Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Ιαν-2018 16:00

  "Kρυφό" έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Kρυφό" έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Με φέσια 1 δισ. ευρώ μπήκαν τα συνταξιοδοτικά ταμεία (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ) στο νέο έτος. Τα φέσια αυτά αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους συνταξιούχους οι οποίες αντιστοιχούν σε  εφάπαξ και συντάξεις  που  δεν έχουν αποδοθεί  στους δικαιούχους τους. Αν και αποτελούν βεβαιωμένες οφειλές των Ταμείων δεν "εγγράφονται" στον προϋπολογισμό τους και, έτσι, δεν επηρεάζουν αρνητικά το ισοζύγιό τους.

  Με άλλα λόγια, το πλεόνασμα των 505 εκατ. ευρώ στα Ταμεία, το οποίο προέβλεψε για το 2017 η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν συμπεριλαμβάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως αυτές αποτυπώνονται στο ενημερωτικό δελτίο το οποίο εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ για τα φέσια του Δημοσίου τον περασμένο Νοέμβριο.

  Η κατάσταση που αποτυπώνεται τον προτελευταίο μήνα του 2017 δεν άλλαξε ριζικά τον Δεκέμβριο (δεδομένου ότι υπήρξε ένα μπαράζ καταβολής νέων κύριων συντάξεων και εφάπαξ). Και αυτό γιατί νέες αιτήσεις έγιναν τόσο για κύριες συντάξεις, όσο και για εφάπαξ.

  Εκτιμάται ότι κάθε μήνα κατατίθενται κοντά στις 10.000-12.000 νέες αιτήσεις για κύριες συντάξεις και 3.000-3.500 αιτήσεις για νέες επικουρικές συντάξεις. Έτσι, το "καυτό" πρόβλημα των οφειλών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ) έχει μεταφερθεί από το 2017 στο 2018.

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, αυτήν τη στιγμή -δηλαδή κατά τον 1ο μήνα του 2018-, εκκρεμούν 245.000 νέες κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

  Γύρω στις 70.000 είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ για κύριες συντάξεις, 50.000 είναι οι εκκρεμείς προς το ΕΤΕΑΕΠ για τα εφάπαξ και άλλες 115.000 είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις -και πάλι προς το ΕΤΕΑΕΠ- για τις επικουρικές συντάξεις.

  Το κόστος για την καταβολή αυτών συντάξεων και εφάπαξ αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ούτε αυτό το μέγεθος περιλαμβάνεται στις προβλέψεις για πλεόνασμα 950 εκατ. ευρώ στους προϋπολογισμούς του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ το 2018.

  *Διαβάστε ακόμα:

  - Νέες συντάξεις : Η ειδική χρηματοδότηση τελειώνει, οι αιτήσεις συνεχίζονται

  - Στοιχεία σοκ από τον ΕΦΚΑ: 1,3 προς 1 η αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων