Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Ιαν-2018 14:29

  Κομισιόν: Kατά 0,6% μειώθηκαν τα "κόκκινα" δάνεια στην Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μείωση ύψους 0,6% των "κόκκινων" δανείων στην Ελλάδα, μεταξύ β' τριμήνου 2016 και 2017, καταγράφει η πρώτη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αναμένεται επιτάχυνσή της το αμέσως επόμενο διάστημα.

  Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το σύνολο των δανείων μειώθηκε από 47,2% τον Ιούνιο του 2016 σε 46,9% τον Ιούνιο του 2017, ενώ τα ιδιωτικά δάνεια υπέστησαν μία μικρή άνοδο από 50,5% τον Ιούνιο του 2016 σε 50,6% τον Ιούνιο του 2017.

  Τα ποσοστά των NPLs σημειώνουν πτώση σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, παρόλο που η κατάσταση διαφέρει σημαντικά από μια χώρα σε άλλη. Το συνολικό ποσοστό των NPLs στην ΕΕ μειώθηκε σε 4,6% (δεύτερο τρίμηνο 2017), δηλαδή κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως, και κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

  Στην έκθεση παρατίθενται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για το ύψος των "κόκκινων" δανείων σε επιλεγμένες χώρες της ευρωζώνης από τα οποία προκύπτει ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε ο βραδύτερος ρυθμός μείωσης των NPLs. 

  npls

  Ειδικότερα, από τη σύγκριση του β' τριμήνου του 2017 με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες (ως ποσοστό του συνόλου των δανείων) μειώθηκαν κατά μόλις 0,6% και διαμορφώθηκαν στο 46,9% από 47,2%, όταν στη Σλοβενία το ποσοστό βρίσκεται στο 11,4% και μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκε κατά 30,4%. Σημαντική πρόοδο φαίνεται να σημείωσε και η Ιταλία (-24,6%) αλλά και η Ιρλανδία (-20,6%).

  Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό NPLs, απαντάται στην Κύπρο (33,4%), όπου καταγράφηκε μείωση της τάξης του 11% και ακολουθεί η Πορτογαλία με το 15,5% του συνόλου των δανείων να μην εξυπηρετούνται, ποσοστό μειωμένο κατά 12% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2016.  

  Ντομπρόβσκις: Αναμένεται επιτάχυνση και στην Ελλάδα

  "Η Ελλάδα έχει, όντως, το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και η μείωσή τους είναι σταδιακή. Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι τώρα μόνο η Ελλάδα βγαίνει από μία μείζονα οικονομική κρίση" δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, εξηγώντας πως η "βαθιά" και "παρατεταμένη" κρίση δεν μπορεί παρά να αντικατοπτρίζεται στα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, επισήμανε ότι πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση "ανάκαμψης" και ως εκ τούτου "αναμένεται ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ενταθεί και στην Ελλάδα τώρα".

  Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση των κόκκινων δανείων παραμένει ο βασικός πυλώνας της πολιτικής που υιοθετήθηκε στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας. Όπως τονίζεται, "η μικρή αύξηση στο ποσοστό των δανείων μπορεί να συνδεθεί με την καθυστερημένη εφαρμογή των απαιτήσεων του προγράμματος καθώς και με τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής".

  Μικρός ο αριθμός των περιπτώσεων που έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς μέσω εξωδικαστικού

  Επιπρόσθετα, η έκθεση αναφέρει ότι οι διαγραφές παραμένουν το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων, ενώ τονίζεται ότι "συνολικά, οι τράπεζες έχουν εκπληρώσει τους στόχους ονομαστικής μείωσης μέχρι στιγμής".

  "Οι αρχές έχουν εφαρμόσει μία σειρά από μέτρα, με στόχο να προσφέρουν στις τράπεζες αποτελεσματικά εργαλεία, προκειμένου να διαχειριστούν τα προβληματικά δάνεια" υπογραμμίζεται στην έκθεση.

  Ενδεικτικά αναφέρεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης χρεών, που "επιτρέπει στους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπου τα συσσωρευμένα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις στις φορολογικές καθυστερήσεις υποβαθμίζονται και τελικά διαγράφονται, εάν είναι απαραίτητο".

  Σημειώνεται, ωστόσο, ότι παρ' όλο που ο μηχανισμός είναι σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2017, μόνο ένας μικρός αριθμός των περιπτώσεων έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι στιγμής. Η τρέχουσα αξιολόγηση εξετάζει πιθανές "βελτιώσεις", προκειμένου να γίνει "πιο αποτελεσματικός".

  Ως δεύτερο παράδειγμα καταγράφονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τονίζοντας ωστόσο, ότι οι συμβολαιογράφοι είναι ακόμα "διστακτικοί" για την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών με φυσική παρουσία.

  Τρίτον, αναφέρεται η απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης αδειών για εταιρείες παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης χρέους, η οποία επέτρεψε την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού στον κλάδο, καθώς δέκα εξωτραπεζικές υπηρεσίες έχουν ήδη λάβει άδεια και δραστηριοποιούνται στην αγορά.

  Πτωτικά τα ποσοστά σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη

  Σε ό,τι αφορά τη ΕΕ συνολικά, η έκθεση της Επιτροπής καταγράφει πρόοδο στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο για τη μείωση των κινδύνων που εξακολουθούν να απειλούν τμήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

  "Η μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ουσιαστική σημασία για τον μετριασμό των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα και για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Οι συντονισμένες προσπάθειες των τραπεζών, των εποπτικών αρχών, των κρατών-μελών και της Επιτροπής έχουν ήδη αποδώσει καρπούς. Ωστόσο, οφείλουμε να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για την περαιτέρω μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος μας είναι οι τράπεζες σε όλες τις χώρες της ΕΕ να ανακτήσουν το πλήρες δυναμικό τους για να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αποτρέποντας παράλληλα τη συσσώρευση νέων επισφαλών δανείων" δήλωσε σχετικά ο κ. Ντομπρόσφσκις, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Επιτροπής για την εν λόγω μείωση.

  Η έκθεση της Επιτροπής διαπιστώνει επίσης ότι η μείωση των κινδύνων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι εμφανής και συμβάλλει στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, που αναμένεται να επιτευχθεί με παράλληλα μέτρα μείωσης και επιμερισμού των κινδύνων.

  Την άνοιξη, η Επιτροπή θα προτείνει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη μείωση του επιπέδου των υφιστάμενων NPLs και την αποτροπή της μελλοντικής συσσώρευσης NPLs. Η δέσμη αυτή θα επικεντρωθεί σε τέσσερις τομείς: (i) εποπτικά μέτρα, (ii) μεταρρύθμιση των πλαισίων αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και είσπραξης οφειλών, (iii) ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για επισφαλή περιουσιακά στοιχεία και (iv) προώθηση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος. Οι δράσεις σε αυτούς τους τομείς πρέπει να αναλαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο και, όπου απαιτείται, σε επίπεδο Ένωσης.

  Η Επιτροπή καλεί, επίσης, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων. Το μέτρο αυτό, που προτάθηκε τον Νοέμβριο του 2016, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να αναδιαρθρώνονται έγκαιρα, ώστε να αποφεύγουν την πτώχευση και, κατ΄επέκταση, θα συμβάλει στη βελτίωση των διαδικασιών αφερεγγυότητας στην ΕΕ.

  Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων