Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιαν-2018 14:23

  Citi: Στο "μαξιλάρι" ασφαλείας το μεγαλύτερο μέρος της δόσης της Ελλάδας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Citi: Στο "μαξιλάρι" ασφαλείας το μεγαλύτερο μέρος της δόσης της Ελλάδας

  Στην εκταμίευση της δόσης των 6-7 δισ. ευρώ, αναφέρεται η Citigroup σε σημερινό της note, τονίζοντας πως μεγάλο μέρος αυτής θα "κρατηθεί" για την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων.

  Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018 πιθανότατα θα αποφασίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων διάσωσης προς την Ελλάδα, αφού η χώρα προχώρησε σε μια δέσμη νόμων για την επίτευξη της συμφωνίας που έχει με τους πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις.

  Η Ελλάδα, όπως επισημαίνει, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα και αυτό πιθανότατα να ολοκληρώσει την τρίτη και προτελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, πριν από τη λήξη του το καλοκαίρι, ενώ σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί η Έκθεση Συμμόρφωσης της Επιτροπής στο EWG. 

  Η νέα δόση θα ανέλθει στα 6 - 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν εν μέρει και για τη δημιουργία προσωρινού ταμειακού αποθέματος για την περίοδο μετά τη διάσωση. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Αθήνα δεν επιθυμεί να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσει σε νέες προϋποθέσεις.

  Όπως σχολιάζει η Citigroup, η Ελλάδα έχει φέτος αποπληρωμές χρεών στο ΔΝΤ περίπου 2 δισ. ευρώ και άλλα 2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ (ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο). "Τρέχει" επίσης ένα πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που σημαίνει ότι η επόμενη δόση θα οδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό προς τη βελτίωση των ταμειακών αποθεμάτων πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πρόθεση είναι να συγκεντρωθούν περίπου 19 δισ. ευρώ (το μισό περίπου  από τη χρηματοδότηση της αγοράς και άλλο μισό από τις εκταμιεύσεις του ESM στο πλαίσιο του υφιστάμενου πακέτου των 86 δισ. ευρώ) πριν από τον Αύγουστο.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων