αποτελούν περίπου το 43% της κεφαλαιοποίησης του δείκτη MSCI. Όπως τονίζει, πολλά προβλήματα παραμένουν στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένου του βουνού των "κόκκινων" δανείων.

  Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της UBS, η οποία ξεκινά με σύσταση "Neutral" την κάλυψη της Alpha Bank και της Eurobank και τιμή-στόχο τα 2 ευρώ και τα 0,97 ευρώ αντίστοιχα, ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται φθηνός καθώς διαπραγματεύεται με 0,3x σε όρους P/TNAV, ωστόσο το αυξημένο κόστος κινδύνου θα περιορίσει τους δείκτες RoTE (ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά τουλάχιστον μέχρι το 2019.

  Σύμφωνα με τη UBS, οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του IFRS9 και της αξιολόγησης από τον SSM, φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες με τα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαίων και τα εκτιμώμενα PPI για το 2018-2019, στο βασικό σενάριο της UBS.

  Στο μακροπρόθεσμο διάστημα, όμως, οι προοπτικές εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αβέβαιες: ένα λογικό επίπεδο RoTE εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιώσιμη μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, καθώς και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα των stress tests είναι απρόβλεπτο, όπως σημειώνει, και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αρνητικό σενάριο.

  Όπως τονίζει, οι μετοχές του κλάδου εμφανίζονται δίκαια αποτιμημένες δεδομένης της αβεβαιότητας με την αγορά να αξιολογεί ότι η χαμηλή κερδοφορία είναι μόνιμη και αναμένεται να διατηρηθεί έτσι στον ορατό επενδυτικό ορίζοντα ή ότι θα προκύψουν αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

  To βασικό σενάριο της UBS υπολογίζει ότι τα σημερινά κεφάλαια είναι επαρκή για να καλύψουν τους στόχους μείωσης των NPEs μέχρι το 2019, αλλά απροσδόκητες αρνητικές επιπτώσεις ή η μεταβολή της πολιτικής για τα NPLs σε επίπεδο εποπτείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειμμα κεφαλαίου.

  Σε τι "ποντάρουν" οι short sellers

  Έστω και αν "βομβαρδίστηκαν" από το ξαφνικό και έντονο ράλι του Χ.Α. τα τρία βρετανικά funds Marshall Wace, Oceanwood Capital Management και Lansdowne Partners δεν άλλαξαν την αρνητική τους διάθεση για τις ελληνικές τράπεζες, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 850, επέμεναν short αυξάνοντας μάλιστα τις θέσεις τους στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

  Πιο αναλυτικά, το Oceanwood Capital Management αύξησε τις short θέσεις του επί των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στο 0,70% την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, από 0,61% στις 4 Δεκεμβρίου, και το Marshall Wace, αν και μείωσε ελάχιστα τα shorts του στην Εθνική Τράπεζα, προχώρησε σε αύξηση των επιθετικών του διαθέσεων προς την Τράπεζα Πειραιώς.

  Έτσι, το Marshall Wace προχώρησε στις 11 Ιανουαρίου στη μείωση των short θέσεων του επί των μετοχών της ΕΤΕ και στο 0,68% από 0,77% που ήταν στις 8 Δεκεμβρίου και αύξησε στις 12 του μήνα τις short θέσεις του στην Τράπεζα Πειραιώς και στο 0,80% από 0,71% που ήταν από τις 29 Νοεμβρίου.

  Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες θέσεις τους, η συμπεριφορά τους δεν έχει αλλάξει με τo Lansdowne Partners να επιμένει με θέσεις που αγγίζουν το 0,80% επί των μετοχών της ΔΕΗ, 1,40% επί των μετοχών της Πειραιώς και 0,62% επί των μετοχών της Eurobank, το Marshall Wace να είναι με 0,59% short στην Alpha Bank και 0,59% στη Eurobank, και το Oceanwood να διατηρεί shorts 0,51% επί των μετοχών της Alpha Bank.

  Με βάση τις σημερινές τιμές, οι short θέσεις των τριών βρετανικών funds σε ΔΕΗ και τράπεζες αγγίζουν τα 140 εκατ. ευρώ περίπου. Το ότι συνεχίζουν να ποντάρουν κατά των ελληνικών τραπεζών προφανώς σημαίνει ότι παρά τη βελτίωση του κλίματος, τα funds αυτά βλέπουν αναταράξεις το επόμενο διάστημα στο ταμπλό, τόσο στον δρόμο προς τα stress tests, όσο και στην ανακοίνωσή τους.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων