Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιαν-2018 16:24

  Πράσινο φως από EWG για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πράσινο φως από EWG για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:10

  Της Δήμητρας Καδδά​

  Θετική ήταν η έκβαση  της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group για την 3η αξιολόγηση, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.

  Επισημαίνουν ότι  "άνοιξε ο δρόμος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τη Δευτέρα (με την πολιτική έγκριση από το Eurogroup)". Το υπουργείο αναφέρεται και σε εκταμίευση πακέτου δόσεων 6,7 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,9 δισ. ευρώ πάνω από το ποσό που απαιτείται για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες και την πληρωμή ληξιπροθέσμων ούτως ώστε να δημιουργηθεί ταμειακό απόθεμα (cash buffer).

  Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε περί τις 3μμ και διήρκησε περίπου μία ώρα. Επί τάπητος τέθηκε η Έκθεση Συμμόρφωσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία όπως ανέφερε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος γραφόταν έως και σήμερα και περιλαμβάνει αποτίμηση για το κατά πόσο έχουν επιτευχθεί ή όχι τα απαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. 

  Η σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα προετοιμάσει την υπουργική Σύνοδο της Δευτέρας, στην οποία πρώτο θέμα θα είναι η Ελλάδα. Στόχος είναι η ολοκλήρωση και της πολιτικής συμφωνίας προκειμένου σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης να καταστεί εφικτή η εκταμίευση του πακέτου δόσεων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

  Σημειώνεται ότι το ΥΠΟΙΚ  εδώ και μία εβδομάδα έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί ένα πακέτο δόσεων στα 6,7 δισ. ευρώ από την 3η αξιολόγηση. Υπολογίζει ότι θα δοθεί 1,9 δισ. ευρώ ως "μαξιλάρι" διαθεσίμων για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες του χρέους της χώρας από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο του 2018 και 1,5 δισ. ευρώ περίπου για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ευρωπαϊκοί θεσμοί ανέφεραν ότι το πακέτο θα εκταμιευθεί σε υποδόσεις όπως και τις προηγούμενες φορές.
   
  Οι αστερίσκοι παραμένουν

  Η κυβέρνηση πάλευε όλες τις προηγούμενες ημέρες με τους περίπου 20 αστερίσκους που είχαν απομείνει με στόχο να περιοριστούν οι εκκρεμότητες. Ωστόσο, οι εκκρεμότητες παραμένουν μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι σύμβουλοι των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν ότι έχουν ολοκληρωθεί 89 από τα 113 προαπαιτούμενα και ότι κάποια θα πρέπει να διευθετηθούν μετά την σύνοδο της Δευτέρας αλλά πριν την καταβολή της δόσης. Η Καθημερινή αναφέρει επίσης ότι επόμενη υποδόση θα συνδεθεί με την σωστή εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων