Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιαν-2018 21:38

  Έτοιμο το σχέδιο Draghi για το "ευρωπαϊκό ασφαλές ομόλογο"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Έτοιμο το σχέδιο Draghi για το "ευρωπαϊκό ασφαλές ομόλογο"

  Το σχέδιο για μία νέα κατηγορία ασφαλών χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού που έχουν ως σκοπό την ενδυνάμωση της ευρωζώνης, αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα, μετά από σχεδόν ένα έτος καθυστέρηση, αναφέρουν στο Bloomberg, καλά πληροφορημένες πηγές. 

  Η έκθεση, η οποία ανατέθηκε από τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο για την ομαδοποίηση χρέους από τα 19 κράτη μέλη της ευρωζώνης σε έναν τίτλο ο οποίος θα μπορεί να αντέξει την αθέτηση πληρωμών από μία ή περισσότερες χώρες χωρίς να πυροδοτήσει μετάδοση. Η πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ασφαλούς Ομολόγου (European Safe Bond - ESB) ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 ως ένας τρόπος να αποφευχθεί μία επανάληψη της κρίσης χρέους που έπληξε την ευρωζώνη. 

  Η ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει την εκπόνηση της έκθεσης, υπό τον Ιρλανδό κεντρικό τραπεζίτη Philip Lane, προβλέπει ότι ιδιωτικά ή δημόσια ιδρύματα - όπως μεγάλες τράπεζες ή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας - θα "επανασυσκευάζουν" τα κρατικά ομόλογα σε τίτλους με τρία τμήματα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

  Με βάση τις προσομοιώσεις, το ανώτατο τμήμα (senior tranche) θα έχει αξιολόγηση "ΑΑΑ", ή θα βρίσκεται κοντά σε αυτή τη βαθμίδα και το κατώτατο τμήμα (junior tranche) θα είναι επενδυτικής βαθμίδας, αναφέρει μία εκ των πηγών. Το χαμηλότερο επίπεδο θα έχει απόδοση της τάξης του 5-6%. 

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει κανονισμό που θα επιτρέψει στα Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα να έχουν την ίδια ρυθμιστική μεταχείριση με το κρατικό χρέος. 

  "Ο στόχος της έκθεσης, η οποία θα δημοσιευτεί τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, είναι και πάντα ήταν να συμβάλει με θεμελιωμένο τρόπο στις συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την δημιουργία ενός ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου που θα βοηθήσει να σπάσουν τα δεσμά μεταξύ κρατών και τραπεζών", ανέφερε σε γραπτή απάντησή του στο Bloomberg ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων